AcasăCombaterea daunatorilorTratament natural musculita alba: scapa eficient de ea

Tratament natural musculita alba: scapa eficient de ea

Musculita alba este un daunator de care toti agricultorii se tem. Ataca o multitudine de plante, atat in cultura mare cat si in gradina (tomate, ardei, castraveti), precum si in sera. In plus, pagubele produse pot fi majore, daca nu se iau masuri din timp.

In acest articol va prezentam cateva metode naturale, testate, pe care le puteti utiliza la combaterea musculitei albe.

Musculita alba: ce este si cum afecteaza plantele

Prezenta musculitei albe (Trialeurodes vaporariorum) pe o planta lasa niste secretii dulci pe frunze, aceste substante favorizand aparitia unei boli – Fumagina.

In cele din urma plantele isi pierd frunzele (seva lor fiind afectata), ceea ce conduce inevitabil la deprecierea productiei.

Chiar daca are o dimensiune foarte redusa, de doar 2 mm, planta, asa cum mentionam la inceputul articolului, poate provoca multe pagube.

O femela a musculitei albe este foarte productiva: intr-un sezon poate depune peste 200 de oua.

Poate ataca inclusiv: rosii, castraveti, vinete, dovlecei, plante aromatice, pplante decorative, varza, capsuni, pomi (fara ca lista sa fie exhaustiva).

Cum ne dam seama ca plantele noastre au fost afectate

In general, musculitele albe vor sta pe dosul frunzelor, de aceea e important sa monitorizam macar o data pe saptamana plantele din gradina.

invazie de musculite albe pe frunze
Invazie de musculite albe pe frunze

Daca veti observa mici pete albe pe frunze, mai ales pe spatele lor, atunci aveti de-a face cu acest daunator.

Tratament natural musculita alba: Capcane adezive

Daca aveti sere sau solarii puteti sa utilizati capcanele.

Musculita alba de sera sau in gradini poate fi combatuta si cu ajutorul unor capcane adezive colorate in galben care se dinstribuie in cultura de tomate sub forma de panouri – plachete.

Proportia poate fi de 1 metru patrat de capcana pentru 2.500 m patrati de cultura.

Tratamente pe baza de galbenele

Avem nevoie de 400-500 ml de ulei de rapita, 100 grame de sapun solid de casa, 10 litri de apa. Amestecam foarte bine pana cand obtinem o emulsie. Stropim plantele, insistand pe partea inferioara a frunzelor. De asemenea, vom stropi si pamantul dedesubtul plantelor.

O alta reteta este urmatoarea: avem nevoie de 1 litru de lapte, 50 grame de flori de galbenele uscate. Le amestecam, fierbem 10-15 minute, strecuram. Dizolvam 1 la 1, adica la 1 litru de substanta cu lapte adaugam un litru de apa. La solutia rezultata mai adaugam 100 grame de zahar.

Tratamentele trebuie repetate de 3-4 ori, la un interval de minim 7-8 zile.

Parazitul care combate musculita alba

O combatere ecologica a musculitei albe se poate realiza si prin intermediul unui parazit, numit Encarsia formosa. Acesta este mai exact o viespe foarte mica, de 0,6 mm lungime.

Parazitul isi depune oua in larvele (in forma de solzi) ai musculitei albe. Prin acest mod, musculita alba este combatuta.

Totusi, pentru a avea succes este important ca parazitul sa fie introdus in momentul aparitiei primelor musculite.

Totodata si buburuza este un daunator natural pentru musculita alba, potrivit canalului Secretele Gradinarului.

Iata cum echilibrul din natura ne poate oferi alte insecte care pot elimina alte specii de insecte din lantul trofic.

oua musculita alba

Alte tratamente

Orice solutie ati adopta, fie ca vorbim de una chimica sau de una ecologica, trebuie sa repetati tratamentul de minim 3 ori (la un interval de 5-7 zile), asta deoarece larvele musculitei albe trec foarte repede de la stadiul de ou, apoi larva, apoi la cel de adult.

Musculita alba la varza

Desi este un tratament chimic, o parte din cultivatori ne-au recomandat Mospilan 20 SG. Doza este de 3 grame de Mospilan la 10 litri de apa.

Atentie: in sere si solarii musculita alba poate ajunge si la 12 generatii pe an, avand o capacitate foarte rapida de a se dezvolta.

Tratament natural musculita alba: Metode de prevenire

Daca aveti norocul de a nu avea probleme cu musculita alba, e important sa cunoasteti si cateva metode de prevenire.

In primul rand, pastrati distantele optime de plantare. Daca sunt inghesuite, daunatorii vor aparea mult mai usor. Musculita adora aerul umed si cald.

Daca ati avut probleme cu musculita alba la sere sau solarii se impune ca la sfarsit de an sa dezinfectati intregul spatiu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine