O cultura profitabila se bazeaza, in primul rand, pe niste soiuri de usturoi calitative, rezistente la boli si cu o aroma deosebita pentru consumator. Chiar daca in ziua de astazi nu este deloc ieftin sa faci o cultura de calitate, provenienta soiurilor joaca un rol major pentru cei care doresc sa faca o afacere. De asemenea, daca doriti doar sa va cultivati pentru consumul propriu, aceasta lista de soiuri va va ajuta sa faceti o alegere inspirata.
Usturoi romanesc
Incepem lista cu niste soiuri de usturoi romanesc.
Soi de usturoi: de Dărăști
Este un soi semitimpuriu, romanesc, de primavara. Bulbul are o forma globuloasa piramidala si este de culoare alb-roz. Are o greutate de 25-30 grame. Poate sa ofere o productie de circa 4-5 tone la hectar.
De Cenad
Este tot un soi romanesc, dar semitarziu. Are o productia ceva mai buna decat precedentul, adica 5-7 tone la hectar. Bulbul are o culoare alba si o greutate de 30-35 grame.
De Moldova
Continuam lista de soiuri de usturoi cu un alt reprezentant de seama din estul tarii. Este o specie de toamna cu timpurietate semitarzie productia poate sa ajunga la 6-8 tone la hectar. De asemenea, si greutatea bulbului este mai mare: 40-45 grame.
Soiuri de usturoi: De Bucovina
Avem de-a face aici cu un soi tarziu, cu productii importante de 10-12 tone la hectar. Greutatea bulbului este cea mai mare de 60-70 de grame.
Soiul Andrei
Soiul este originar din zona Olteniei si a fost ameliorat astfel incat sa devina un soi cu caracteristice cat mai bune, competitive cu celelalte soiuri. Are catei destul de mari. Soiul este semitardiv, cu o capacitate inalta de pastrare.

Pentru o buna dezvoltare se recomanda plantarea lui la mijlocul lunii octombrie.
Soiuri de usturoi romanesc: Ager
Este un alt soi autohton, recomandat in mod special pentru cultura timpurie de primavara. Insa poate fi utilizat cu succes si la cultura de toamna. Are portul semi-erect, cu frunze de culoare verde.

Bulbul, format din 8-12 catei de marime medie, are o marime medie de 25-35 grame. Are o buna capacitate de pastrare peste iarna.
Potentialul de productie este de 7-8 tone la hectar.
Usturoiul Elefant
Este un soi de toamna. A primit aceasta denumire deoarece are o capatana mare, cu 4-6 catei mai de asemenea. Se curata usor si au o aroma deosebita. In spatiul european sau chiar american sunt cunoscuti sub numele de ”Red Romanian”.
Merita sa amintim si de doi hibrizi romanesti: Eduard si Claudiu – dous soiuri de usturoi brevetate in 2010.
Soiuri de usturoi internationale
In lume exista sute de soiuri de usturoi. Vom mentiona doar cateva dintre cele mai populare.
Alb de Lomagne

Este o marca inregistrata (Franta) si popular pe plan international. Terenurile favorabile pentru el au un continut de argila mai mare de 20%. Insamantarile se fac intre 15 octombrie si 15 decembrie, pentru zona lor.
Arno
Soi ce asigura o recolta abundenta. Plantarea se face la inceputul lunii decembrie, mijlocul lui mai. Recoltarea usturoiului uscat sfarsit de iulie, sfarsit de august.
Corail
Este un soi de usturoi ce asigura o buna rezistenta contra bacteriilor. Plantarea se face la inceput de septembrie. Recoltarea usturoiului taiat verde la sfarsit de mai – iunie. Iar recoltarea usturoiului uscat la sfarsit de iunie – iulie.
Germidour
Este un soi ce ofera productii satisfacatoare. Se planteaza la inceput de septembrie. Recoltarea usturoiului verde la inceput de mai, iar cel uscat la inceput de iunie – iulie.
Sprint
Este un soi timpuriu, cu marime medie si o culoare frumoasa. Plantarea acestuia se realizeaza la inceput de semptembrie, inceput de decembrie.
Recoltarea usturoiului verde are loc la sfarsit de aprilie, mijloc de mai. Iar recoltarea celui uscat are loc la sfarsit de mai – iunie.
Hermann
Este un soi de iarna, german, cu o crestere de circa 90 zile. Bulbii de usturoi au o greutate de aproximativ 50 grame, avand o culoare alba-violet.

Are o capacitate indelungata de pastrare, chiar de pana la 8 luni.
Daca doriti sa cultivati usturoi in propria dumneavoastra gradina aveti grija ca acesta nu suporta umbra. Prefera soluri luto-nisipoase, cu un pH cuprins intre 6,5 si 7,5.





Alte articole despre usturoi:
Un nou soi de usturoi, creat de cercetatorii romani: cu ce se diferentiaza de cel din import
Cand se planteaza usturoiul de primavara
Ingalbenirea frunzelor la usturoi: cauze frecvente si tratamente
Ce plantam langa usturoi: plante ajutatoare si daunatoare