AcasăCasa si gradinaDe ce se usuca ciresul: cauze si tratamente

De ce se usuca ciresul: cauze si tratamente

De ce se usuca ciresul este intrebarea pe care multi pomicultori sau gradinari si-o adreseaza atunci cand observa pete de diferite dimensiuni pe frunzele ciresului.

Trebuie precizat ca una dintre cele mai frecvente boli este patarea rosie a frunzelor, care, asa cum numele sugereaza, ataca in principal frunzele, insa, in unele cazuri, mai rare, si lastarii.

Aceasta boala poate aparea nu doar la cires, ci si la prun, visin etc.

Care sunt simptomele

Incidenta acestei boli apare cel mai frecvent in luna mai, odata cu debutul zilelor tot mai insorite si calduroase. Pe frunze pot aparea niste mici pete, cu un diametru de pana la 3 milimetri. Acestea au o culoare purpurie in general sau chiar rosiatica.

Din cauza caldurii si mai ales daca se adauga si o umiditate mai mare (vreme umeda), practic se creeaza conditiile proprice pentru ca boala sa avanseze.

Astfel, petele vor acoperi toata frunza. Cu timpul, centrul petei se va decolora.

Important de spus este ca acesta boala face ca frunzele sa se desprinda timpuriu. Daca boala avanseaza puternic, in iulie pomul poate pierde o buna parte din frunze.

De ce se usuca ciresul – riscuri majore

O desprindere prematura a frunzelor are un efect foarte grav asupra pomului, deoarece acesta risca sa fie pierdut in iarna urmatoare.

De asemenea, o masa verde mai mica a pomului rezulta si intr-o capacitate mai redusa a pomului de a hrani fructele, deci exista efecte directe asupra productivitatii si calitatii fructelor.

Prevenirea acestei boli

Patarea rosie a frunzelor este cauzata de o ciuperca ce hiberneaza pe frunzele cazute pe sol.

De aceea, este foarte important ca toamna sau primavara sa curatam cat se poate de bine terenul de aceste frunze si sa le ardem.

De asemenea, pentru a mai raspunde la o intrebare privind de ce se usuca ciresul, trebuie mentionat ca se recomanda ca plantarea pomilor sa se efectueaza la o distanta suficient de mare, astfel incat aerul sa circule. Prin acest mod, reducem riscul de imbolnavire a plantelor.

Totodata, este indicata irigarea prin picurare, nu prin aspersie, deoarece prin pulverizarea apei creste riscul de infectare.

De ce se usuca ciresul – metode chimice de combatere

Tratamentele destinate combaterii patarii rosii a frunzelor sunt eficiente si pentru o alta boala frecvent intalnita la arbustii fructiferi, mai exact moniloza.

Cea mai mare eficineta a tratamentelor chimice are loc in perioada de repaos. Dupa ce curatam frunzele de pe sol (de preferat toamna), tratamentul se poate face si pe teren, imediat in primavara urmatoare.

De ce se usuca ciresul tratament boli
De ce se usuca ciresul tratament boli

Modalitatea de aplicare a tratamentelor este bine sa se faca in urmatoarele perioade: dupa legarea fructelor sau dupa circa 2-3 saptamani dupa aceasta ori dupa recoltarea fructelor.

Cateva dintre cele mai eficiente substante care se pot folosi:

  • Alcupral 50 PU (WP) 0,2% – tratamentul se face in repaus vegetativ;
  • Captan 50 WP 0,25% – tratament in vegetatie
  • Odeon 820 WDG 0,08% – tratament in vegetatie
  • Score 250 EC 0,02% – tratament in vegetatie, care se poate realiza de circa 2 ori pe sezon, inaintea si dupa inflorire. Este necesara o pauza de 7 zile de la tratament pana la recoltare.
  • Topsin 500 SC 0,10% – tratament in vegetatie, cu actiune sistemica locala. Este necesara o pauza de 14 zile de la tratament pana la recoltare.

De ce se usuca ciresul – metode naturale de combatere/prevenire

In functie de amploarea atacului (de moniloza), se poate apela si la cateva metode traditionale de combatere a bolilor. Ne referim aici la zeama bordeleza.

Citeste si: Taieri la cires: cand si cum tundem ciresul pentru o fructificare bogata

Aceasta este o solutie pe care o putem prepara din apa, var nestins si piatra vanata.

Ramurile uscate pot fi la nevoie eliminate si in toamna anului curent, insa este indicat ca lucrarile de taiere sa se faca in primavara, dupa ce s-au depasit temperaturile scazute.

Alti daunatori care pot aparea la cires sunt: paduchele negru, musca cireselor, gargarita fructelor. Vom discuta si despre combaterea acestor daunatori in viitoarele articole.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. Buna ziua
    Am un cires de 5 ani care in ultimi 2 ani a crescut frumos si a si rodit
    Primavara asta a dat floarea si cativa muguri de frunze si s-a oprit pur si simplu si pare ca se usuca si ca moare
    Aveti idee care ar fi fost cauza ?

  2. de 2 ani ma stradui sa plantez cires. primavara puietul se dezvolta frumos dupa care in iulie ii pica frunzele si se usuca. care ar fi cauza?

  3. la doi ciresi mari de vreo 8 ani,frunzele sunt ingalbenite(au fost si anul trecut) iar acum s-au uscat cateva crengi groase de sus,Sunt infloriti,si la unul si crengile uscate au fost inflorite.

  4. Buna ziua. Exact asa am patit si eu, doar ca al meu are 8 ani si a rodit in ultimii 3 ani. La aceasta data,e aproape uscat. I am probat crengutele (prin rupere), si doar unele mai sunt partial verzi, dar cred ca i doar o problema de timp si va muri. Al dvs cum este? Ati gasit vreo solutie? Numai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine