AcasăAfaceri profitabile la taraIdei de afaceri agricole: 7 motive pentru a investi in cultura de...

Idei de afaceri agricole: 7 motive pentru a investi in cultura de goji

Fermierii si antreprenorii romani care se afla in cautarea unor idei de afaceri agricole pe termen lung, cu o profitabilitate ridicata si cu multiple oportunitati de dezvoltare, inclusiv pe plan extern, se pot gandi serios la cultura de goji, aceasta reusind sa castige tot mai mult teren in Romania.

Pentru cei care nu au descoperit inca ce inseamna o plantatie de acest tip am pregatit pentru dumneavoastra cateva argumente in favoarea unei astfel de afaceri.

1. Fructele goji, un pret bun de valorificare

Un aspect important, care este luat in calcul primul atunci cand se pun bazele unei afaceri agricole, se refera la pretul de valorificare. In prezent, producatorii de fructe goji le pot vinde agro la preturi de cel putin 20-25 lei/kg.

Doi tineri din Bucuresti, Andrei Iosif si Marina Anton, au deschis recent, in premiera in Romania, un centru de colectare pentru fructele de goji, ajutand astfel cultivatorii sa isi poata valorifica usor si profitabil recolta. Preturile pe care le ofera ajung pana la 25-30 de lei/kg pentru cei care aduc fructele la depozit, in comuna Frumusani, judetul Calarasi.

Mai mult decat atat, cei doi tineri au inaugurat de curand si o linie de sortare si ambalare performanta, investitie care se ridica la peste 200.000 euro. Puteti citi mai multe detalii despre ei in cadrul acestui articol despre fructele goji.

2. Productie de peste 3 kg pe pom

Un alt argument in favoarea infiintatii unei culturi profesioniste de goji este si randamentul ridicat pe care aceasta planta il are, chiar si pe solurile mai putin fertile. Arbustul de goji este recunoscut pentru rezistenta sa atat la frig cat si la conditii de seceta.

Idei de afaceri in agricultura cultura de goji
Idei de afaceri in agricultura cultura de goji

Pentru a afla mai multe despre productivitatea acestei plante am stat de vorba cu Adrian Nicolae, un fermier din Bucuresti care detine in comuna Augustin, judetul Brasov, prima plantatie de goji certificata ecologic (2014) Goji Bio Brasov, precum si o pepiniera de plante goji, certificata si ea ecologic in 2017, unica in Romania.

„Daca facem abstractie de anul acesta, care a fost unul dificil si anevoios in agricultura, care a dat peste cap sa spunem orice fel de calcul economic, arbustul goji are o productivitate deosebita, in primul rand datorita intervalului sau de coacere: din iunie si pana in luna octombrie, tarziu. Fara sa ii amagim pe oameni, un pom de goji poate da 2-3 kg la maturitate. Fara indoiala, maturitatea este data in primul rand modului in care este ingrijit. Personal, am avut niste plante in gradina de pe care am cules si aproape 7 kg de fructe. Este asadar o cultura cu mult potential”, ne-a declarat Adrian Nicolae.

3. Fructul goji, valorificat in numeroase feluri

Diversificarea produselor este un alt aspect important care poate accelera dezvoltarea unei afaceri. Din acest punct de vedere, fructele goji pot fi procesare in diferite moduri, utilizandu-se practic aproape fiecare parte din planta.

De exemplu, frunzele uscate pot fi utilizate pentru ceaiuri, deoarece contin foarte multa vitamina C. De asemenea, fructul poate fi presat la rece, pentru obtinerea de sucuri. Inclusiv reziduul care ramane dupa presarea la rece, pulpa, poate sa fie si ea utilizata.

De asemenea, fructele de goji, in stare proaspata, au mare cautare in Romania, cat mai ales pe piata europeana. Mai mult decat atat, din goji pot fi realizate si gemuri.

Idei de afaceri in agricultura cultura de goji
Idei de afaceri in agricultura cultura de goji

4. Cultura de goji, elibila la accesarea fondurilor europene

Pentru cei care intentioneaza sa dezvolte o afacere in agricultura, acestia trebuie sa cunoasca faptul ca de anul acesta, cultura de goji este eligibila la accesarea fondurilor europene, fiind deja inregistrate doua soiuri.

Anul viitor, in luna martie, va fi omologat un nou soi de goji, creat chiar de catre pepiniera Goji Bio Brasov, aclimatizat 100 % pentru conditiile pedo-climatice din Romania si eligibil totodata pentru proiectele cu fonduri europene.

5. O comunitate de peste 600 fermieri

Viitori proprietari de culturi goji nu vor fi singuri. In jurul acestui fruct, tot mai mlti fermieri din Romania si-au unit fortele si au inteles ca doar impreuna pot deveni mai puternici si pot castiga un pret tot mai bun.

Goji Bio Brasov ofera consultanta specializata pentru toate persoanele interesate sa infiinteze o cultura profesionista de goji, avand o experienta de peste 4 ani in cresterea plantelor de goji si colaborand cu furnizori si specialisti in plante goji din Europa. Informatia este pana la urma cea care face diferenta intre o cultura de succes si una mai putin rentabila.

6. Garantia unui material saditor de calitate

Inceperea unei afaceri in agricultura, indiferent de cultura pe care mizam, ar trebui sa se bazeze pe achizitionarea unui material saditor de calitate. Altfel, chiar daca vom face o economie imediata la cumpararea plantelor, riscul de boli si daunatori in plantatie creste exponential, ceea ce duce la pierderi economice substantiale.

Achizitionati doar material saditor certificat, din pepiniere autorizate pentru a avea garantia ca veti primi ceea ce ati comandat. Goji Bio Brasov va poate indruma in aceasta privinta.

7. Fructul goji, apreciat pentru beneficiile sale asupra sanatatii

Fructul goji este recunoscut in intreaga lume ca fiind un fruct miraculos, ce aduce un aport insemnat de nutrienti organismului. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Goji are capacitatea sa ajute la prevenirea si chiar tratarea unui spectru larg de boli, combatand de asemenea, cu succes, si efectele imbatranirii.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre infiintarea unei plantatii profesioniste de goji, il puteti contacta pe domnul Adrian Nicolae la numarul de telefon 0722.50.48.23 sau la adresa de email: office@plantatiegoji.ro

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine