Specialistii din agricultura buzoieni au reusit sa realizeze un nou soi de usturoi, denumit Benone, acesta avand caracteristici usor diferite fara de un usturoi din import. Mai exact, noul soi are un gust mai dulceag, este mai aromat si usor mai iute decat cel chinezesc.
Numele soiului, Benone, a fost stabilit dupa cunoscutul cantaret de muzica populara Benone Sinulescu.
Soiul de usturoi Benone a fost realizat in parteneriat cu un fermier din Ramnicu Sarat, Valentin Jecu. Acesta doreste sa relanseze cultura de usturoi la noi in tara, mai ales prin intermediul acestui soi, scrie Adevarul.
„In acest moment avem cultivata o suprafata de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat impreuna cu Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau. In primul si in primul rand, are acel gust unic, acel gust dulce-acrisor-iute, pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care il gasesti pe piata. Calitatile vin si din terenul zonei, care ii da aceste calitati unice”, a spus Valentin Jecu.
Costel Vanatoru, specialist agronom in cadrul Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, mentioneaza ca usturoiul are cateva cerinte speciale in privinta cultivarii.
„Usturoiul nu obtine rezultate bune pe orice teren. Se preteaza mai mult pentru zonele nisipoase, cu drenaj bun, in apropierea albiei raurilor”, a mai spus Costel Vanatoru.
Usutoriul Benone ar urma sa ajunga in piete la finalul lunii iunie, spun agricultorii.
In acest an, 2021, se doreste si omologarea, precum si introducerea soiului Benone in Catalogul Oficial al plantelor si in ISTIS.
Date tehnice despre usturoiul Benone
Capatana are o greutate medie de 46 grame, cu un diamentru de circa 5-5,3 cm. Bulbii in capatana sunt acoperiti de sase tunici albe, iar bulbiul este acoperit si el de trei tunici. Acest lucru ii confera o capacitate buna de pastrare dupa ce a fost recolatat.
Poate fi cultivat atat toamna sau primavara devreme, cand timpul permite. Soiul de usturoi Benone se preteaza si la infiintarea in sistem gospodaresc, precum si la sistem intensiv, prelucrat mecanizat. In sistemul mecanizat se pot obtine densitati de pana la 700.000 de fire pe hectar.
Productia diferaa iin functtie de tehnologia aplicatata, de la 12 la 16 tone/hectar. Lucrarile de ingrijire constau in prasile mecanice si manuale si in combaterea bolilor si a daunatorilor.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] de brusture.https://www.facebook.com/reel/115115859630215423.206. Un soi de usturoi,Creat la noi.https://cultivaprofitabil.ro/un-nou-soi-de-usturoi-creat-de-cercetatorii-romani-cu-ce-se-diferentiaz…23.207. Șoșoacă, domoală,Gîndind ca și mine, despre casa […]