AcasăPasariCate oua face un strut?

Cate oua face un strut?

Daca v-ati dorit vreodata o ferma de struti, ca sa ii admirati in toata splendoarea lor, v-ati intrebat probabil si cate oua face un strut. Diferite specii depun un numar mai mic sau mai mare de oua, dar aproape toate pasarile depun un ou pe zi, in perioada de clocire.

In conditii normale, o femela strut reuseste sa depuna circa 40-50 de oua anual. In conditii de ferma, o femela tanara de strut va produce circa 15-20 de oua in primul an si circa 50 – 90 de oua in anii urmatori.

Cate oua face un strut?

Un singur cuib de struti poate avea 30-40 de oua, dar femelele pot cloci aproximativ 20 de oua odata. De obicei, ouale care sunt in plus sunt eliminate din cuib.

Ouale de strut au o culoare albicioasa, cantarint 1,2 – 1,5 kg si sunt ouate de regula dupa amiza tarziu.

Perioada ce clocire se intinde pe aproape o luna si jumatate. Ziua, ouale sunt clocite de femela, iar noaptea de mascul.

oua de strut

Strutul este cea mai mare si grea pasare din lume. Din aceasta cauza nu poate zbura. Are insa o putere fantastica in picioare, de aceea alearga cu viteza, iar aripile le foloseste pentru a-si mentine echilibrul.

Un strut poate ajunge la peste 2 metri inaltime si la o greutate de 120 kilograme, in cazul masculilor.

Originar din Africa, strutul se regaseste acum pe toate continentele. Mananca cereale, lucerna, plante, seminte, fructe, fara sa fie foarte pretentiosi la acest capitol.

Pastrarea oualor de strut

Ca regula generala, ouale trebuie pastrate cat mai uscate si curate cu putinta. Coaja oului este acoperita de o cuticula, o bariera naturala fata de microbi.

Ouale care prezinta pe coji pete de noroi si de materii fecale nu vor fi introduse in incubator.

Cojile oualelor de strut sunt foarte poroase si pierderile de lichid pot sa ajunga pana la cateva grame zilnic.

Inainte de introducerea oualor in incubator, acestea vor fi pastrate in frigider la temperaturi de 13-15 grade Celsius, cu un grad de umiditate 75%, pentru a se reduce pierderea de apa.

Lucruri interesante despre strut

Un ou de strut cantareste cat 24 de oua de gaina, asadar nu vei putea manca de unul singur un ou de strut. Atunci cand cumparati un ou de strut este bine sa il consumati in maxim o luna de zile.

Strutii au o speranta de viata de 30-40 ani, in mediul lor natural. In captivitate insa, daca sunt ingrijiti corespunzator, pot ajunge la varste de 50 – 60 ani.

Forta picioarelor, asa cum am mentionat-o si anterior, are capacitatea sa doboare chiar si un leu.

Cel mai raspandit mit in legatura cu strutii este ca acestia isi baga capul in nisip. In schimb, el se ascunde dupa tufisuri sau scormoneste nisipul in cautare de hrana.

Are doua tipuri de pleoape: una mai groasa, care il protejeaza impotriva furtunilor de nisip, iar una obisnuita, asemanatoare omului.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine