AcasăCasa si gradinaCum se pot valorifica fructele cazute inainte de cules

Cum se pot valorifica fructele cazute inainte de cules

Aproape in fiecare an o parte din fructe cad din pom inainte de cules. Aceasta cadere se datoreaza mai ales vanturilor puternice si uneori atacului daunatorului denumit viermele fructelor.

A lasa aceste fructe cazute sa putrezeasca pe pamant este o greseala. Iata 2 posibilitati de valorificare a fructelor cazute inainte de cules (mere, pere, prune): prepararea cidrului si uscarea fructelor.

Cidrul este o bautura placuta, cu o tarie alcoolica 4-7%, care se prepara astfel: fructele stranse se spala si se asaza in cazi, hardaie etc. intr-un strat gros de 25-30 cm, unde se tin 4-10 zile, pana cand se inmoaie.

Apoi se zdrobesc, trecandu-se prin masina de tocat (fara cutit), deasupra unui butoi si se lasa cateva zile, pentru a incepe fermentarea. In continuare, amestecul zdrobit se preseaza pentru a separa mustul. Acesta se strecoara si se pune in vase de lemn sau de sticla pentru fermentare (vasul respectiv se va umble doar 2 treimi din capacitatea sa si se va tine deschis in timpul fermentarii).

Mustul acesta fermentat reprezinta tocmai cidrul care se tine la rece, in sticle bine inchise si care se poate consuma in tot timpul anului.

Valorificarea fructelor prin uscare poate fi facuta la toate fructele cazute, cu conditia sa fie bine coapte. Inainte de a fi puse la uscat, fructele se pregatesc astfel:

Merele si perele se taie in bucatati, indepartandu-se casa semintelor. Fructele taiate se introduc pentru 3-4 minute in apa clocotita, apoi se cufunda din nou in apa rece. In felul acesta pulpa fructelor ramane alba si se usuca mai repede.

Prunele se curata de codite.

Piersicile si caisele se taie in doua, indepartandu-se samburii. Pentru mentinerea culorii naturale a caiselor este bine sa se faca sulfitarea lor. In acest scop, fructele taiate se introduc intr-o incapere care sa se poata inchide ermetic si unde se arde sulf (pe o tabla se pun cativa carbuni incinsi, peste acestia se presara sulf, 400 – 500 grame pentru 1 metru cub de spatiu).

Ciresele si visinele se cufunda in apa fierbinte si apoi in apa rece. Uscarea se face pe targi sau gratare facute din sipci si asezate la soare la 50-60 cm inaltime fata de pamant, pentru a se asigura circulatia aerului si de jos in sus.

Fructele taiate se pot pune intr-un strat gros de 15-20 cm, care se amesteca de doua ori pe zi. Durata uscarii: 8-15 zile.

Citeste si: Pom spectaculos care face si mere si pere in acelasi timp

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine