Masticul este o substanta vascoasa care se utilizeaza la ungera ranilor mari sau pentru protejarea locului unde s-a facut altoirea cu o alta ramura, la pomii fructiferi.
Masticul se poate prepara in doua moduri: la cald (se poate folosi doar incalzit; cand se raceste se intareste) sau rece (se mentine vascos, ca o pasta. Am prezentat aici mai multe detalii despre masticul la rece).
Mastic la cald – mod de preparare
Iata o reteta pentru prepararea cantitatii de 1 kg mastic la cald, prezentata in cartea Ghidul gradinarului amator, 1976: 750 g sacaz; 100 g ceara de albine; 140 g seu de vaca; 10 g ocru.
Materialele acestea se maruntesc, se amesteca si se pun la topit intr-un ceaun cu o capacitate de 2-3 ori mai mare decat volumul produsului. Ocru se adauga dupa topire.
Dupa ce s-a topit, pasta obtinuta se toarna intr-un vas cu apa rece. Cand s-a racit se scoate si se framanta in palma (unsa cu grasime) pentru a se inlatura apa.
Se imparte apoi in bucati mici care se vor intari. Inainte de a fi folosit, masticul respectiv trebuie incalzit. Pentru incalzire, masticul se sfarama si se pune intr-un vas care nu se asaza direct pe foc, ci se introduce intr-un alt vas cu apa aflat pe foc.
Citeste si: Aveti meri care nu au rodit niciodata? Iata o problema frecventa
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro