Ingalbenirea frunzelor la usturoi se poate produce din mai multe motive, incepand cu gerul si terminand cu bolile si daunatorii.
De fapt, cel mai des motiv intalnit pentru ingalbenirea frunzelor este chiar frigul. Daca am plantat usturoiul toamna si el a reusit sa rasara, dar imediat a venit un ger, bineinteles ca frunzele sale, fie de la varf, fie de la baza, se vor ingalbeni.
Acesta insa este cel mai fericit caz sa spunem, deoarece planta nu va fi afectata, iar celelalte frunze vor creste normal si vor fi verzi, potrivit sfaturilor canalului de YouTube Secretele Gradinarului.
O alta cauza relativ frecventa este si lipsa apei. Varfurile frunzelor de usturoi se vor usuca din cauza secetei. Acest lucru se observa mai ales primavara devreme, cand nivelul de precipitatii este mai scazut. Trebuie in acest caz sa udam urgent.
Ingalbenirea frunzelor la usturoi poate avea si o a treia cauza: lipsa de potasiu.
„Eu am aplicat cenusa, care e o sursa foarte buna de potasiu. Modul de preparare e simplu: 1 pahar de cenusa se dizolva intr-o galeata de apa fierbinte, se amesteca, se lasa peste noapte si a doua zi se poate utiliza aplicand la radacina”, se explica in filmulet.
Lipsa de azot este iar o cauza care poate determina o ingalbenire accelerata a frunzelor. Putem aplica azot primavara, cand se incalzeste afara, pana cand usturoiul formeaza bulbul. Iar daca doriti o metoda bio, atunci recomandam maceratele facute din plante sau gainat ori din balegar.
Alte cauze de ingalbenire pot fi bolile precum fuzarioza, putregaiul alb, peronosporoza. Aceasta din urma, spre exemplu, provoaca o ingalbenire a frunzelor neuniforma. Boala apare mai ales daca umditatea este mare, precipitatii abundente. In general, aceasta problema se rezolva cu substante de combatere a manei (sau biopreparate pe baza de microorganisme).
Citeste si: Ce plantam langa usturoi: plante ajutatoare si daunatoare
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro