AcasăCulturi bioSoiuri de pere: de toamna, vara, perfecte pentru livada

Soiuri de pere: de toamna, vara, perfecte pentru livada

Perele au reprezentat mereu un real interes pentru pomicultorii romani, fie ca vorbim de cei cu livezi profitabile, cat si de cei axati doar pe consum propriu. Chiar daca nu sunt atat de populare precum merele, perele isi pastreaza si astazi un loc bine definit in preferintele oamenilor.

In acest articol dorin sa va prezentam soiuri de pere din vechiul si actualul sortiment ce sunt cultivate in Romania. Inainte insa, cateva detalii despre aceste fructe minunate.

Dupa epoca de maturare a fructelor, soiurile de par se clasifica in trei grupe importante:

  • soiuri de vara (cu maturitate intre 1 iulie si 31 august);
  • soiuri de toamna (cu maturare intre 1 septembrie si 15 noiembrie);
  • soiuri de iarna (care ajung la maturitate tarziu dupa recoltare, in timpul pastrarii).

Marimea fructelor difera si ea destul de mult in functie de soi. In general fructele mici au sub 150 grame, iar cele mari pot fi considerate cele peste 200 – 240 grame.

Soiuri de pere de vara

Untoasa Giffard

Soiul este originar din Franta. Pomul este viguros, cu fructificare pe ramuri lungi si are port pletos. Fructele sunt mici sau mijlocii.

Pulpa este alba, foarte fina, suculenta, dulce-vinurie, intens aromata. La supramaturare se prabuseste din interior.

Soiuri de pere Untoasa Giffard
Soiuri de pere Untoasa Giffard

Poate fi plantat atat primavara, cat si toamna, iar perioada de maturare este intre 15 – 20 iulie. In general, acest soi este recomandat pentru consum in perioada lunilor octombrie si noiembrie.

Trivale

Pomul este de vigoare mica si fructifica pe ramuri scurte. Fructele sunt mici, de culoare verde-galbui pe partea umbrita si rosie pe partea insorita.

Pulpa este alb-galbuie, suculenta, consistenta, cu un gust placut pentru un soi de vara.

Aromata de Bistrita

Pomul este viguros, iar fructele sunt mijlocii, piriform alungite, colorate in rosu aprins aproape pe toata suprafata. Pulpa este fondanta, suculenta, dulce-vinurie, cu aroma intensa de muscat, de calitate foarte buna pentru masa.

Soiuri de Pere Aromata de Bistrita
Soiuri de Pere Aromata de Bistrita FOTO: Sunphoto vanradu

La supracoacere pulpa se prabuseste.

Truimf

Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste pe ramuri scurte. Fructele sunt de marime mijlocie, de culoare verde-galbuie acoperite cu un rosu aprins pe majoritatea suprafetei. Pulpa este alba, untoasa, cu un gust placut, dar se prabuseste la supracoacere.

Argesis

Este un soi romanesc, cu pomi de vigoare mijlocie, rodeste atat pe ramuri lungi cat si pe cele scurte.

Fructele sunt de marime mijlocie, de forma tronconica, de culoare galben-verzuie, acoperita cu rosu pe o treime din suprafata si dungata. Pulpa este alba, consistenta, cu un gust echilibrat.

Favorita lui Clapp

Pomul este viguros si rodeste in principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii spre mari, scurt piriforme, cu pielita de culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosie-caramizie pe cea insorita, cu puncte de rugina mici si foarte dese pe toata suprafata.

Pulpa de culoare alba este fina, fondanta, foarte suculenta, dulce, intens aromata. Este cel mai apreciat soi de vara.

Favorita lui Clapp soi pere
Favorita lui Clapp soi pere Foto: YouTube Livada Bio

Napoca

Este un soi romanesc, cu pomi de vigoare mare care fructifica atat pe ramuri scurte cat si lungi. Fructele sunt mijlocii, piriforme, cu pielita galbena pe partea umbrita si cu o rumeneala rosiatica pe cea insorita.

Pulpa este alb-galbuie, suculenta, dulce, placut acidulata, fin aromata. Este buna pentru masa, compoturi si gemuri.

Fructele pot fi pastrate 2-3 saptamani, ceea ce pentru un soi de vara constituie o calitate deosebita.

Untoasa timpurie Morettini

Este un soi italian cu pomul viguros. Fructele mari, piriforme, au gatul gros si slab delimitat, culoarea galben-pai pe partea umbrita si rosie-caramizie pe cea insorita.

Pulpa este si ea alba, foarte suculenta si dulce.

Williams (Duset galben, Bartlett)

La noi in tara este foarte raspandit, iar in productia Europei detine primul loc. Pomul este de vigoare mijlocie, rodeste pe ramuri lungi care se garnisesc bine cu ramuri scurte.

La altoire nu are afinitate cu gutuiul. Fructele sunt mari, alungite cu suprafete usor denivelate. Pielita este subtire de culoare verde-galbuie la recoltare, care devine galben-pai la maturitate deplina.

Pere Williams - soiuri de pere
Pere Williams – soiuri de pere FOTO: Zdravan.ro

Pulpa este alb-galbuie, foarte fina, suculenta, de calitate superioara.

Este un soi de pere care face trecerea intre cele de vara si cele de toamna, maturandu-se la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie.

Williams rosu (Red Bartlett)

A fost obtinut in Statele Unite dintr-o mutatie a soiului Williams. Pomul este de vigoare mijlocie, si nu are afinitate cu gutuiul ca si Wiliiams. Fructele se aseamana in ceea ce priveste marimea si forma, insa pielita este colorata aproape in intregime cu rosu-oranj, lucios, neuniform.

Este un soi de pere de calitate pentru masa si compoturi.

Untoasa Amalis

Este un soi recomandat pentru gradinile din jurul casei. Pomul formeaza o coroana larg-piramidala, cu ramuri aplecate. Se poate altoi si pe gutui. Fructele sunt mari sau foarte mari, cu forma concisa scurta.

Pielita este aspra, de culoare verde-cenusie, apoi devine aurie pe partea insorita si acoperita cu o culoare cafenie-roscata. Pe toata suprafata prezinta puncte si pete ruginii. Pulpa este alba, suculenta si cu aroma de muscat (tamaioasa).

Soiuri de pere de toamna

Doina

Soi romanesc, cu pomul de vigoare mijlocie, care rodeste atat pe ramuri scurte cat si lungi. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare, cu gat slab evident. Pielita este groasa, acoperita cu ceara, are culoarea galben-verzuie.

soiuri de pere de toamna Doina
Soiuri de pere de toamna Doina. Foto: Zdravan.ro

Pulpa este alb-verzuie, cu o consistenta foarte fina, untoasa, suculenta si cu gust dulce, usor acidulat.

Untoasa Hardy

Pomul este viguros, rodeste pe ramuri scurte si ramnifica foarte putin. Fructele sunt mijlocii spre mari, invers ovoide, cu o parte mai dezvoltata. Pielita este potrivit de groasa, putin rezistenta, galben-verzuie.

Pulpa este alba, foarte suculenta, dulce-vinurie, cu aroma de muscat, fiind de calitate foarte buna pentru masa.

Citeste si: Portaltoii ciresului si visinului: ce puteti folosi cu succes in livada

Aniversare

Soi romanesc, cu pomi de vigoare mica, se poate altoi pe gutui. Fructele sunt de marime mijlocie, piriforme, cu gat subtire si curbat, pielita este subtire de culoare galbena, cu numeroase puncte rosii pe partea insorita. Pulpa este alba, suculenta, cu gust dulce si aroma placuta.

Untoasa Bosc

Este un soi francez, cultivat mult la noi in tara. Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste atat pe ramuri scurte cat si lungi. Fructele sunt mijlocii si mari, piriform alungite cu gat lung si gros.

Pielita este verde-galbuie acoperita cu o rugina groasa. Pulpa este de calitate, pronuntat suculenta.

Untoasa de Geoagiu – soiuri de pere

Pomul este de vigoare slaba si rodeste pe ramuri scurte. fructele sunt mijlocii, conice, de culoare galben-verzui, slab rumenite cu rosu oranj pe partea insorita. Pulpa este alba, untoasa, suculenta, dulce si armonios acidulata, superioara pentru masa.

Soiuri pere Untoasa de Geoagiu
Soiuri pere Untoasa de Geoagiu Foto: Pepinierele Roman

Conference

Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste in principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii si mari. Pielita este galben-verzuie, fiind acoperita pe aproape toata suprafata cu pete ruginii de diferite marimi.

Pulpa este alba, fina, fondanta, suculenta, dulce.

Ducesa de Angouleme

Este un soi francez, destul de cultivat la noi in tara. Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste in principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mari sau foarte mari, cu pielita verde-galbuie. Pulpa este alba, consistenta.

Soiuri de pere de iarna

Cure (Para popeasca)

Este un soi francez, vechi, foarte raspandit pe la noi. Pomul este viguros, cu coroana rasfirata. Fructele sunt mari, asimetrice, cu o usoara tendinta de rasucire, au de regula un sant pe partea umbrita.

Soi de pere Cure
Soi de pere Cure Foto: Agrodenmar.ro

Pielita este galben-verzuie si prezinta puncte mici de rugina pe toata suprafata. Pulpa este alb-verzuie, potrivit de dulce, placut acidulata, lipsita de aroma. In anii cu toamne nefavorabile, fructele raman verzi, insuficient de dulci.

Republica

Este un soi de pere romanesc, cu pomul de vigoare slaba ce rodeste in principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mari si foarte mari, sferice, usor alungite, cu pielita groasa, de culoare galbena.

Pulpa este untoasa, suculenta, dulce, slab aromata, de buna calitate pentru masa.

Olivier de Serres

Este un soi de pere francez destul de raspandit in Romania. Pomul este viguros, rodeste pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii, dar la pomii altoiti acestea pot creste destul de mari sau chiar foarte mari.

Fructele se pastreaza foarte bine in depozit. Pulpa este alba, dulce, de calitate superioara.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine