Lacomia unor oameni necinstiti face ca acest pretios aliment pentru sanatatea omului sa fie preschimbat intr-un amestec dulce, care este lipsit sau care mai are in doze foarte mici calitatile nutritive originale.
Trebuie spus de la bun inceput: metodele vizuale de a detecta falsurile nu sunt cele mai adecvate. Cu adevarat, doar o analiza a mierii ii poate descoperi pe falsificatori.
In general, falsificatile de miere se fac cu zahar invertit, cu glucoza si sirop de fecula. De cele mai multe ori, mierea este diluata cu apa calda.
In afara mijloacelor simple aratate la analiza mierii, falsificarea se mai poate descoperi prin urmatoarea metoda: se cantareste un vas gol luandu-i tara, apoi se toarna in el exact un litru de miere, dupa care se recantareste.
Cum greutatea unui litru de miere este intre 1,402 – 1,445 kg, se poate stabili continutul de apa adaugat, conform datelor de mai jos:
Greutatea in g a unui litru de miere | Continut normal de apa % |
1,443 | 16 |
1,436 | 17 |
1,429 | 18 |
1,422 | 19 |
1,418 | 20 |
1,409 | 21 |
1,402 | 22 |
1,400 | 23 |
Asadat, cu cat va fi mai multa apa in mierea examinata, cu atat densitatea ei va fi mai scazuta, raportundu-se rezulatul la scara aratata mai sus.
Analizele chimice se fac numai intr-un laborator de chimie si cu personal specializat in analiza produselor apicole.
Citeste si: Cum verifici mierea naturala de cea falsificata
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro