AcasăCasa si gradinaCe sunt ramurile lacome, de ce apar si cum poti sa previi...

Ce sunt ramurile lacome, de ce apar si cum poti sa previi aparitia lor

Ati observat probabil, la unii pomi, dezvoltarea unor ramuri foarte apropiate unele de altele, mici ca diametru, dintr-o singura ramura-mama. Deseori au aspectul unei maturi. Acestea poarta numele de ramuri lacome si apar de cele mai multe ori din cauza unor greseli de taiere.

Problema este una comuna printre livezi, insa ce este important de subliniat este ca aceste ramuri consuma inutil din resursele pomului, neavand capacitatea sa dea fructe.

Ce sunt de fapt aceste ramuri lacome?

Ramurile lacome se formeaza din muguri adventivi si dorminzi, de pe ramurile mai vechi ale pomului. O ramura lacoma are tentinta sa creasca aproape 100% vertical si pot ajunge si la 1 – 1,5 m lungime.

Exista mai multe cauze care pot conduce la dezvoltarea acestor tipuri de ramuri: lumina insuficienta, problema care apare frecvent in interiorul coroanei, poate sa duca la aparitia lastarilor lacomi, chiar in interiorul pomului.

O alta cauza este si lipsa azotului din nutritie, potrivit specialistilor.

De asemenea, taierile efectuate neorganizat pot favoriza aparitia acestor ramuri ce nu ne sunt de folos.

Ce solutii exista pentru a rezolva problema ramurilor lacome

Taierile de formare sunt necesare, in primii ani ai pomului, pentr a-i forma o coroana optima. Ramurile de rod sunt cele care se vor pastra in detrimentul celor lacome. Totodata, dupa ce intra pe rod si taierile de fructificare au rolul de a diminua la maxim aparitia unor ramuri lacome.

Se recomanda asadar ca lastarii lacomi sa fie taiati, in intregime, de la baza, de preferat inainte ca acestia sa se dezvolte prea mult.

Pomii care se afla in periodicitatea de rodire necesita taieri de fructificare diferentiate de la un an la altul pana la lichidarea acestui fenomen.

In anul fara sau cu productie slaba este necesara o intinerire radicala a semischeletului, pentru a favoriza formarea de lastari vigurosi, care sa diferentieze mugurii micsti in cantitate mai mica.

In anul cu rodire maxima, sa se elimine prin taieri surplusul de ramuri florifere, pentru a preveni inhibarea inductiei florale.

In practica, multi pomicultori procedeaza invers, agravand alternanta. Ei lasa mult semischelet in anul fara rod, de teama sa nu ajunga la o crestere excesiva a lastarilor. In acest caz rezulta lastari numerosi, in general de vigoare slaba, care diferentiaza o cantitate excesiva de muguri, ajungandu-se din nou la supraincarcarea pomului in anul urmator.

Realizati taierile doar in timpul de repaus vegetativ al pomului, adica primavara cat mai devreme si toamna tarziu.

Citeste si: Taierile la visin: cum se fac pentru o productie de calitate

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine