AcasăApiculturaMustar alb, o planta melifera bogata, buna mai ales pentru polen

Mustar alb, o planta melifera bogata, buna mai ales pentru polen

Mustar alb sau galben, la fel precum cel brun, fac parte din familia Cruciferae si este o buna planta melifera.

Tulpina are o ramnificatie care nu depaseste 60-70 cm, iar frunzele cu petiol au 3-7 lobi ovali sau alungiti. Florile, in numar mare, sunt galbene spre aurii.

O planta poate avea intre 900 si 2.000 de flori. Albinele culeg de la mustar mult polen, acesta avand numeroase substamte hranitoare.

De asemenea, nectarul florilor, pe care ele il secreta la baza staminelor este abundent.

Perioada de inflorire

La aceasta planta melifera inflorirea se produce in mai, inainte de inflorirea salcamului ori poate coincide cu acesta.

Intr-un an secetos o floare poate da 0,2 mg, insa in anii cu o umiditate marita poate sa produca pana la 0,56 mg de nectar.

Cand timpul este cald si umed, florea secreta patru glande nectarifere, decat doua in mod obisnuit.

Mustar alb: Concentratia de zahar si productia de miere

Aceasta concentratie in nectar este de circa 0,04 – 0,09 mg. Productia de miere la hectar este de 40-150 kg, in functie de vreme. Pe vreme ploioasa si cu caldura, productia este maxima.

Temperatura aerului uscat concentreaza mult nectarul, iar albinele culeg atunci mai putin de la mustar. Mierea are o culoare galben-deschisa, cu o aroma placuta, cu un gust usor intepator la inceput.

Citeste si: Iarba sarpelui, una dintre cele mai apreciate plante melifere

Daca este lasata 10-12 zile in maturator, pierde acest defect. Ea se cristalizeaza insa dupa 20-25 zile de la extractie si de aceea este bine ca, dupa limpezire, sa fie trecuta direct in bdoane, care usor pot fi puse apoi la caldura pentru lichefiere.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine