AcasăLegume si fructeCand se planteaza usturoiul de primavara

Cand se planteaza usturoiul de primavara

Daca v-ati decis sa cultivati usturoi, e bine sa stiti ca puteti sa-l saditi si primavara, nu doar toamna. Tehnologia de cultivare nu este diferita, dar exista cateva recomandari pe care e bine sa tineti cont de ele, pentru a nu avea probleme cu rasarirea cateilor de usturoi.

Pentru sadirea de primavara prin catei de usturoi sunt recomandate acele soiuri care nu fac tulpina florifera, dar, daca nu va deranjeaza o pierdere potential estimata de 20-30% din productie, puteti utiliza si soiurile de toamna.

Cand se planteaza usturoiul de primavara: de ce sa alegeti aceasta varianta

Cultura de toamna este aleasa uneori de cultivatori deoarece gustul usturoiului este mai usor, mai delicat si, de asemenea, perioada de pastrare a capatanilor este mai indelungata.

In ceea ce priveste marimea usturoiului, acesta este in general mai mic la cultura de primavara. De asemenea, daca plantati la inceput de an, asteptati-va si la un ciclu de productie ceva mai lung – 90-100 zile (decat cel de toamna).

Productia este mai mica la ustoroiul de primavara.

Asadar, daca sunteti un fermier amator, puteti incepe fara probleme cu o cultura de primavara. Veti avea nevoie si de mai putine tratamente.

Cand ar trebui sa il plantati

Prima regula dupa care trebuie sa va ghidati atunci cand decideti data la care doriti sa plantati usturoiul de primavara este sa nu mai exista niciun risc de inghet.

plantare usturoi primavara

In functie de zona in care locuiti, acest lucru poate fi in luna martie, spre final sau chiar in luna aprilie.

Cand se planteaza usturoiul de primavara? Unele carti de specialitate precizeaza ca saditul ar trebui sa aiba loc cat mai devreme: de la 20 februarie pana la 15-20 martie. Dar, repetam, ar trebui indepartat riscul de inghet.

Citeste si: Ingalbenirea frunzelor la usturoi: cauze frecvente si tratamente

Ca sa fiti siguri, ar trebui sa verificati temperatura solului. Daca aceasta a depasit 7-8 grade Celsius, puteti sa incepeti sadirea cateilor de usturoi.

Reguli de sadire

Este important sa evitati sa puneti usturoi in pamant daca ati avut anterior cartofi sau tomate (deoarece solul este plin de substante nutritive care pot duce la aparitia fuzarioza); sau orice culturi din familia Allium, precum ceapa aurie sau ceapa ceaclama, cel putin timp de patru ani.

De asemenea, usturoiul nu se planteaza in acelasi sol decat la o distanta de minim 4 ani.

Cel mai bun sol pentru usturoi este cel plan, permeabil, fara buruieni, nisipo-lutos si cu un pH de circa 6,5 – 7.

Nu plantati usturoiul daca ati imbunatatit solul anterior cu mari cantitati de balegar proaspat. Trebuie sa lasati o perioada intre acest moment si sadire.

Usturoiul este sensibil la seceta. Importante sunt udarile in primele saptamani dupa rasarire.

Sadirea usturoiului

Alegeti bulbi sanatosi, cel mai bine din rodul proaspat recoltat. Cei medii ca marime (2 – 5 grame) dau cele mai bune randamente.

Plantarea se va face manual, intr-o brazda adanca si afanata, la adancimea de 5-8 cm. Distanta intre randuri poate sa fie de circa 20 cm.

plantare-usturoi

Totodata, este important sa faceti un tratament cateilor inainte de a-i planta. Iata o solutie naturala: se lasa cateii de plantat timp de 10-15 minute intr-o solutie de piatra vanata (100 g la 10 litri de apa). Catetii se asaza cu partea plata in jos, dupa sadirea si acoperirea cateilor cu pamant.

Cand se planteaza usturoiul de primavara: Ingrijire

Usturoiul trebuie udat cel putin de cateva ori pe perioada primaverii, daca nu sunt ploi. Seceta diminueaza cu mult productia, dar excesul de apa poate cauza putrezirea. Atentie: nu stropiti usturoiul cu apa rece.

De asemenea, dupa ce primii lastari si-au facut simtita prezenta se poate fertiliza cu ingrasaminte pe baza de azot.

Totodata, acordati timp pentru a combate buruienile, deoarece acestea il vor sufoca si vor diminua puternic productia.

Recoltare

Daca am vazut cand se planteaza usturoiul de primavara, acum e momentul sa amintim si cateva reguli in ceea ce priveste recoltarea acestuia.

Usturoiul de primavara se recolteaza in perioada iulie – august. Cum ne dam seama ca este momentul sa-l recoltam? In primul rand vom vedea ca frunzele incep sa se ingalbeneasca si chiar unele se vor usca. Apoi, tulpina plantei devine mai moale.

Nu asteptati insa pana cand frunzele se usuca complet. Recoltarea se va face prin smulgere. Recoltarea se face pe timp uscat, bulbii scosi scuturandu-se de pamant.

Dupa ce este scos, usturoiul se lasa pentru 3-8 zile sa se usuce la soare sau, daca vremea nu este buna, se asaza sub un sopron si se lasa la uscat 10-12 zile.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine