Mararul se cultiva pentru frunzele si tulpinile sale tinere, care se folosesc la aromatizarea mancarurilor. Este o planta ce are o concentratie foarte mare de vitamina C, chiar mai mult decat citricele.
Mararul se utilizeaza de asemenea si in industria de conservare deoarece contine uleiuri eterice. Are o bogata istorie fiind utilizat de egipteni, greci si romani atat ca planta legumicola, cat si ca planta medicinala.
Marar – detalii despre planta
Este o planta anuala cu o perioada scurta de vegetatie (de 25-30 zile pana la recoltarea frunzelor si de circa 90 zile pana la maturarea semintelor). Are o radacina slab ramnificata, care nu patrunde prea mult in sol.
In schimb, mararul are o capacitate foarte mare de a rezista la frig, de aceea se seamana fie toamna fie primavara devreme. Germinarea semintelor are loc la 3 grade Celsius, iar o temperatura optima de dezvoltare a plantei este peste 15-16 grade Celsius.
![marar inflorit](https://cultivaprofitabil.ro/wp-content/uploads/2024/05/marar-inflorit.jpg)
Nevoie de lumina nu este una accentuata, dar pus doar intr-o zona umbroasa va face frunze lipsite de aroma. In schimb, necesita o umiditate ceva mai mare cel putin la inceput, dar nu exagerata.
Solul ingrasat cu gunoi de grajd in anul anterior este cel mai bun pentru cultivarea mararului.
Semanarea mararului
Inaintea mararului putem sa avem plantate culturi prasitoare, care lasa terenul curat de buruieni, legume sau cereale paioase. Cele mai bune soluri sunt cele bogaye in humus, nisipo-lutoase, cu un pH de 6-7.
Aratura e bine sa se faca la o adancime de 28 – 30 cm. Cand se seamana toamna sau in ferestrele din timpul iernii, aratura se grapeaza, se marunteste si se face modelarea in straturi inaltate.
![schema infiintare cultura marar](https://cultivaprofitabil.ro/wp-content/uploads/2024/05/schema-infiintare-cultura-marar.jpg)
Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp toamna tarziu (noiembrie), in ferestrele din timpul iernii, primavara foarte devreme si chiar in timpul verii, in mod esalonat pana la 15 iulie.
Semintele se pun in sol la o adancime de 1-2 cm. Pentru un hectar puteti avea nevoie de 6-7 kg de samanta.
Cum taiem planta de marar pentru a obtine tufe bogate
De obcei mararul poate creste in inaltime, fara sa dezvolte prea multe frunze. Putem rezolva acest lucru prin cateva interventii.
Cand planta de marar incepe sa-si formeze tulpina groasa, veti avea nevoie de o foarfeca de gradina pentru a taia tulpina si frunzele care cresc cel mai aproape de varful plantei.
![marar semanare](https://cultivaprofitabil.ro/wp-content/uploads/2024/05/marar-semanare-1024x577.jpg)
Tunderea in partea superioara va ajuta planta sa formeze mai multe de frunze mai jos pe tulpina. In plus, tunderea mugurilor superiori va avea ca efect mai multe frunze interiore si va impiedica planta sa faca samanta si sa infloreasca prea repede, potrivit canalului Alexandra Vanessa.
Recoltarea mararului
Dupa ce plantele au 10-15 cm inaltime, iar tulpinile au 10-12 saptamani de la semanare putem spune ca este momentul oportun pentru recoltarea frunzelor verzi.
Pe acestea le putem taia pur si simplu fara a distruge mugurele terminal sau prin smulgerea plantelor tinere. Tulpinile le taiem de la baza, cand plantele incep sa infloreasca sau cand incepe maturarea fructelor. In pungi din polietilena, in incaperi obisnuite, se poate pastra timp de 5-6 zile. Mararul uscat sau sarat se poate pastra timp indelungat.