AcasăApiculturaFagurii artificiali: sfaturi utile pentru folosirea lor

Fagurii artificiali: sfaturi utile pentru folosirea lor

Fagurii artificiali sunt niste foi de ceara pe care se va constitui baza viitoarelor celule de albine lucratoare. Acestia sunt un ajutor important pe care il putem oferi albinelor, care pot construi astfel faguri de buna calitate, la care ele mai adauga intre 50-70 grame de ceara.

Fagurii artificiali se fac din cea mai buna ceara. Totusi, trebuie mentionat faptul ca cei mai buni faguri artificili nu pot atinge niciodata perfectiunea celor naturali cu celule a caror baza e foarte subtire si totusi au o rezistenta la rupere mult mai mare decat cei artificiali claditi.

Acestia, chiar daca au o grosime dubla, adesea cedeaza si se rup la transport in pastoral. Glandele albinelor, secretia lor este cea care dau o rezistenta deosebita fagurilor naturali.

De aceea, un fagure artificial bun este acela care este realizat doar dintr-o ceara foarte calitativa. Se recomanda ca acestia sa fie pusi in rame pentru cladit doar dupa ce a trecut o perioada de cateva luni de la presarea lor.

Fagurii artificiali: verificarea calitatii si rezistentei lor

Fagurii artificiali trebuie cumparati inca din toamna, lasati sa treaca o iarna in cabana, la ger, sa prinda o bruma pe suprafata lor si abia in primavara urmatoare pot fi folositi.

Inainte de a-i fixa in rame pe sarmele intanise, stuparul ii va expune cateva minute la soare. Aceasta le mareste rezistenta, caci se elimina micile particule invizibile de apa ce le-au fost inglobate o data cu fabricatia lor.

O alta proba asupra rezistentei fagurilor artificiali o poate face orice stupar: el ia o bucata de fagure artificial mai mare decat o palma. O tine catva timp intinsa pana ce se incalzeste; daca foaia isi lasa marginile atarnate in jurul palmei, este dovada ca fagurii artificiali au o rezistenta redusa. Cand se indoaie numai putin, ei sunt buni.

Citeste si: Facelia, excelenta planta melifera si furajera care imbogateste solul

O astfel de proba se face intr-o camera ce are o temperatura de 20 grade Celsius. Fagurii artificiali trebuie sa fie economici, in sensul ca numarul lor sa fie de cel putin 11 foi la kg, cand se folosesc pentru cuib. Pentru cei din magaziile de recolta sau sectiuni, ei pot fi mult mai subtiri, de 14-15 foi la kg.

Faguri artificiali din alte materiale

In unele tari din apus se tinde spre inlocuirea fagurilor artificiali din ceara cu alte materiale mai rezistente. De exemplu li se adauga o susbstanta plastica cu cae ceara se omogenizeaza. Se sustine ca albinele ii lucreaza bine, acceptandu-i.

Ei au doua mari calitati fata de cei din ceara curata: punctul de topire este mare atingand 74 grade Celsius, iar adaosul a marit rezistenta la intindere pana la 20-25 kg/cm patrat, incat albinele nu mai modifica forma initiala a celulelor, cladind deci numai celule de albina lucratoare.

Apoi, fagurii cu o compozitie de materie plastica nu sunt atacati de gaselnita.

Intinsul sarmelor in rame

Este o operatie careia daca nu i se da toata atentia, poate aduce multe prejudicii coloniei si stuparului. Se foloseste sarma galvanizata de 0,4 – 0,5 mm diametru. Sarma neagra nu este recomandata deoarece se oxideaza.

Sarma se intinde in sens orizontal pe 5-6 randuri sau 3-4 sarme orizontale si 2-4 verticale. Ele trebuie sa fie bine intinse, caci altfel fagurele artificial cladit de albine pe sarme strambe si largi se va deforma, celula se dilata, acolo albinele cladesc multe celule de trantor.

Locul orificiilor prin care se trec sarmele trebuie sa fie intai insemnat dupa un sablon de carton sau mai bine de tabla, pentru ca sarmele sa fie perfect paralele si orizontale; altfel menul ramei se inconvoaie, isi schimba pozitia normala si nu mai sta vertical in stup.

Fagurii artificiali: cum ii asezam in rama

Aceasta operatiune se face in doua feluri. Prima: fagurele este introdus in canalul de 3 mm adancime si 2 mm latime sapat de-a lungul si sub speteaza superioara a ramei si fixat de sarmele intinse cu un dispozitiv oarecare, dar ramane jos un gol de 6-7 mm pentru dilatarea initiala.

O alta metoda: fagurele nu se lipeste sus de letisorul superior ci de cel de jos pe care se sprijina, lasand un gol de 6-7 mm pe care albinele il completeaza imediat cand incep sa lucreze la claditul fagurelui.

Aceasta a doua metoda este mai folositoare. Intr-adevar, lasarea unui spatiu jos sub fagurele artificial micoreaza suprafata de folosire a fagurelui care in partea de jos nu mai este cladit. In schimb in locul gol din josul fagurelui, albinele cladesc o portiune cu celule de trantor care de asemenea constituie o oarecare paguba. Din contra, daca fagurele se sprijina jos, albinele il cladesc in intregime numai cu celule de albine lucratoare; daca bineinteles in stup se vor lasa rame claditoare cu spatii libere sus, unde albinele cladesc in voie celule mari de trantor.

Fixarea sarmelor

Fixarea sarmelor in masa fagurelui artificial se face si ea dupa 2 metode.

In prima metoda se foloseste pintenul apicol. Introducerea sarmelor in fagurele artificial in conditii foarte bune se face si cu ajutorul curentului electric, reducand curentul cu ajutorul unui transformator cu 6-10-15 volti. Aceasta metoda are avantajul ca, pe langa, rapiditatea cu care se executa, sarma se acopera complet cu ceara, fagurele fiind astfel mai bine acoperit de albine.

Unii apicultori mai consolideaza faguri punctand cu creionul apicol de lipit cate o picatura de ceara in 3-4 locuri pe fiecare sarma si apasand sarma cu linia de punctare. Operatia este buna, iar fagurele este si mai bine fixat in felul acesta.

Citeste si:

Afacere cu albine: cat costa, riscuri, ce profit putem avea

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine