AcasăAfaceri profitabile la taraAfacere cu albine: cat costa, riscuri, ce profit putem avea

Afacere cu albine: cat costa, riscuri, ce profit putem avea

O afacere cu albine este o idee pe care trebuie sa o privim, inainte de toate, pragmatic si cu atentie, asta deoarece piata este sufocata in prezent de multe produse din import. Cu toate acestea, o idee de afaceri bazata pe cresterea albinelor poate fi profitabila in special pentru publicul care apreciaza calitatea si nu doar un pret cat mai mic.

Mierea, ceara, polenul, propolisul, veninul de albine sunt produse naturale cu un continut bogat de elemente biologice. Toate aceste produse pot fi folosite ca mijloace de tratare a diferitelor boli. Nu trebuie uitat nici de aportul albinelor la polenizarea unui sir de culturi agricole, sporind recolta cu 30-60% la floarea soarelui si livezi, iar la legume chiar pana la 200-300%. Conform unor calcule aportul albinelor in aceasta directie exprimata financiar este de 100 de ori mai mare fata de produsele obtinute de la albine.

Avantajele unei afaceri in apicultura:

  • primirea unor produse ecologice pure;
  • cerere importanta de produse naturale;
  • posibilitatea de a exporta produsele apicole;
  • functii auxiliare de polenizare a florei si faunei;
  • afacerea data poate fi organizata si dezvoltata de catre membrii unei familii;

Investitia necesara intr-o afacere cu albine

Investitia in domeniul apiculturii este o investitie pe termen lung, care poate fi largita in dependenta de dorinta si de posibilitatile proprietarului. Pentru a incepe o asemenea afacere aveti nevoie de:

Familii de albine – pentru a lansa o afacere profitabila initial este nevoie de a cumpara circa 40-50 de familii de albine. Investitia initiala in familiile de albine poate fi ulterior rambursata prin vanzarea familiilor nou create sau prin extinderea afacerii.

Stupina sau prisaca este locul unde sunt situati stupii, casuta pentru pastrarea utilajului, inventarului etc. Terenul dat poate fi in proprietate privata sau arendat. Stupina poate fi de tip stationar sau mobila. In primul caz daca ea va fi plasata in afara localitatii este necesar de a prevedea cheltuielile pentru cumpararea sau constructia unei casute, a gardului, iar in al doilea caz – procurarea platformei cu roti.

Stupi – in fiecare stup se plaseaza o familie de albine, deci pentru a incepe ar fi necesare circa 40-50 de stupi. Costul mediu al unui stup cu 12 faguri poate varia de la 150 lei la 300 lei.

Centrifuga pentru colectarea mierii – serveste pentru extragerea mierii din faguri. Este de dorit utilizarea centrifugii din inox. Un cost mediu aici ar fi de aproximativ 1.500 – 2.000 lei.

Inventarul auxiliar este format din: afumator, masca de protectie, fumar de stupina, dalta apicola, cutit apicol, colector de polen, filtru de miere, tara pentru colectarea mierii – bidoare, hranitoare, faguri.

Investitia initiala

  • Familii de albine (50, la un pret mediu de 170 lei) – 8.500 lei
  • Stupi – 7.000 lei
  • Centrifuga – 1.500 lei
  • Vase de pastrat mierea – 400 lei
  • Inventar apicol – 300 lei
  • TOTAL 17.700

Piata de desfacere

Pretul unui kilogram de miere variaza in functie de locul de comercializare precum si de ambalajul pentru produsul finit. Principalele puncte de comercializare a mierii sunt: cumparatorii din pietele agricole, magazinele specializate ale unor asociatii de apicultori, diverse site-uri online de comert.

Pentru supermarketuri sau hipermarketuri sunt necesare cantitati mai mari de miere.

Desfasurarea afacerii

Apicultorul incepator trebuie sa porneasca activitatea sa pentru primii 2-3 ani cu stupine de 40-50 de familii. Fiecare apicultor este obligat, pentru bunul mers al lucrurilor, sa tina evidenta observatiilor de baza si a lucrarilor efectuate in stupina intr-un registru unde paralel cu indicatorii pozitiv sa mentioneze si toate situatiile anormale (aparitia bolilor, defecte aparute la matca etc.)

O conditie importanta pentru cresterea si intretinerea rentabila a familiilor de albine o constituite cunoasterea plantelor melifere din zona in care se afla stupina, perioada lor de inflorire.

Ciclul anual al familiilor de albine se imparte in doua perioade: perioada activa si perioada de repaos relativ. In ambele perioade apicultorul trebuie sa ingrijeasca corect albinele pentru a beneficia de cele mai bune rezultate.

Perioada de repaos relativ a vietii familiei de albine incepe cu racirea timpului, ouatul matcii se reduce complet, albinele reaseaza rezervele de hrana, albinele se afla in stare de inactivitate, care dureaza pana la depunerea primelor oua de catre matca. In aceasta perioada este important sa asiguram ventilatia corecta a stupilor, protejarea impotriva daunatorilor, vom vizita de asemenea stupina de 2-3 ori pe saptamana pentru a administra corect hrana.

Perioada activa. Inceputul perioadei de activitate se considera depunerea de catre matca a primelor oua, inceperea cresterii primelor larve. La temperatura aerului de 12 grade Celsius la umbra albinele fac primele zboruri de curatare. In aceasta perioada, apicultorul trebuie sa:

  • dirijeze instintul de inmultire a albinelor
  • sa administreze corect hrana (in primavara, la fiecare familie de albine trebuie sa existe circa 8 kg de miere)
  • amplasarea familiilor de albine in zonele bogate cu plante melifere

Analiza veniturilor si a cheltuielilor

Si acum sa vedem ce venituri estimative putem avea pentru o afacere cu albine. Pentru a calcula venitul brut s-a folosit o recolta medie de miere de la o familie de 31 kg, deci de la 50 de familii de albine se colecteaza circa 1.500 kg. Comercializarea mierii la pretul de 7 lei/kg permte incasarea unui venit anual de 10.500 lei.

Un al doilea produs comercializat in urma cresterii albinelor este ceara. O familie de albine produce circa 200-300 grame de ceara, care poate fi comercializata la pretul de 8 lei / kg. Apicultorul poate de asemenea incasa un venit si de la polenizarea plantelor, care anual se estimeaza la 7 lei pentru o familie.

Volumul anual de miere

Num. de familiiProductivitate anuala, kgTOTAL, kg
Volumul de miere50311500
Volumul de ceara500,210

Prognoza veniturilor si cheltuielilor anuale

Estimarile pe care le-am realizat pot diferi destul de mult de anul apicol – produtie, pretul mediu al mierii, precum si de oportunitatile de valorificare. Dorim doar sa furnizam un exemplu despre cum ar trebui abodata o afacere in domeniul apicol.

Prin urmare, daca avem o estimare de vanzari nete in valoare de 11.000 lei, apoi de niste cheltuieli de circa 3.000 – 4.000 lei (zahar, medicamente, cheltuieli administrative), putem vorbi de o marja bruta de aproximativ 8.000 lei. Estimarile arata ca sunt necesari 2 ani pentru amortizarea completa a investitiei.

Sursa: 100 de idei de afaceri in agricultura, Fundatia pentru Dezvoltare.

Citeste si: Cumpar miere pentru Germania: preturi si oportunitati

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. Cheltuielile pentru cei 50 stupi sunt la categoria fantastic, in primul an am dat doar pe 26 familii( doar albina) 9000 lei, daca mai calculam si cutiile,ramele,cearara,siropul…sar lejer de 20.000, aici vorbesc de 26 familii, pentru 50…mai calculati, habar nu aveti de apicultura sa nu mai spun de planul de afaceri precar, cu planul dv bagati oamenii in sapa de lemn, aceasta meserie de apicultor este superba, dar trebuie sa calculati cu atentie riscurile si mai ales banii pe care vreti sa-i investiti!

  2. 50 famili albine = 15000 lei
    50 stupi completi = 17500 lei
    centrifuga inox = 2500 lei
    inventar apicol = 1500 lei
    hraniri + tratamente 3000 lei
    acum calculati voi cat de repede amortizati invastitia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine