AcasăCulturi profitabileCultura de afin: afacerea profitabila de peste 20.000 euro/ha

Cultura de afin: afacerea profitabila de peste 20.000 euro/ha

Cultura de afin este o idee de afacere in agricultura pentru cei cu rabdare si perseverenta. Tot mai multi fermieri se gandesc serios sa infiinteze o astfel de plantatie, mai ales ca tara noastra, prin asezarea ei geografica, este favorizata de factorii de mediu. Acest lucru inseamna ca productia de afine se realizeaza mai devreme decat in alte tari europene (precum Germania).

Dupa 6-7 ani de la infiintare, o plantatie de afin ajunge la maturitate deplina, ceea ce inseamna ca productia poate ajunge la circa 8 – 10 tone la hectar. Specialistii din domeniu spun ca dupa 3-4 ani de la infiintarea culturilor bio, se pot castiga intre 20.000 si 35.000 de euro. Cele mai mari profituri se obtin la export, prin urmare, cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura trebuie sa se documenteze in prealabil pentru a gasi parteneri externi.

De asemenea, un interes tot mai mare pentru culturile de afine a aparut in ultima perioada din partea industriei farmaceutice, datorita proprietatilor deosebite si a concentratiei de antioxidanti pe care le regasim in aceste fructe.

Cultura de afin: unde putem infiinta cu succes o asemenea plantatie

Cele mai multe culturi de afin le vom regasi in zona Muntilor Fagarasi, in apropiere de Brasov. Aici solurile sunt optime, cu un pH mai degraba acid, cuprins intre 4,5 si 5,5.

Pentru o dezvoltare optima a culturii de afin trebuie ca solul sa dispuna de materie organica, sa fie drenat si afanat corespunzator. Pentru a corecta unele deficiente din sol, se poate interveni cu un amestec de turba ori rumegus de conifere.

Cultura de afin
Cultura de afin

Afinul se dezvolta mai bine in zonele unde temperaturile sunt mai scazute si unde exista de asemenea o umiditate mai ridicata, precum in Fagaras, Sibiu, Brasov. Un sol reavan este indicat afinului.

Cultura de afin: soiuri de afine

Cateva soiuri timpurii pe care le regasim in culturile din Romania: Earlieblue, Hannah’s Choice, Duke, Spartan. Soiuri de sezon: Bluecrop, Chandler, Patriot. Iar cateva soiuri tarzii: Elliot, Legacy.

Cultura de afin: cum putem valorifica inteligent aceste fructe

Este foarte important de stiut ca afinele de cultura se pot consuma in nenumarate moduri, fie in stare proaspata, fie in sistem de conservare. Iar aici putem vorbi de dulceata, gemuri, compoturi, siropuri, ceaiuri, fructe deshidratate, bauturi alcoolice, precum si fructe congelate.

Cultura de afin
Cultura de afin

Cultura de afin: un exemplu de succes

In varsta de 45 ani, domnul Nicolae Moldovan este unul dintre cultivatorii de afin care au reusit sa transforme pasiunea, cu multa ambitie si rabdare, intr-o afacere agricola de succes. Dupa ce a vizitat o cultura de afin din strainatate, Nicolae Moldovan si-a dat seama ca doreste sa faca acelasi lucru in localitatea Recele din judetul Brasov.

In prezent, lucreaza o suprafata de peste 25 de hectare de afin, in sistem intensiv, cu o densitate de 4.761 plante/hectar. Proiectul plantatiei de afin de la Recele a inceput in 2010, iar investitia totala a depasit 1,2 milioane de euro. Vorbim despre investitii in cumpararea materialului saditor, achizitionarea unui sistem de irigatie pentru toata suprafata plantata, amenajarea drumurilor necesare, precum si alimentarea cu energie electrica si construirea unei cladiri.

„O cultura de afin se ingrijeste cu multa migala. Este nevoie de o prezenta constanta. Lucrarile constau in tunderea plantatiei, in primavara si toamna. Apoi vorbim de aplicarea ingrasamintelor egolocice, precum si eliminarea periodica a buruienilor dintre randuri. O atentie mare trebuie acordata si daunatorilor, mai ales rozatoarelor, care pot face stricaciuni destul de mari in plantatie”, spune Nicolae Moldovan.

Cultura de afin
Cultura de afin

Cultura de afin: recoltarea si valorificarea fructelor

Recoltarea fructelor se realizeaza manual, timp de aproape doua luni. Fermierul brasovean apeleaza la zilieri pentru aceasta activitate.

„Valorificarea o realizez prin exportul de fructe in stare proaspata. Intentionam sa facem si procesare, insa, momentan, cererea interna este destul de mica. Este insa promitatoare, mai ales daca am reusi sa promovam mai mult acest fruct deosebit de sanatos. Amortizarea investitiei intr-o cultura de afin are loc in anul trei. De atunci vom avea circa 1,5 tone de fructe, iar productia va creste tot mai mult pana la un maxim de 12 tone sa spunem (anul 7)”, ne-a mai explicat Nicolae Moldovan.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine