AcasăCasa si gradinaCare arpagic este mai bun de plantat: mare sau mic?

Care arpagic este mai bun de plantat: mare sau mic?

Ceapa se cultiva cel mai usor din arpagic. Desi se poate pune ceapa si din seminte sau din rasaduri, ceapa din arpagic creste mai sanatosa si ajunge la maturitate mult mai devreme.

Pe piata, la ora actuala, gasim o varietate mare de arpagic atat din cel mare, cat si mediu sau mic.

In general, tindem sa ne uitam mai mult la arpagicul mare si sa alegem sa-l cultivam pe acesta, cu dorinta de a avea cepe cat mai mari. Cu toate acestea, nu mereu se intampla asa.

Bulbii mari, chiar daca se dezvolta mai repede, au tendinta de a dezvolta samanta. Astfel, la un moment dat, ceapa se opreste din crescut in diametru si formeaza samanta, conform canalului Alexandra Vanessa.

Pe de alta parte, un arpagic prea mic va creste destul de lent si este bun doar pentru ceapa verde.

Arpagicul de cea mai buna calitate are diametrul de 1,25 cm. Ideal ar fi ca arpagicul sa nu fie mai mic de 1 cm si sa nu fie mai mare de 1,5 cm.

Foarte multe firme ambaleaza arpagicul la diametrul de 1,25 cm. Un arpagic mic poate sa fie predispus la boli. Acordati atentie de unde luati samanta: sa fie tare, fara stricaciuni.

Puteti planta ceapa pe terenuri in care au fost cultivate anterior: ardei, tomate, vinete, varza, castraveti, pepeni. Evitati sa puneti ceapa dupa mazare, fasole.

Primavara o puteti planta la 2-3 cm adancime, iar toamna la 5 cm. Distanta intre plante de circa 5 cm. O asezati cu acea codita in sus.

Terenul ar trebui sa il pregatiti astfel: primavara devreme se face o aratura de pana la 30 cm adancime, apoi se aplica un ingrasamant pe baza de azot care poate sa fie organic (gunoi de grajd).

Nu amanati cultivarea, deoarece ceapa este o cultura de vreme mai rece. Perioada ideala este 10-20 martie.

Citeste si: Plantare arpagic: sortarea si dezinfectarea

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine