AcasăCulturi profitabileAratura de toamna: cum o realizam pentru productii ridicate

Aratura de toamna: cum o realizam pentru productii ridicate

Aratura de toamna permite un regim al apei in sol mai favorabil culturilor agricole si asigura (prin ingheturile si dezgheturile repetate din timpul iernii) o structura fizico-mecanica mai buna pentru solul arat, determinand si o activitate microbiana superioara. Pe scurt, acest tip de lucrare ne ajuta sa obtinem recolte mai mari.

In urma afanarii solului se asigura un contact mai bun intre materia organica a solului si oxigenul atmosferic, ceea ce permite microorganismelor sa mineralizeze mai rapid humusul, producand cantitati sporite de nitrati pentru plante.

Aratura de toamna: cat de adanc trebuie executata lucrarea

Pentru a realiza cantitati suplimentare de nitrati a aparut tendinta adancirii stratului arat. Metoda da rezultate circa 2-3 ani, pana la epuizarea formelor de humus usor mineralizabile, apoi devine relativ ineficienta. Sporul de productie obtinut se plateste cu reducerea continutului de humus din sol.

In acelasi timp, lucrarea prea profunda a solului, inevitabil cu masini grele, uneori in conditii de umiditate ridicata sau prea frecvent repetata, in loc sa afaneze solul, il taseaza.

Exista o serie de specialisti care atrageau atentia, in legatura cu aratura de toamna, ca orice centimentru de adancire a araturii inseamna un plus de 1 litru de motorina la hectar fara justificarea unui plus de productie. Si-a facut astfel loc ideea reducerii numarului de lucrari la aceeasi cultura la minimum necesar (minimum tillage), a alternarii lucrarilor de suprafata (cu discul, cu freza) cu cele mai profunde pe aceeasi suprafata, stabilindu-se ce culturi din rotatie sunt mai indicate pentru lucrarile superficiale si pentru cele adanci.

Riscurile tehnologiei no-till

Mai intai in Statele Unite, apoi si in alte tari a aparut ideea ca se poate renunta la aratura de toamna in scopul economisirii combustibilului (no-till).

Citeste si: Tehnologia „No-till”, testata de un fermier din Timis: ce economii si beneficii aduce

Cu toate acestea, s-a demonstrat ca in solul nearat se formeaza mai putin nitrati, ceea ce necesita 50 kg N/ha in plus la fertilizare. In acest caz insa, pentru producerea acestor 50 kg N se consuma de patru ori mai multa energie decat s-a economisit prin renuntarea la aratura (este adevarat ca in acelasi timp s-a ferit o cantitate de humus de mineralizare, dar acest fapt nu este important pentru solurile normale, aflate in echilibru, ci numai pentru solurile expuse eroziunii).

Ca urmare, renuntarea la aratura de toamna se justifica numai atunci cand continutul de humus al solului este un factor critic sau cand factorul critic este timpul de eliberare a solului, de pilda pe terenurile irigate destinate culturilor duble.

Cand este bine sa realizam aceasta lucrare

Momentul in care putem realiza aratura tine de zona in care ne aflam. Astfel, unde exista temperaturi mai reci si mai umede vom face aratura de toamna mai degraba in perioada septembrie- octombrie. In zonele mai calde putem realiza lucrarea in noiembrie. Important este sa nu ne prinda inghetul solului.

Sfaturi utile pentru realizarea araturii de toamna

– brazdele ascutite va vor ajuta sa reduceti combustibilul utilizat la aratura.

– plugurile se vor echipa cu 3 sau 4 trupite, in functie de adancimea si tipul solului care se va ara.

– aratura de toamna se poate face in doua metode: la cormana sau in lateral (de la marginile postatei spre interior).

– daca se vor utiliza plugurile reversibile, aratura de toamna se poate realiza intr-o singura parte. Astfel, vom evita sa avem coame sau santurile dintre postate.

– vom realiza aratura pe directia semanaturilor, astfel incat sa avem o adancime uniforma.

– un alt detaliu important asupra araturii de toamna este fara indoiala adancimea. Din acest punct de vedere trebuie sa luam in calcul, in primul rand, grosimea stratului de pamant. Pe un sol profund, o adancime recomandata de aratura este de circa 30 cm. Pe un sol mai usor, undeva la 20-25 cm.

– in fiecare an trebuie sa modificam adancimea araturii, deoarece altfel exista sanse mari sa se formeze hardpanul. In cazul in care ne confruntam cu acest lucru putem realiza aratura cu subsolaj.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine