AcasăFermieri cu profitTaieri la mar: cum realizam coroanele pentru o fructificare bogata

Taieri la mar: cum realizam coroanele pentru o fructificare bogata

Taieri la mar, acestea sunt deosebit de importante pentru o intrare cat mai timpurile pe rod. Mai mult decat atat, executarea corecta a taierilor ajuta aceasta specie sa se dezvolte eficiente, dar, cel mai important, sa fie ferita, pe cat posibil, de boli si daunatori.

Inainte de toate, trebuie precizat ca existe diferente privind gradul de suportabilitate al taierilor, in functie de vigurozitate. De exemplu, soiurile cu ramuri groase vor suporta mai greu aceste taieri in comparatie cu soiurile cu ramuri subtiri.

De asemenea, taierile de reductie vor fi suportate cu dificultate si de soiurile de mar care au ca si caracteristica emiterea lastarilor cu internoduri scurte. Coroana se va indesa prea mult, dupa ce mugurii axiali apropiati se vor deschide. Soiurile de mar care suporta cel mai usor taierile de rarire si scurtare sunt cele care au ramuri inchise si lastari subtiri, un exemplu putand fi soiul Ionatan.

Taieri la mar: reguli de baza pentru orice tip de coroana

Indiferent de tipul de coroana pe care doriti sa-l adoptati pentru pomii dumneavoastra, este important sa se respecte o serie de reguli.
• axul trebuie eliberat de zonele neproductive si, in acelasi timp, trebuie sporit numarul elementelor productive pe coroana;
• in functie de soiul de mar, caracteristicile acestuia, modul de dezvoltare, trebuie ales modul de taiere si nu invers;
• pentru a intra cat mai rapid pe rod se vor reduce cat mai mult posibil taierile de formare;
• pentru a obtine un timp cat mai scurt de formare a coroanei vom generaliza taierile in verde;
• coroana trebuie sa aiba un echilibru atat vertical cat si orizontal. Pentru a obtine acest lucru trebuie sa ne asiguram ca vom subordona pe inaltime etajele fata de ax si a ramurilor din etaj intre ele.

Taieri la mar: cum provocam ramnificarea si cum alegem lastarii

Doua aspecte importante asupra taierilor la mar sunt cele legate de provocarea ramnificarii si alegerea lastarilor. Daca vorbim de primul aspect, ramnificarile pot fi provocate prin ciupire sau prin taierile in uscat. Cel mai indicat este sa se realizeze la circa 11 cm peste locul unde dorim sa aiba loc ramnificarea. Pentru a permite dezvoltarea primelor elemente de schelet vom scurta varga dupa plantare, apoi vom taia axul la nivelul celui de-al doilea etaj.

Pentru a alege lastarii in mod optim vom realiza aceasta operatiune in perioada de vegetatie, mai exact in mai. Atunci vom avea lastari cu o lungime de circa 11-12 cm. Vom taia lastarii concurenti pentru a diminua cat se poate de mult timpul de formare a coroanei.

Putem face acest lucru chiar in timpul provocarii ramnificarii, prin eliminarea mugurilor care ar putea conduce la anumiti lastari in pozitii nu tocmai de dorit.

Cea mai folosita forma de coroana in Romania, pentru specia mar, este cea a piramidei etajate.

Taieri la mar
Taieri la mar

Taieri la mar: ce este piramida etajata

Ce este mai exact piramida etajata? In primul rand, aceasta forma de coroana o intalnim frecvent in livezile cu densitati mici, in special la soiurile cu o vigoare crescuta. Este de tip globulos, cu ax.

Trunchiul are circa 90 cm, dispune de un ax pe care vom avea in general 4 etaje, puse la o diferenta de circa 90-100 cm. Un etaj al piramidei etajate dispune in general de 3-4 sarpante, formate pe ax, in spirala. La randul lor, fiecare sarpanta, dispune de 2-3 sub-sarpante, dispuse pe o parte si alta, la o distanta de minim jumatate de metru.

Taieri la mar: cum se realizeaza piramida etajata

Pentru a dezvolta o coroana de tip piramida de etajata, taierile la mar, in primul an, vor incepe in perioada de repaus, atunci cand se va scurta varga pentru realizarea primului etaj, la o inaltime de aproximativ 90 cm.

In cel de-al doilea an, se vor identifica 3-4 lastari, tot in perioada de repaus, unde vom corecta unghiul de ramnificare.

Dupa aceea, in cel de-al treilea an, ne vom concentra atentie pe construirea celui de-al doilea etaj. Vom scurta prelungirea axului undeva la o inaltime de circa 100 cm in raport cu primul etaj.

Ulterior, vom scurta sarpantele etajului I la circa 70 cm fata de insertia pe ax, pentru a permite dezvoltarea subsarpantelor.

In anul patru, vom scurta sarpantele din primul etaj, la aproximativ 70 cm fata de prima sub-sarpanta, in perioada de repaus. De asemenea, vom scurta prelungirea axului pentru a permite construirea celui de-al treilea etaj.

O alta actiune pe care o vom intreprinde se refera la scurtarea (70 cm de punctul de insertie pe ax) a sarpantelor din etajul doi. Asa vom permite formarea subsarpantelor din acest etaj.

Ulterior, in perioada de vegetatie alegem lastarii pentru cea de-a doua subsarpanta in etajul I, pentru prima subsarpanta in etajul II si se aleg lastarii pentru viitoarele sarpante ale etajului III. In cazul in care subsarpantele au atins deja dimensiunile necesare, le vom scurta undeva la 50 cm, pentru a permite dezvoltarea ramnificariilor de ordin III.

In cel de-al cincilea an ne vom ocupa de dezvoltarea celui de-al cincilea etaj. Vom efectua actiuni asemenatoare celor din anul 4.

Taieri la mar
Taieri la mar

Taieri la mar – Alte informatii utile:

Soiul cu vigoare mijlocie Golden Delicious si Starking Delicious, cu vigoare mare, necesita doar interventii usoare.

Majoritatea soiurilor de mar cultivate dispun de o vigoare mijlocie. Exista multe metode de taiere la mar. Vom discuta imediat despre cele mai eficiente.

O metoda noua de taiere, care se aplica in perioada de rodire, valabila in primul rand la soiul ionatan, este metoda de taiere la mar Nagy Sandor. Metoda ia in considerare predispozitia soiului la fainare si avantajele ramurilor pozitionate orizontal.

Esenta acestei metode de taiare: la cel inferior, la cel lung. Acest lucru inseamna ca crengile roditoare sunt taiate la nuiele inferioare cat mai orizontale, iar partea de nuia infectata cu fainare este indepartata.

Pe parcursul taierii toate nuielele lungi si semilungi sunt taiate, indiferent daca au in varf muguri de rod sau daca nu au fost infectate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine