AcasăApiculturaCum verifici mierea naturala de cea falsificata

Cum verifici mierea naturala de cea falsificata

Multi consumatori, cat si apicultori se intreaba cum verifici mierea obtinuta in mod natural de cea falsificata. Desi doar niste analize de laborator pot stabili cu certitudine compozitia exacta a unui borcan de miere, exista cateva mici trucuri pe care consumatorii le pot utiliza atunci cand vor sa verifice calitatea mierii.

Cum verifici mierea: Aspectul vizual

In primul rand ne putem uita cu atentie la consistenta mierii. In mod normal, aceasta ar trebui sa aiba o consistenta omogena si sa fie lipsita de impuritati.

Apoi, se recomanda si degustarea. Astfel, putem simti aroma mierii, precum si mirosul plantelor din care a fost colectat nectarul. „Mierea se plimba in gura, la fel ca si la vin. Daca nu ne dam seama, mai mancam o bucatica de mar si mai bem putina apa. Apoi degustam din nou mierea”, spune profesorul Petre Iordache, unul dintre cei mai apreciati apicultori din Romania.

In cazul in care apicultorul refuza degustarea, poate fi si acesta un semn de intrebare asupra calitatii mierii.

Testul bulei de aer – miere naturala test

Un alt test folosit de consumatori cat si de stupari deopotriva pentru a verifica mierea este si cel al bulei de aer. Practic, borcanul cu miere se rastoarna cu capacul in jos, apoi invers, pentru a vedea cum se formeaza sfera de aer si cat de rapid ajunge ea de jos in sus.

Cand sfera de aer este aproape perfect rotunda, sau este apropiata de aceasta forma rotunda, acesta este un indicator asupra faptului ca mierea este naturala. In acest test al densitatii, bula de aer trebuie sa se ridice incet in sus.

Mierea contrafacuta se zahariseste?

Un alt aspect pe care consumatorii il pot verifica este si cristalizarea mierii, sau cum se spune in popor, „zaharisirea mierii”. Trebuie spus foarte clar ca o miere care cristalizeaza (se zahariseste), este o miere naturala. Procesul de cristalizare a mierii este unul natural. Cea care e facuta artificial are capacitatea de a se pastra mai fluida si se va cristaliza intr-un timp foarte lung sau aproape deloc.

„Ati observat probabil ca mierea de salcam se vinde cel mai scump. Adevarul este putin altul, si anume ca aceasta miere de salcam cristalieaza mai greu, insa asta e o lipsa sa spunem a mierii de salcam, deoarece nu are incarcatura de polen precum alte sortimente”, mai spune profesorul Petre Iordache.

Absorbirea mierii pe hartie

Un alt test la care mai apeleaza stuparii pentru a verifica mierea este si acesta: pe o hartie se pune o picatura de miere. Daca se absoarbe imediat nu e neaparat de calitate.

Cu toate acestea orice miere are o cantitate oarecare de apa. Mierea naturala are circa 18-20% apa. Mierea naturala nu lasa insa pete pe hartie sau pe un servetel.

Miera naturala nu arde

Mai exista un test pe care cativa apicultori il mai fac, si anume sa inmoaie coltul unui servetel de hartie cu miere si sa-l puna pe foc. Daca mierea este natura va arde servetelul, nu coltul imbibat in miere.

Inca un test ar fi acesta: Umpleți un pahar cu apă, dar nu cu apă caldă. Adăugați niște miere în pahar. Mierea falsă / artificială se va dizolva foarte repede în apă și o veți vedea în jurul paharului. Pe de altă parte, mierea pură se va așeza chiar în partea de jos a paharului. Desigur, se va dizolva complet în apă în câteva minute.

Cum verifici mierea: ce trebuie sa faca apicultorii

Fireste, o miere de calitate e in primul rand o miere care a fost extrasa cu atentie de catre stupari. Astfel, pentru a avea o miere de calitate, apicultorii trebui sa o extraga in bune conditii, sa evite sa o incalzeasca termic, sa o filtreze fortat. Practic, atat cat se poate, sa o lase cat mai aproape de cum o ofera natura.

Citeste si: Mierea romaneasca de calitate ramane nevanduta

Cum consumam corect mierea, un aspect la fel de important

Consumatorul trebuie sa cunoasca si cum se intrebuinteaza corect mierea. Aceasta nu trebuie consumata impreuna cu alimente bogate in vitamina C si D, deoarece continutul mineral din miere poate deteriora aceste vitamine, anuland orice beneficiu asupra sanatatii.

De asemenea, Mierea nu trebuie amestecata nici cu branza de soia, deoarece combinatia acestor doua alimente poate provoca indigestie si eliminarea nutrientilor principali.

La ce metode intervin unii apicultori pentru a falsifica mierea

Cel mai des se recurge la hranirea albinelor cu sirop de zahar. Mierea obtinuta in acest mod are caracterele organoleptice: culoarea, consistenta, aspectul si chiar gustul foarte asemanatoare cu mierea obtinuta din nectarul florilor. In asemenea cazuri, doar prin examenul chimic de laborator se poate dovedi sau nu ca este vorba de o falsificare.

Alteori, apicultorii, pentru a obtine o cantitate mai mare de miere, introduc in aceasta sirop de zahar neinvertit. Un consumator mai documentat poate cat de cat sa isi dea seama de o asemenea falsificare, pentru ca mierea cu zahar neinvertit are totdeauna o consistenta apoasa sau poate fi cristalizata.

Cand este cristalizata, ne putem da seama de acest lucru daca privim cu atentie cristalele din masa mierii. Acestea sunt cristale de zaharoza si care, spre deosebire de cristalele de glucoza din mierea naturala, sunt albe si au o consistenta tare, foarte mult asemanatoare cu a zaharului tos.

Exista cazuri cand apicultorii necinstiti recurg la zahar invertit artificial, pentru a obtine o cantitate mai mare de miere. Si in acest caz, doar o analiza de laborator poate spune cu exactitate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine