AcasăAfaceri profitabile la taraTratamente albine: cum recunoastem bolile in stupina si cum le tratam

Tratamente albine: cum recunoastem bolile in stupina si cum le tratam

In acest articol abordam subiectul tratamente albine, de un real intere atat pentru apicultorii tineri, cat si pentru cei experimentati. Fara indoiala, orice organism viu este supus imbolnavirilor, mai ales micile vietuitoare cum sunt albinele, care traiesc in colonie cu zecile de mii intr-un spatiu atat de redus cum este stupul. Aceasta impune din partea stuparului cunoasterea cat de cat a simptomelor bolilor, precum si a masurilor de prevenire si combatere.

Pentru apicultorii pasionati, am cules cele mai importante sfaturi despre tratamentul albinelor din cartea „Cresterea albinelor in gospodarie”, scrisa de Ing. Ioan Savu, Editura Ceres, 1985. Chiar daca este o publicatie veche, sper ca sfaturile sa fie de folos chiar si tinerilor apicultori.

Pe langa bolile provocare de microbi si virusi albinele nu sunt scutite nici de atacul unor daunatori si, de asemenea, pot suferi intoxicatii grave in mediile poluate.

Iata care sunt cele mai frecvente boli ale albinelor.

Tratamente albine: Boli produse de bacterii (bacterioze)

Tratamente albine: Loca americana – este produsa de un microb minuscul (Bacillus larvae). Boala se recunoaste dupa moartea larvelor, survenita dupa capacire, constatata prin deformarea capacelelor, aspectul neuniform in palcuri razlete a puietului, consistenta vascoasa a larvelor moarte care emit un miros greu de clei de tamplarie, aderenta larvei moarte la peretii celulei.

Important este de stiut ca acest microb in stare vegetativa este foarte fragil, fiind distrus in 10 minute cu apa incalzita la 60 de grade Celsius, iar cu o solutie de 5% soda caustica sau formul 10% moare in 5 minute. In stare de spori insa (in lipsa conditiilor de dezvoltare) este foarte rezistent ceea ce constituie factorul de gravitate al bolii intrucat poate rezista multi ani fara a se hrani.

Transmiterea bolii de la o familie la alta se face prin albinele hoate care atata pe cele slabite de boala, sau cu ocazia activitatii stuparului (schimbarea fagurilor, folosirea uneltelor de la un stup la altul fara dezinfectarea lor etc.). De asemenea, prin achizitionarea de familii, roiuri ori matci de la un stup contaminat. Boala are o frecventa mai mare in timpul verii.

Combaterea bolii se impune a fi facuta folosind metode radicale neadmitandu-se masuri superficiale, fiindca, asa cum s-a aratat, este foarte usor transmisibila, tratandu-se si familiile din stupina care nu prezinta simptomele bolii.

Tratamente albine
Tratamente albine

Tratamente albine: cum recunoastem si combatem Septicemia

Aceasta este produsa de bacteria Bacillus apisepticus care apare la albinele adulte, evoluand in raport de puterea coloniei. Ca si bacilul Koch, microbul acestei boli desi vietuieste in interiorul stupilor nu-si incepe actiunea decat atunci cand puterea coloniei scade, patrunzand mai intai in aparatul respirator si de aici in hemolimfa unde inmultindu-se produce moartea albinei prin septicemie. Din cauza acestui specific, boala apare in tot cursul anului, aceasta depinzand atat de vigoarea indivizilor si a intregii familii, cat si de conditiile de igiena din stup.

In ceea ce priveste tratamente albine, aparitia bolii este greu de sesizat mai ales ca este destul de rara, nefiind contagioasa. Totusi, poate fi banuita atunci cand se observa o scadere a capacitatii de lucru a familiei mai ales in perioada culesului. In acest caz, daca alte boli care se recunosc mai usor nu sunt sesizate, se solicita sprijinul specialistului veterinar.

In consecinta, masurile de prevenire cele mai eficiente pentru aceasta boala constau in intarirea familiei, imbunatatirea conditiilor de igiena si eventual schimbarea matcilor.

Tratamente albine: Boli produse de virusi (viroze)

Boala neagra, boala de padure, paralizia sunt denumiri care nu se refera la boli de sine statatoare ci la unele manifestari patologice provenite din aceleasi cauze. Virusul apare si se inmulteste in cazul intoxicarii cu mana, polen sau nectar toxic, ori in lipsa polenului si a apei precum si ca urmare a cresterii temperaturii in stup.

Recunoasterea bolii se face usor prin aceea ca albinele pierd perisorii si pigmentatia corpului cu schimbarea culorii care devine bruna spre negru. Boala in forma mai usoara afecteaza un numar redus de indivii, dar poate deveni si grava cuprinzand intreaga familiei.

Alt indiciu privind existenta bolii este prezenta in fata stupului a unui numar mare de albine care incearca sa zboare dar nu reusesc, iar in interiorul stupului se remarca existenta albinelor moarte si bolnave. Albinele bolnave sunt lipsite de vioiciune fiind recunoscute cu usurinta de catre „paznicii” de la intrare (urdinis) care nu le lasa sa intre in stup manifestandu-si astfel instinctul de conservare.

Tratamente albine: Puietul in sac

Este o boala contagioasa de natura virotica, denumirea fiind data de faptul ca larvele moarte iau forma unui sac plin cu lichid. Virusul are o rezistenta redusa, el putand fi distrus de razele soarelui, in cateva ore. Devine activ in 3-4 zile prin procesul de descompunere a larvelor moarte.

Recunoasterea bolii poate fi facuta mai usor cand atacul se extinde fiind favorizat de temperatura crescuta a mediului si de culesul redus.

Tratamente albine
Tratamente albine

Tratamentul se face utilizand Sulfatiazolul combinat cu Streptomicina conform dozelor prescrise de specialisti. Culesul bogat si masurile de igiena corespunzatoare ajuta la vindecarea fara interventia stuparului.

Tratamente albine: Boli produse de paraziti (parazitoze)

Nosemoza este o boala specifica albinelor adulte, apare mai ales cand familia a iernat necorespunzator fie din lipsa de hrana, fie din lipsa unei ventilatii adecvate. Este o boala parazitara, agentul patogen fiind Nosema apis. Este contagioasa si usor transmisibila fie de catre stupar (prin folosirea fagurilor si a puietului de la familiile bolnave, cu ocazia intaririi altor familii sanatoase), fie de catre albine, prin actiunea de furtisag, roire, greseli de orientare, transmitand boala de la familiile bolnave la cele sanatoase.

Recunoasterea se face prin constatarea unei activitati reduse in timpul primaverii sau dupa perioadele reci si ploioase din timpul verii, precum si prin depopularea familiei, cu toate ca puietul este bine dezvoltat. De asemenea, prezenta bolii poate fi sugerata si de punctele cu fecale diareice de pe stup si de prezenta in fata stupului a albinelor moarte sau cu miscari molatice. Cu toate aceste manifestari boala nu poate fi precizata decat de un specialist, prin analize de laborator.

Pentru a preveni atacul se vor evita urmatoarele: patrunderea bolii in stupina anuland contactele cu alte stupine care se presupun a fi bolnave, difuzarea bolii la toate familiile din stupina limitand la structul necesar schimbul de albine, faguri si echipament apicol intre familii.

De asemenea, ca masura de prevenire a bolii se vor evita: aparitia furtisagului, efectuarea roiurilor la familiile slabe, intreruperea cresterii puietului intre culesuri si sfarsitul verii cu hranirile stimulative la nevoie. Concomitent, se va reinnoi echipamentul apicol.

Tratamentul bolii se face folosind preparatul Fumidil B, flacoane de 25 grame, din care 0,5 substanta activa. Cu continutul uni flacon se trateaza 5 familii de putere medie. Medicamentul se freaca mai intai cu putin zahar si se dilueaza cu circa 150 ml apa fiarta si racita, apoi se amesteca in siropul servit cu hrana albinelor, administrand fiecarei familii cate 0,5 l de doua ori pe saptamana, timp de 4 saptamani.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine