AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la floarea soarelui

Combaterea buruienilor la floarea soarelui

Combaterea buruienilor la floarea soarelui ar trebui, in modul ideal, sa imbine atat masuri agrotehnice, cat si utilizarea unor erbicide adaptate situatiei din teren. Fireste, si tratarea semintei, alaturi de puritatea ei, joaca un rol important in mentinerea unui culturi de floarea soarelui curate, cu scopul final al unei productii bune.

Iata cateva strategii mentionate in cartea „Combaterea integrata a buruienilor din culturile agricole”, coordonata de profesorul Nicolae Sarpe.

Combaterea buruienilor la porumb: strategia 1

Aceasta strategie este indicata pentru zonele cu primaveri frecvent ploioase unde terenurile sunt infestate cu specii mono si dicotiledonate anuale.

O combatere satisfacatoare a buruienilor anuale sau chiar foarte buna se poate realiza utilizand diverse erbicide simple sau asociate aplicate in benzi concominent cu semanatul florii-soarelui.

In acest caz nu trebuie sa avem in vedere pozitia florii-soarelui in cadrul unui asolament fiinda erbicidele recomandate nu au remanenta asupra culturilor postmergatoare ca: cereale paioase, leguminoase, textile, cartofi, cu exceptia sfeclei de zahar.

Avand in vedere ca solurile sunt diferite, toate erbicidele se vor aplica in functie de continutul in humus.

Gesagard 50 WP, Afalon, Aresin

Gesagard 50 WP + Lasso sau Dual 500

Erbicidele se aplica concomitent cu semanatul pe o banda lata de 23 cm. Dupa rasaritul florii-soarelui se vor executa in mod obligatoriu 2-3 prasile mecanice. La o prasila manuala pe rand se va recurge numai in cazuri extreme, in care cultura este infestata cu specii dicotiledonate perene. Se vor prasi numai vetrele infestate cu aceste buruieni perene.

Aceasta strategie este foarte indicata pentru zonele cu primaveri frecvent secetoase, unde culturile de floarea-soarelui se gasesc in sisteme irigate, infestate cu diferite specii de buruieni anuale mono si dicotiledonate si daca este posibil sa se execute in decurs de 5-10 zile dupa semanat o irigare de stimulare prin aspersiune cu o norma de 100-200 metri cubi de apa la hectar.

Combaterea buruienilor la floarea soarelui: strategia 2

Aceasta strategie este indicata pentru zonele cu primaveri frecvent secetoase din sudul si sud-estul tarii, cu terenuri infestate cu specii anuale mono si dicotiledonate.

Arealul acestor zone este foarte mare pe teritoriul tarii, ceea ce denota existenta unor infestari cu diverse specii de buruieni. Se recomanda urmatoarele erbicide:

DIIZOCAB + COSATRIN 50 WP sau TRIFLUROM + COSATRIN 50 WP

TRIFLUROM + RACER

FUSILADE SUPER

Erbicidul DIIZOCAB sau TRIFLUROM se vor aplica cu 1-5 zile inainte de semanat incorporandu-se in mod obligatoriu prin 2 lucrari cu discul + grapa la 8-10 cm adancime.

Se va incepe tratamentul cu aceste erbicide doar cand in stratul de sol pe 0-10 cm adancime umiditatea este optima, solul nelipsindu-se de talerele discului. Nu se vor aplica erbicidele pe sol umed, cand raman felii in urma discului.

Concomitent cu semanatul florii-soarelui se va aplica si erbicidul COSATRIN 50 WP sau altele pe baza de prometryn. Dupa rasaritul florii-soarelui, in functie de gradul de infestare cu buruieni, se vor face 1-3 prasile mecanice.

Pe solele infestate moderat si cu Sorghum halepense se va aplica in benzi unul din erbicidele: FUSILADE SUPER, Gallant etc. Tratamentul se face concomitent cu prima sau a doua prasile mecanica avand ca busola de orientare inaltimea plantelor de costrei, care trebuie sa aiba inaltimea de 10-15 cm pana la 30-35 cm. Si in acest caz se vor face 1-3 prasile mecanice intre randuri.

Strategia 3

Aceasta este indicata atat pentru culturile irigate, unde infestarea cu Sorghum halapense este foarte mare, cat si pentru culturile neirigate in care costreiul prezent ar putea compromite in proportie mare cultura. Se vor aplica erbicidele:

ERADICANE sau TRIFLUROM sau DIIZOCAB + COSATRIN 50 WP + FUSILADE SUPER

Se vor aplica cu 1-5 zile inainte de semanat, incorporandu-se imediat in sol la 8-10 cm adancime prin 2 treceri cu discul + grapa, respectand indicatiile de la strategia 2 privind umiditatea solului.

Erbicidul COSATRIN 50 WP se va aplica integral (nu in benzi) concomitent cu semanatul sau imediat dupa semanat. In caz de seceta se poate face o incorporare superficiala la 2-3 cm cu grapa cu colti reglabili la 3-5 zile dupa semanat avand grija sa nu fie deranjate semintele. Aceasta lucrare ajuta sa fie distruse o parte din speciile de buruieni anuale aflate in curs de rasarire.

Erbicidul FUSILADE se va aplica dupa rasaritul florii-soarelui indiferent de faza de dezvoltare, dar se va incepe tratamentul cand suntem convinsi ca au aparut din rizomi toti lastarii de costrei. Pentru a combate costreiul este necesara si o rigare cu 300-400 metri cubi de apa la hectar cu circa doua saptamani inainte de aplicarea erbicidului. Nu vom face prasile mecanice nici inainte nici dupa tratament.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine