AcasăApiculturaAlbine iarna: cum sa le protejam fata de frig si boli

Albine iarna: cum sa le protejam fata de frig si boli

Albine iarna este un subiect intens cautat de apicultorii incepatori, cat si de cei experimentati, odata cu apropierea sezonului rece. Este important de stiut ca o pregatire corecta a familiilor de albine trebuie sa inceapa cu 2 luni chiar inainte de inceperea propriu-zisa a iernii. Va prezentam in acest articol cateva sfaturi foarte importante.

Albine iarna: primele masuri pe care trebuie sa le luam

Inca de la sfarsitul toamnei, apicultorii incep sa reduca spatiul fagurilor din cuiburi in vederea iernarii. De asemenea, se completeaza rezervele de hrana pentru iarna cu faguri de rezerva.

Se identifica si se reformeaza fagurii necorespunzatori (goliti de provizii in luna precedenta). Se unesc de asemenea familiile temporare sau ajutatoare cu familiile de baza (dupa incetarea cresterii puietului) si iernarea matcilor de rezerva dupa metoda adoptata.

Impachetarea cuibului impotriva schimbarii bruste a temperaturii (prin aplicarea saltelutei deasupra podisorului, reducerea spatiului in stup cu ajutorul diafragmelor, reducerea inchiderii urdinisului etc.) si masuri corespunzatoare privind eliminarea umezelii din stup pe timpul iernii.

Albine iarna: revizia famillilor de albine si confectionarea adaposturilor

O alta etapa importanta se refera la confectionarea adaposturilor (ex: din baloturi de paie etc) improvizate pentru protejarea stupilor cu albine pe timpul iernii.

Tratarea fagurilor de rezerva impotriva gaselnitei. Plus tratamentele necesare impotriva bolilor comune. Totodata, si revizuirea utilajelor si ustensilelor si pregatirea lor pentru sezonul urmator cu masuri de conservare.

Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hartie alba, cerata, parafinata) care ne poate da informatii despre modul cum ierneaza albinele si gradul de infestare cu varroa.

Albine iarna: evaluarea starii familiilor de albine

Un aspect important este sa ne asiguram ca toate ramele sunt acoperite de albine. Este suficient ca trei sferturi din rame sa aiba miere, iar partea de jos sa aiba celulele goale. Aici, regina va depune puietul pentru noul sezon.

Ramele de culoare inchisa retin mai bune caldura.

Albine iarna: distribuirea rezervelor de hrana

In cazul stupilor cu familii puternice de albine rezervele de hrana sunt distribuite in felul urmator: in centrul cuibului sunt asezati fagurii cu cel putin 2 kg miere avand in partea de jos celule goale pentru miezul ghemului. Pe lateralul acestora se aranjeaza fagurii in ordine crescatoare din punct de vedere al cantitatii de miere, terminand pe fiecare latura cu un fagure cu pastura si unul plin cu miere.

Albine iarna: alte masuri importante

Prevenirea atacului de rozatoare prin instalarea graturului sau a unei fasii de plasa metalica la urdinisul stupului.

Stimularea si supravegherea zborurilor de curatire ale albinelor.

Confectionarea adaposturilor improvizate pentru protejarea stupilor pe timpul iernii.

Confectionarea si instalarea perdelelor (din stuf, papura, tuplini de floarea-soarelui etc.) de protectie impotriva vanturilor si curentilor reci.

Sortarea si curatarea fagurilor de rezerva. Extractia si conditionarea mierei si a cerei. Curatarea si dezinfectarea stupilor eliberati de albine si de la rezerva.

Albine iarna: luna decembrie

In luna decembrie, se vor efectua supravegheri si controale saptamanale privind starea stupilor impachetati pentru iernat. Indepartarea (fara zgomot) a zapezii si a ghetii de pe scandurelele de zbor.

Masuri de protejare suplimentara a stupilor impotriva vanturilor reci. Conceperea unui plan de actiune pentru noul an.

In luna ianuarie, de asemenea se va acorda atentie protectiei stupilor si albinelor impotriva atacurilor de rozatoare, pasari, animale de curte, ciocanitori etc.

Supravegerea modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive saptamanale cu masuri de indepartare a unor fenomene anormale.

Cititi si: Tratamente albine: cum recunoastem bolile in stupina si cum le tratam

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine