AcasăCulturi bioCand se coc capsunile: momentul optim de culegere

Cand se coc capsunile: momentul optim de culegere

Cand se coc capsunile? Iata o intrebare mereu pertinenta pentru cultivatorii micilor fructe dulci si zemoase. De indata ce intra in parga, capsunile evolueaza rapid in coacere. In decurs de numai cateva zile ele realizeaza coloritul, gustul si aroma caracteristice soiului.

Cand se coc capsunile – elementul fundamental: vremea

Evolutia in coacere a fructelor depinde in buna masura de mersul timpului; pe vreme calda si secetoasa fiind mai rapida. Aceasta evolutie constituie insa si o insusire de soi, cu caracter ereditar.

La unele soiuri, pulpa se mentine destul de consistenta pana la maturitatea deplina a fructului, in timp ce la alte soiuri, in preajma recoltarii fructele pierd mult din consistenta, respectiv din rezistenta la transport. In acest al doilea caz se impune o recoltare mai „in parga”.

In timpul maturarii, rezistenta fructelor de capsun la umezeala si la atacul de putregai scade considerabil.

Avand in vedere sensibilitatea pronuntata la umezeala a capsunilor care au atins maturitatea, culesul se va face numai dupa ce apa de pe frunze si fructe (provenita din roua sau ploi) s-a evaporat complet.

Fructele care se culeg umezite isi depreciaza rapid coloritul si intra in fermentare in numai cateva ore.

Soiurile folosite

Bineinteles, soiurile ca capsun folosite vor determina si ele momentul de coacere, fie ca vorbim de culturi remontante sau simple. O buna parte din soiuri incep sa se coaca la 90 pana la 110 zile dupa ce au fost plantate. Aveti insa grija, deoarece, in acest timp, capsunile pot atrage unele animale sau pasari, asadar luati in considerare protejarea lor.

Momentul optim de recoltare

Recoltarea are legatura directa cu momentul cand se coc capsunile; alaturi de destinatia fructelor. Cand fructele se consuma pe loc sau se transporta pe distante mici, ajungand la destinatia in aceeasi zi, ele se recolteaza cand se coloreaza complet in rosu, dar pulpa lor este inca tare, adica atunci cand realizeaza coacerea in proportie de 90%. Aceste fructe trebuie consumate sau prelucrate in 48 ore, altfel incep sa se altereze.

Capsunile destinate prepararii de dulceata, gem, se recolteaza cand devin rosii pe 75-85% din suprafata, portiunea de la varf fiind roza, iar pulpa destul de tare.

Citeste si: Plantarea capsunilor: Ghidul de care ai nevoie pentru o cultura reusita

In vederea prelucrarii sub forma de suc, capsunile vor fi recoltate la coacere deplina, cand contin cea mai mare cantitate de zahar si elibereaza maximum de suc.

Fructele pentru export in stare proaspata sau pentru pastrare in depozite frigorifice se culeg manual cand 70-75% din suprafata lor este rosie. La fructele soiului Talisman, recoltate cand culoarea rosie acoperea 50% din suprafata lor, dupa 6 zile de depozitare la temperatura de 3 grade Celsius, culoarea rosie s-a extins pe 75% din suprafata.

Sfaturi privind recoltatul capsunilor

In cursul zilei, recoltatul capsunilor incepe dimineata, dupa ce se evapora roua si se intrerupe in orele calde, cu arsita, de la amiaza, cand exista pericolul ca fructele sa se inmoaie brusc, sub actiunea caldurii.

Intr-o astfel de situatie recoltarea se reia dupa amiaza, in jurul orei 16, continuand pana seara. In zilele lipsite de arsita sau partial noroase, recoltatul se poate efectua pe parcurusul intregii zile. Este cu totul contraindicat a se recolta capsuni pe vreme cu ploaie, deoarece fructele se decoloreaza, pierd consistenta si se altereaza foarte rapid.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine