AcasăLegume si fructeSoiul de varza Licurişca, vechi de 100 ani, reinviat de cercetatorii romani

Soiul de varza Licurişca, vechi de 100 ani, reinviat de cercetatorii romani

Unul dintre cele mai vechi soiuri de varza romaneasca, Licurişca, a fost reinvitat gratie unei echipe de cercetatori de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzau.

Munca specialistilor buzoieni a fost medaliata cu aur la Salonul de Inovare si Cercetare UGAL INVENT de anul acesta, potrivit Agerpres.

Pentru a realiza acest lucru s-au facut cercetari de arheologie genetica. Echipa a fost formata din Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza.

S-a lucrat peste 20 ani pentru a se restabili caracteristicile acestui soi.

„Lucrarea pe care am realizat-o si pe care am expus-o la Salonul de Inovare a tratat restaurarea soiului de varza Licurisca, o lucrare ii spunem noi de arheologie genetica, pentru ca este acesta este unul dintre cele mai vechi soiuri de varza cultivat pe teritoriul Romaniei. A fost inlocuit cu alte soiuri din import, insa noi am incercat sa-l readucem la viata”, a explicat Costel Vinatoru, director BRGV Buzau.

Primele documente si detalii despre soiul de varza Licurişca dateaza din 1872. Se remarca printr-o rezistenta buna, uniformitate a capatanilor, frunze fine si subtiri – ideale pentru murat, cat si prin calitati deosebite in gastronomie, au mai spus cercetatorii.

Citeste si: Ceapa rosie de Buzau, soiul iubit de romani pentru gust si productivitate

„Am strâns resurse genetice din toată ţara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toţi Balcanii. La noi vorbim de varietăţi de ‘Licurişca’ de Buzău, de Brăila, Ialomiţa sau Bărăgan sau de Prahova, varietăţi dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele”, au mai spus specialistii.

Mai departe, urmeaza omologarea si brevetarea soiului de varza, precum si o perioada de testare de doi ani.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine