Cultura de coacaze este considerată o afacere prea puțin valorifcată și exploatată în România, desi potentialul este unul foarte mare. Mai mult decat atat, pentru aceasta plantatie se ofera si fonduri europene prin programul PNDR.
Vorbim despre o afacere facilă fermelor de familie, ce-și poate dovedi proftabilitatea într-un termen destul de scurt. Fermele de familie trebuie să ia în calcul cererea foarte de mare venită dinspre piețele urbane, corelată cu o concurență foarte mică existentă pe acest segment.
Aspectele de care trebuie să se țină cont în momentul înfințării unei culturi de coacaz se referă la tipul solului și la fertilitatea acestuia, tipul de relief și zona geografcă, perioadele de ger, brumă târzie, tipurile de valorifcare dorite pentru producție și nivelul cheltuielilor de recoltare (50% din totalul cheltuielilor de întreținere a unui hectar de cultură).
Cultura de coacaze: avantajele infiintarii
Proftabilitate ridicată datorită cererii mari existente pe piață. Diversitatea valorificării producției și piețe mari de comercializare.
Culturile pot fi extinse în fecare an. Rentabilitatea este direct proporțională cu organizarea și întreținerea culturii.
Circa 150 de euro este prețul mediu de achiziție pentru aproximativ 400 de arbuști. De pe un arbust se pot obține 3 kg de fructe. Prețul pentru 1 kg fructe pornește de la 1,5 de euro/kg.
Valorificarea culturii de coacaze
Valorifcarea culturii de coacaze poate lua diverse forme: fructe proaspete, siropuri și sucuri, dulceață, marmeladă, peltea și jeleu, compoturi, vinuri și alte băuturi alcoolice, fructe confiate, produse farmaceutice, ceaiuri etc.
Coacăzele sunt fructe foarte sănătoase, cu un bogat conținut de vitamina C, dar și conținut de glucide, acizi organici, tanin, calciu, magneziu ș.a.
Coacazele se pot valorifica in magazine de fructe proaspete/ confiate, piețe, supermarket-uri; laboratoare de cofetărie sau de patiserie; restaurante; producători de iaurturi; producători de sucuri, siropuri, dulcețuri; producători din industria farmaceutică, cosmetice și Plafar; consumatori individuali sau angrosiști locali.
Carmen Boamfă – de la culturi de cătină și plante aromatice la plantatia de coacaz
Povestea tinerei fermiere Carmen Boamfă se scrie în județul Brașov, în comuna Șercaia, unde, în urmă cu trei ani avea să înființeze cu resurse proprii o plantație de patru hectare de cătină și, pe o suprafață de 1100 mp, solarii cu plante aromatice.
„Totul a decurs bine până în momentul când a urmat valorificarea producției obținute. M-am lovit de impedimentul intrării pe piața comercializării plantelor aromatice unde, dacă nu ești o putere, este foarte greu să-ți găsești clienții. Nu m-am oprit aici, am citit, m-am documentat, am urmat și două cursuri de specializare și am continuat să investesc în solarii cu căpșuni. Astfel, a apărut și ideea accesării fondurilor pe măsura 121 – Fermă de familie: Înființare plantație coacăz, împrejmuire teren și irigație”, povestește doamna Carmen Boamfă.
Valoarea totala a proiectului este de 125.000 de euro + TVA, finantarea fiind 50-50. Plantatia de coacaz se intinde pe o suprafata de 4,5 hectare.
Imprejmuirea s-a facut cu stalpi de teava si plasa, urmand ca lucrarile pentru irigare sa fie finalizate printr-un sistem de conducte cu picurare. Udarea nu se face niciodata in timpul infloririi.
„Urmează să plantez trei soiuri de coacăz pentru polenizare, mai ales că mi-am propus ca plantația să fie eco. În prezent sunt în anul doi de conversie, având contract cu o firmă specializată din Cluj. Plantația va intra pe rod începând cu anul doi de cultură, iar din anul patru estimez că voi avea o producție de aproximativ 3 kg/plantă. O tufă completă și productivă la maximum se obține în 3-4 ani, când tufa poate însuma în medie 15 tulpini de vârste diferite. Recoltarea o voi face în luna iulie, iar fructele le pot păstra în stare proaspătă trei, patru zile la o temperatură de maximum șapte grade. În ceea ce privește valorificarea producției, o parte va fi pentru consum personal, iar cu restul sper să intru pe piața locală unde sunt foarte mulți interesați de producția de afine. Astfel, le voi oferi o alternativă, mai ales că producția va fi eco”, spune Carmen Boamfă, potrivit revistei Romania Rurala.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Un exemplu de afacere de succes cu ajutorul culturii de coacaze puteti citi aici. […]