AcasăAfaceri profitabile la taraIdei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene

Idei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene

Ciuperci pleurotus – acestea au reprezentat pentru o tanara din Vrancea ideea perfecta de afaceri. O antreprenoare din Moldova, Corina Chiric mai exact, a reusit sa dezvolte acest proiect, care s-a ridicat la circa 170.000 de euro, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile PNDR.

In spatiul protejat dedicat ciupercariei sunt cultivate in sistem conventional ciuperci Pleurotus HK 35 si Pleurotus P70.

Ciuperci pleurotus: investitii necesare intr-o ciupercarie

Investitia realizata cu fonduri europene a inclus in primul rand tuneluri de cultura, care se intind pe o suprafata totala de 522 de metri patrati. Camera de cultura este dotata cu sisteme de control si monitorizare a aerului, a temperaturii, precum si de instalatii de racire termica.

Proiectul a inclus si realizarea unui put forat pentru alimentarea cu apa, o anexa administrativa precum si o centrala termica.

Ciuperci pleurotus: productii pe ciclu

Productia estimata ajunge la circa 4.500 kg/tunel/ciclu, ceea ce inseamna aproximativ 55 de tone pe an. Avand in vedere existenta sistemului de incalzire-racire a tunelurilor de cultura, va exista astfel posibilitatea vanzarii ciupercilor pe tot parcursului anului.

Ciuperci pleurotus: cum sa incepi o afacere cu ciuperci

Un aspect demn de luat in seama atunci cand ne gandim la posibilitatea inceperii unei afaceri cu ciuperci este ca aceasta planta are un ciclu de productie relativ redus, de circa 100 de zile. Prin urmare, se pot realiza mai multe cicluri de productie pe an, ceea ce inseamna o amortizare mai accelerata a investitiei.

O cultura de ciuperci pleurotus pe o suprafata de circa 200 mp are nevoie de o investitie initiala de circa 20.000 lei, insa poate genera, chiar din primul an, o productie de aproximativ 7 tone, ceea ce s-ar putea traduce intr-un venit de circa 40.000 lei.

Sfaturi importante pentru initierea unei afaceri cu ciuperci pleurotus

1. Un spatiu sub forma de tunel, termoizolat, este necesar pentu cultivarea ciupercilor. O metoda de a folosi cat mai bine spatiul pe care il avem la dispozitie presupune sa amenajam randuri si rafturi suprapuse unde vom cultiva efectiv ciupercile pleurotus.

2. O productie buna sau chiar foarte buna de ciuperci se bazeaza si pe sistemele tehnologice folosite. Asadar, sunt mai mult decat necesare investitiile in sisteme de control a temperaturii in hala, precum si de instalatii de purificare a aerului.

Ciuperci pleurotus
Ciuperci pleurotus

3. Semintele folosite si calitatea substantelor utilizate isi vor pune amprenta si ele asupra productivitatii. Documentati-va asupra conditiilor specifice de crestere a tipului de ciuperci pe care doriti sa le produceti.

4. O dezinfectare temeinica a halei dupa fiecare ciclu de productie este foarte importanta. De asemenea, inainte de a planta miceliul putem utiliza soda calcinata (50 g soda la 1 litru de apa), formalina (20 – 50 ml la 1 l de apa) dar si piatra vanata (20 -30 ml la 1 l de apa).

5. Atentie sporita trebuie data si pregatirii compostului. Avem nevoie de gunoi de grajd, paie de grau, rumegus. Dupa ce il omogenizam, aplicam circa 90 kg compost la fiecare metru patrat. Dupa aceasta operatiune, putem aplica si miceliul de ciuperci.

Ciuperci pleurotus: verificare conditiilor de dezvoltare in ciupercarie

Dupa ce am aplicat compostul, putem aplica miceliul, acesta fiind recomandat sa fie maruntit si imprastiat deasupra stratului anterior.

Ulterior, putem acoperi totul cu hartie. O temperatura optima intr-o ciupercarie, in faza de insamantare este de circa 23 de grade Celsius. Ulterior, aceasta poate scadea cu 5-6 grade Celsius.

Citeste si: Incalzire solar: sfaturi de la legumicultorii cu experienta

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine