Categorii
Apicultura

Facelia, excelenta planta melifera si furajera care imbogateste solul

Facelia este o planta dorita deopotriva atat de apicultori, precum si de fermieri, deoarece are capacitatea sa imbogateasca solul cu substante nutritive intr-o proportie foarte mare. De exemplu se estimeaza ca facelia ar oferi echivalentul a 30-35 de tone de gunoi de grajd pentru un hectar.

Pentru cei care doresc sa o cultive exista o veste buna: facelia nu este pretentioasa si este de un real folos si crescatorilor de albine, avand in vedere ca ofera circa 2-4 mg de nectar pe floare.

Facelia: caracteristicile generale ale plantei

Facelia (Phacelia tanacetifolia) este o planta melifera din familia Hydrophylaceae, originara din tarile tropicale. Planta se prezinta sub forma de tufa, cu 15-20 de ramuri, care la randul lor se ramnifica.

Florile cresc in grupe si stau in raceme cate 6-9 flori asezate in rand ca niste spirale de culoare violet, cu polen de culoarea albastra inchisa. Ramurile de jos sunt mult mai bogate in flori si ele dau mai mult nectar decat cele din varf.

Pentru apicultori merita precizat ca facelia are un continut de zahar in 100 de flori socotit la 27,1 – 32,2 mg. Productia de miere la hectar este de circa 500 kg in cultura de primavara si 200 kg in miriste. Ea are o culoare galbena deschisa, cu savoare deosebita si cristalizeaza in masa ca o pasta.

Apicultori care au decis sa cultive facelia

Unul dintre crescatorii romani de albine care a decis sa incerce cultivarea faceliei este Nistor Catalin Horatiu, din Dragasani, judetul Valcea. Acesta a ales sa infiinteze un hectar din aceasta planta.

„Din pacate noi apicultorii ne-am confruntat in ultima perioada cu ani sa zicem mai dificili ca productie, de aceea am decis sa facem noi incercari. Am ales asadar facelia si pot spune ca am avut rezultate bune cu ea. „Am ajuns la 600 kg de miere la hectar, ceea ce pentru mine a fost un rezultat deosebit. Insamantarea la aceasta planta dureaza cam doua luni, iar floarea tine cam 3 saptamani o luna. In terenurile bogate si in anii cu ploi bine repartizate, perioada de inflorire merge pana la 50 de zile. Din punct de vedere al inaltimii ajunge si la 50-60 cm”, explica apicultorul.

De remarca la facelia este si rezistenta ei la schimbarile bruste de temperatura, tot mai frecvente in ultima perioada. Nistor Catalin Horatiu spune ca aceasta planta se poate cultiva din primavara pana spre toamna, chiar tarziu.

Plantarea faceliei

Insamantarea faceliei trebuie inceputa cat mai devreme in primavara, chiar in „mustul zapezii”, si se face esalonat la intervale de 15-20 zile, pentru ca albinele sa aiba 2-3 serii de flori pentru cules, inaintea culesului mare de la salcam.

Facelia se insamanteaza cu semanatorea in randuri, daca se poate cu directia randurilor N-S, pentru a avea mai multa lumina, la distanta de 40-50 cm, pentru a putea fi prasita mecanic sau cu prasitoarea trasa de un cal. Aceasta lucrare este absolut necesara.

In felul acesta o tufa da de la 930 – 1400 de flori, pe cand daca samanta se seamana des si prin imprastiere, abia ajunge la 130-300 de flori.

Cultivare plantare facelia
Cultivare plantare facelia

Se poate insamanta si din toamna tarziu, in amestec cu mustarul, pentru o inflorire cat mai timpuriu. Se da o cantitate dubla de samanta la hectar, pentru pierderile de iarna.

„Eu recomand sa se aloce timp pentru pregatirea terenului inainte de plantare, pentru a avea rezultate bune. Eu am facut o aratura adanca din toamna, apoi am intrat cu discul si freza primavara. Pentru un hectar eu am folosit 10 kilograme de samanta. Pretul semintei facelia m-a dus pe la 1.800 lei, atat samanta propriu-zisa precum si lucrarile necesare. Trebuie ca solul sa fie bine maruntit si samanta sa nu o punem la o adancime mai mare de 3 cm”, spune apicultorul.

Citeste si: Plante melifere pentru o productie mare de miere

Pentru rezultate optime se recomanda achizitionarea semintelor de facelia doar din surse autorizate, care pot oferi ceritificat. Un kilogram de seminte facelia are un pret de circa 20-25 lei.

Facelia, o planta deosebita si pentru furajarea animalelor

In ultimi ani s-a descoperit ca facelia are in masa verde 13% substante proteice, astfel, la fel ca si borceagul, planta a intrat in furajarea animalelor de ferma, in special pentru vaci, cai si oi.

Pentru hrana, facelia poate fi data animalelor impreuna cu alte leguminoase ca soia, mazarea, lipinul. O proportie buna de infiintare a unei culturi ar fi 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.