AcasăCasa si gradinaDe ce face varza murata floare: iata cum sa eviti asta

De ce face varza murata floare: iata cum sa eviti asta

Aproape toate persoanele care au pus muraturi, in special varza, au putut observa, dupa cateva saptamani, ca aceasta face floare, adica un fel de mucegai albicios.

Exista mai multe conditii care favorizeaza aceasta „floare”, indiferent ca vorbim de muraturi puse in saramura sau in otet.

De ce apare floarea la varza murata

Un prim motiv pentru care putem vedea mucegaiul alb pe varza este ca butoiul sau recipientul nu a fost sterilizat asa cum trebuie. Din aceasta cauza, bacteriile se vor dezvolta.

De asemenea, aveti grija si la apa pe care o folositi la saramura. Cel mai sigur este sa puneti apa fiarta, lasand-o bineinteles sa se raceasca putin. Apa fierbinte in contact cu plasticul nu este de dorit.

Cand puneti muraturile in recipient, asigurati-va ca ultimele legume puse sunt scufundate in apa (ca nu raman parti din ele deasupra). Si acest lucru poate contribui la aparitia mucegaiului alb.

Este bine sa adaugati hrean sau alte ingrediente care au inclusiv un rol antibacterian. Si pritocirea (vanturarea) saramurii va va ajuta ca varza sa nu faca floare.

Ce sa faceti daca varza are floare

Daca observati mucegaiul pe varza nu trebuie sa va impacientati. Nu inseamna ca varza s-a stricat si ca nu mai este buna. Iata ce ar trebui sa faceti.

Incercati sa indepartati floarea cu o lingura si chiar sa strecurati saramura printr-o sita fina.

O alta varianta de a scapa de floare este si sa puneti o lingurita de otet la borcan.

Daca aveti mai multe muraturi care au facut floare, este bine sa le scoateti si sa le consumati cat mai repede, deoarece acest mucegai poate modifica gustul legumelor. Daca muraturile au dezvoltat mucegai si in interior, atunci ar trebui sa nu le mai folositi.

Daca am prezentat mai devreme cauzele care duc la aparitia mucegaiului, sunt usor de dedus si metodele care ar ajuta la prevenirea acestei probleme.

Asadar, sa utilizam doar recipiente sterilizate. Sa folosim apa fiarta pentru muraturi. Si sa pastram muraturile intr-un loc racoros si intunecat. In casa, de obicei nu este o idee prea buna sa tineti muraturile, deoarece va fi cald. Cel mult intr-un balcon ar fi mai bine.

Cand si cum se pritoceste varza

Zvantarea verzei, a saramurii, sau cum se mai spune „pritoceala” se va incepe dupa circa o saptamana dupa ce am pus la murat.

Cam la doua saptamani va trebui sa facem acest lucru.

Citeste si: Soiul de varza Licurişca, vechi de 100 ani, reinviat de cercetatorii romani

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine