AcasăLegume si fructeMusca cireselor: prevenire si combatere

Musca cireselor: prevenire si combatere

Musca cireselor este catalogata drept una dintre cele mai daunatoare insecte, deoarece afecteaza in mod direct fructul, atat timp cat se afla in pom, precum si dupa ce a fost cules.

Soiurile de cires si visin cu o coacere tarzie sau semitarzie au cel mai mare risc la acest daunator. Aceste muste, merita precizat, sunt puternice si capabile sa zboare distante mari pentru a gasi noi ciresi, visini, pe care sa-i atace.

Ce tipuri de paguba poate provoca

Infestarea cu musca cireselor se produce dupa ce inseacta a intepat fructul si si-a depus ouale in el. Viermii incep sa manance din pulpa fructului lasand galerii. La exterior fructul poate parea perfect normal.

Acest tip de atac se poate produce si in faza recoltarii, fapt ce nu ii va da prea multe semne pomicultorului. De mentionat ca rana produsa fructului poate constitui o poarta de intrare pentru alte boli, cat si pentru aparitia putregaiului maro.

Semne ale infestarii cu musca ciresului

Exista o schimbare si la nivel de culoare a cireselor atacate, in sensul ca acestea vor deveni mai inchise si vor incepe sa putrezeasca.

Cand se produce atacul

Cele mai dese atacuri ale acestui daunator au loc la mijlocul lunii mai. Musca ciresului depune ouale sub coaja fructelor aflate in parga. Atacul se poate produce si la visin.

musca viemele cireselor

Descriere morfologica

Ca si dimensiunea, mustele adulte au aproape doua treimi din dimensiunea unei muste obsinuite. Larvele, in special cele tinere, sunt foarte subtiri si mici, putandu-se indentifica greu cu ochiul liber.

Timp de o luna de zile, femela acestui daunator poate depune aproape 150 de oua in coaja cireselor. Daca reusesc sa se dezvolte, larvele vor ajunge sa se desprinda de fruct si se vor ascunde in sol, pentru iernare.

Denumirea stiintifica este Rhagoletis cerasi sin. Zonosema cerasi.

Recomandare pentru tine: De ce se usuca ciresul: cauze si tratamente

Prevenire

Prevenirea atacului consta in instalarea unor capcane cleioase galbene. Musca cireselor negre va incepe sa zboare incepand cu jumatatea lunii iunie, timp de o luna. Astfel, la inceputul perioadei de zbor ar trebui puse capcanele.

Se recomanda ca aceste capcane sa fie tinute pe pozitii pana la sfarsitul recoltarii.

Se recomanda sa se adauge si o lingura plina cu hidroxid de amoniu la capcana, intr-o sticluta mica, pentru a atrage mult mai bine insectele. Daca veti cumpara din comert capcane care au incluse si proteina hidrolizata, atunci hidroxidul de amoniu nu mai trebuie adaugat.

musca cireselor adult
Musca cireselor adult

Verificati capcanele cam de doua ori pe saptamana.

Combaterea chimica

Pentru a stopa atacul mustelor ciresului sunt necesare si insecticide. Acolo unde zona e putin infestata, se pot utiliza insecticide la mijlocul lui iunie, repetand o data sau de doua ori la interval de 2-3 saptamani.

In cazul in care utilizati si capcane, prima pulverizare o puteti face de la 5 la 7 zile dupa prima prindere. Apoi, nu pulverizati mai repede de 10 zile.

Iata cateva insecticide pe care le puteti folosi (verificati inainte eticheta si recomandarile producatorului):

  • Laser 240 SC – insecticid biologic;
  • Exirel (cyantraniliprol 100 g/l) – insecticide moderne;
  • Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin) – insecticid din clasa piretroizilor de sinteza;

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. La capitolul „Când se produce atacul” scriai că „Cele mai dese atacuri ale acestui daunator au loc la mijlocul lunii mai”. Apoi scriai că „Musca cireselor negre (?) va incepe sa zboare incepand cu jumatatea lunii iunie”. Eu nu cunosc decât o singură muscă a cireşelor – Rhagoletis cerasis. Cel mai indicat este să începem supravegherea, prin toate mijloacele, începând cu momentul pârguirii cireşelor, adică din luna mai, bineînţeles, în funcţie de soiuri. Hidroxidul de amoniu nu poate fi folosit ca atractant pentru că se evaporă rapid, este relativ toxic, fiind un iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. O concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce, în timp de 30-60 de minute, moartea. Ca atractant, mult mai puţin toxic, se poate folosi bicarbonatul de amoniu, care se găseşte în toate magazinele alimentare şi care se foloseşte ca afânător la prăjituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine