AcasăPasariNaparlirea la gaini: de ce, cand apare si ce trebuie sa faci

Naparlirea la gaini: de ce, cand apare si ce trebuie sa faci

Naparlirea la gaini apare atat natural, cat si in mod artificial, si se refera la momentul in care pasarile incep sa piarda penele. Cu siguranta, ati vazut, mai ales cand culegeti ouale, ca o parte din pene sunt cazute si ele.

Exista mai multe tipuri de naparlire la gaini. De asemenea, si cauzele sunt diferite. Iata mai multe detalii.

Crescatorii de pasari trebuie sa stie ca acest proces este unul natural, asadar nu trebuie sa intre in panica in momentul in care observa penaj cazut.

Cand are loc naparlirea

Atunci cand gainilor le cade penajul si productia de oua este mai mica. Exista mai multe momente intr-un an cand gainilor le cad penele.

Toamna – gainile naparlesc spre final de an, o perioada de circa o luna si jumatate.

Vara – si in sezonul cald gainile isi pierd o parte din pene, intr-un interval de 2-3 saptamani. De asemenea si primavara mai are loc aceasta naparlire.

Procesul de pierdere a penajului si a pufului apare dupa clocirea oualor si cresterea puilor, fiind controlat hormonal.

La o pasare adulta, durata normala de naparlire variaza intre 8 si 14 saptamani, dar aceste cifre pot fi diferite in functie de rasa.

Recomandare: Raceala la gaini: cum sa o tratati

Pe baza unor retete speciale, care contin anumite vitamine stimulatoare, si fermierul poate forta naparlirea gainilor (naparlire fortata). Acest lucru se realizeaza pentru a mai provoca gainilor un nou ciclu de productie, dupa naparlire.

naparlirea la gaini

Naparlirea la gaini: la ce sa fim atenti

Daca observam o durata mult prea lunga de naparlire sau daca vedem in gospodarie o gaina careia ia picat o buna parte din penaj (se vad deja goluri) atunci trebuie sa verificam sa nu avem gaini canibale, care incep sa se ciuguleasca una pe cealalta. De asemenea, acest lucru ne poate indica si o temperatura nepotrivita pentru ele.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este ca in procesul de pierdere a penajului, gainile pierd si multe proteine (circa 80-85%). Acest lucru inseamna ca trebuie sa venim cu suplimente pentru a le pastra sanatatea si capacitatea de a da oua, conform canalului YouTube Delia și Alex.

Ce sa le dati gainilor in perioada de naparlire

In perioada de naparlire se recomanda o alimentatie bogata in proteina: seminte floarea-soarelui, boabe de mazare, leguminoase verzi, lucerna, trifoi.

Puteti gasi la medici veterinari si magazine amestecuri speciale cu proteina pe care le puteti da gainilor dvs.

Se mai pot face in gospodarie si niste bilute – stimulent pentru gaini, ce au in compozitie coji de ou, urzica si paine uscata sau pesmet. Trebuie sa pisam foarte bine cojile de ou, sa fie uscate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine