Fonduri europene livada – este una dintre cautarile tot mai dese ale fermierilor care isi doresc sa acceseze bani europeni pentru a infiinta o livada moderna.
Va prezentam in acest articol exemplul unei familii din comuna Manastirea, judetul Calarasi, care a reusit sa acceseze circa 220.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru o plantatie de fructe si o linie de procesare.
„Afacerea noastra de familie a inceput din 2009, atunci am infiintat Eco Fruct Sultana, obiectul nostru de activitatea fiind comercializarea fructelor proaspete si sanatoase. Producem cat mai sanatos, fara sa utilizam ingrasaminte chimice. Avem plantatii de piersici, nectarine, cais, cires, mar, acestea fiind certificate si ecologic”, spune Adina Popa, administratorul companiei.
Deoarece competitia pe piata fructelor proaspete este una foarte mare, familia Popa a hotarat ca ar fi benefic sa faca urmatorul pas, si anume sa se gandeasca la procesarea fructelor.
Fonduri europene livada: accesarea banilor europeni
Proiectul de accesare a fondurilor europene prin PNDR a fost incheiat in 2014, valoarea totala a acestuia fiind de 2.176.276 lei. Partea finantarii nerambursabile s-a ridicat la 1.006.092 lei (aproximativ 220.000 de euro).
„Fondurile europene pentru livezi ne-au ajutat sa ne modernizam si sa achizitionam echipamentele necesare pentru linia de procesare a gemurilor si dulceturilor. Cu pasi mici dar importanti, crestem in fiecare zi si ne dorim ca pe termen lung sa fim cunoscuti nu doar pentru fructele si preparatele din fructe pe care le oferim, ci si pentru cadrul prietenos pe care incercam sa il construim pentru clientii nostrii”, mai spune antreprenoarea.
Prin intermediul fondurilor europene pentru modernizarea livezilor, familia Popa a achizitionat materiale saditoare, precum si utilaje performante pentru lucrul in livada. De asemenea, banii au fost folositi si la cumpararea unei linii de procesare.
Fonduri europene livada: sfaturi pentru cei care vor sa acceseze bani europeni
„Pentru noi a contat foarte mult ca am avut un consultant bun, acesta ar fi si primul meu sfat persoanelor care sunt interesate de accesarea de fonduri. Este important sa ai pe cineva de incredere, care cunoaste legislatia, pentru ca sunt multe reglementari de care trebuie sa tii cont in elaborarea proiectului. Un alt sfat care mi se pare foarte valoros este sa nu se realizeze nicio investitie pana cand nu ai certitudinea ca proiectul a fost aprobat. Este cel mai important sa implementezi proiectul asa cum scrie in planul tau de afaceri”, explica Adina Popa.
Citeste si: Cires de mai: cele mai profitabile soiuri de cirese adaptate pentru Romania
Iata soiurile de fructe prezente in livada familiei Popa: Pere – soiurile Conference, Abate Fetel, Williams; Nectarine – soiurile Fantasia, Big Bang, Big Top; Mere – Florina, Red Star; Cirese – Van, Bigarreu Burlat; Caise – Tardif Rouge Delbar, Cea mai buna de Ungaria, Carmela. Cultura de cais este certificată ecologic de Austria Bio Garantie.
„Nu e foarte usor sa accesezi fonduri europene pentru livezi, mai ales din cauza actelor si documentelor destul de multe de care ai nevoie. Dificultatea apare si din cauza faptului ca cei indreptatiti sa iti ofere aceste acte te amana. Dar, daca reusesti sa pui totul in ordine, si te tii serios de planul de afaceri, noi cel putin nu am avut probleme”, spune Adina Popa.
Fonduri europene pentru livada
Agricultorii pot accesa fonduri prin PNDR incepand de la 100.000 de euro si pana la 1,05 milioane de euro pentru modernizarea livezilor si marketingul unei astfel de afaceri.
Iata sumele care se pot oferi in functie de specificul fiecarui proiect.
- Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
- 100.000 euro pentru achiziții simple;
- 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
- 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
- 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
- 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
- 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
- Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
- 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
- intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
- 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
- 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative :
- intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
- 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
- 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
- 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie;
- 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro