AcasăLegume si fructeMutare pomi fructiferi: cand si cum o realizam

Mutare pomi fructiferi: cand si cum o realizam

Exista multe motive pentru care suntem nevoiti sa mutam pomii fructiferi. De cele mai multe ori, dorim sa facem loc unor specii noi sau sa reorganizam culturile din gradina, indiferent ca vorbim de legume sau fructe.

Pentru a muta pomii trebuie insa sa tinem cont de cateva sfaturi, pentru a ne asigura ca plantele nu au de suferit si ca pot sa rodeasca in continuare. Important: daca pomul are o varsta mai mare de 6-7 ani, mutarea va fi mai dificila, in sensul in care scad sansele de prindere.

Procedura de extractie a pomilor

Inainte de toate trebuie sa luam pomii pe care dorim sa ii mutam, asadar vom face o gaura in jurul lor sapand conic. Prin aceasta metoda, extractia pomului se va face foarte usor, explica Tibi Tips, pe canalul sau de YouTube.

Daca intampinati rezistenta, din cauza radacinilor, nu este o problema daca le sectionati. Ele vor creste din nou in locul in care veti replanta pomul.

mutarea pomilor fructiferi
Mutarea pomilor fructiferi – extractia pomului Foto: Tibi Tips canal YouTube

Puteti sa pastrati pamantul din jurul radacinilor si sa-l transplantati in acest fel.

Fasonarea radacinilor

Pentru a se putea regenera, trebuie sa taiem radacinile care au suferit rani in momentul extractiei (varfurile care au fost taiate de cazma).

Coroana

Coroana este necesar sa o reducem cu 70-80%, conform sfaturilor oferite de Tibi Tips. Pentru a nu forta pomul sa impinga seva, el neputand sa sustina aceste ramuri.

Cautati sa gasiti cateva mladite cat mai aproape de locul in care se ramnifica si sectionati-le.

Plantarea pomilor mutati

„In procesul de plantare, eu plantez pomii dupa humus. Eu personal nu fac gropile cum scrie la carte, ci ma orientez dupa sol, dupa stratul de humus, unde pomul se poate hrani”, explica Tibi Tips.

Citeste si: Ce greseli puteti face la plantarea pomilor

Faceti groapa astfel incat radacinile lui sa stea lejer, sa nu stea inghesuit. Eu am facut undeva la circa 28 cm adancime. Il fixam vertical, apoi adaugam pamantul batatorindu-l usor cu picioarele. Se recomanda si sa facem o groapa de doua ori mai mare ca diametrul radacinilor, astfel incat acestea sa se dezvolte mai usor in pamantul pus atunci.

fixarea radacinii in pamant, plantarea
Fixarea radacinii in pamant Foto: Tibi Tips YouTube

Cand se muta pomi fructiferi?

Cel mai bun moment in care puteti face mutarea pomilor este fie luna noiembrie, fie luna martie, atunci cand pamantul este dezghetat. Daca pamantul este inghetat sau prea dur, riscati sa raniti prea tare radacinile.

Asadar, puteti transplanta in primavara, pana in luna aprilie, cat si toamna in octombrie si noiembrie. Nu transplantati pomii atunci cand acestia au inceput sa dezvolte muguri sau in timpul sezonului de fructificare.

De asemenea, un alt sfat important de la specialisti este ca in noua locatie pomul sa aiba minim 5-6 ore de lumina pe zi. Totodata, udati pomul dupa mutare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine