AcasăCasa si gradinaReteta de ceara pentru altoirea pomilor fructiferi

Reteta de ceara pentru altoirea pomilor fructiferi

Ne-am propus sa va prezentam o reteta de ceara pentru altoirea pomilor fructiferi, ori cum i se mai spune – mastic, substanta pe care e important sa o utilizam dupa ce am incheiat procesul de altoire pentru a inchide porii deschisi sau diverse rani, taieri accidentale, care pot exista pe pomi.

Daca nu facem acest lucru, prin acele taieturi deschise pot intra microbi si diversi agenti patogeni care pot provoca daune pomului. Exista de asemenea si mastic la rece pentru vindecarea ranilor pomilor.

Ingrediente

Iata de ce avem nevoie:

800g colofoniu (sacaz);
400g ceara de albine;
300g seu sau untura;
180g spirt de 98 de grade;

Reteta de ceara pentru altoirea pomilor: cum preparam

Si acum sa vedem mai exact cum trebuie sa preparam aceasta solutie.

Se fierb toate ingredientele, mai putin spirtul, pana se omogenizeaza. Apoi, spirtul se va adauga cand temperatura compozitiei va scadea sub 70 de grade, pentru a nu se evapora.

Pasta obtinuta se va depozita intr-un recipient care se va inchide foarte bine.

Mastic cupric facut in casa – o alta reteta de la specialistii italieni

O alta reteta de ceara / mastic pentru altoire este si cea prezentata de canalul Ingrijirea pomilor. Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru 100 de grame de mastic cupric:

80 grame aracet pentru lemn;

17 grame apa;

3 grame = zeama bordeleza, produs bio

Hidroxid de cupru – Funguran

Sulfat de cupru sau Topsin

Din fiecare se pune 3 grame la 17 ml de apa. Amestecam pana cand se face o pasta omogena. Punem apoi aracet intr-un alt recipient, punem peste aracet substanta realizata mai devreme cu hidroxid de cupru.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine