AcasăIdei afaceriCum se cultiva lavanda: sfaturile lui Ioan Iakob pentru o cultura profitabila

Cum se cultiva lavanda: sfaturile lui Ioan Iakob pentru o cultura profitabila

Pe langa investitii si venituri, fermierii care au in plan sa infiinteze o plantatie de „aur mov”, vor sa stie cum se cultiva lavanda. Cei care au experienta cu aceasta planta spun ca lavanda nu se ingrijeste greu, insa primul an este mai dificil, asta deoarece iarba trebuie curatata de cel putin 5-6 ori pe an.

Unul dintre cei mai vechi si recunoscuti cultivatori de lavanda din Romania este Ioan Iakob, din judetul Alba. Aproape de Ocna Mures, fermierul a reusit sa creeze un colt de rai, asa cum arata campurile pline de lavanda din Franta.

A inceput sa cultive lavanda din 2009, moment in care si-a dat seama ca o cultura traditionala precum porumbul sau orzoaica nu mai pot fi profitabile, daca nu dispui de o suprafata suficient de mare de teren.

Asa ca, desi nu cunoastea prea bine tehnologia de cultura a lavandei, insa auzise de cererea din ce in ce mai mare din piata, Ioan Iakob a decis sa inceapa plantatia pe o suprafata de 1,7 hectare. A reusit sa castige pariul si in primul an a avut o productie de 500 de kilograme la hectar.

„Din pacate nu am avut succes cu porumbul si orzoaica, cheltuielile erau mari si profitul nu prea exista. De aceea, dupa niste discutii cu prietenii, a aparut aceasta idee, de a cultiva lavanda. Am inceput documentarea si in anul urmator am inceput infiintarea plantatiei”, spune Ioan Iakob.

Cum se cultiva lavanda: primul an

Lavanda in primul an necesita mai multe lucrari de ingrijire, deoarece in aceasta perioada ea se dezvolta cel mai mult. Butasii plantati trebuie curatati de iarba chiar si de 5-6 ori pana ajung la maturitate. Mai mult decat atat si terenul trebuie sa fie foarte bine lucrat, deoarece radacina lavandei ajunge la circa un metru adancime.

„Pentru lavanda, cel mai bun sol este cel care nu este umbirt, care dispune de cat mai mult soare. De asemenea, daca este putin in panta terenul este foarte bine, deoarece apa nu se va strange. Exista riscul ca planta si mai ales radacinile sa putrezeasca daca solul retine apa. Apoi, panza freatica ar fi bine sa fie sub 1 m”, spune Ioan Iakob.

Cultivatorul precizeaza pentru cei interesati de cum se cultiva lavanda ca la aceasta plantatie este foarte important sa avem un teren curat. Inainte de a planta putem pune ingrasamant natural, circa 12-14 tone la hectar. Se va face apoi o aratura adanca la minim 22-24 cm, apoi vom marunti bine pamantul inainte de plantarea propriu-zisa.

Se recomanda o distanta optima de plantare de 1,40 m intre randuri si circa 50-60 cm intre plante. Daca ele sunt prea apropiate, mai ales cand ploua, risca sa-ti schimbe culoarea si sa nu mai fie suficient de bune pentru recoltare si productie.

Ioan Iakob spune ca lavanda are o productivitate de circa 30% in anul 2, apoi din anul 3-4 incepe sa ofere productii mult mai importante.

Productia la hectar si profitul

Pentru a infiinta un hectar de lavanda, un cultivator are nevoie de aproape 14.000 de butasi. Costurile pentru materialul saditor ajung la circa 3.000 – 4.000 euro.

În general, cultura de lavandă rezistă 18 ani, timp în care cheltuielile de întreţinere sunt minimale, iar investiţia iniţială poate fi acoperită din primii ani. Ioan Iakob a acoperit-o din al doilea an, iar din anul trei a intrat pe profit, când plantele au ajuns la maturitate.

Fermierii pot ajunge si la un profit de 5.000 de euro pe hectar, pe an, daca soiul de lavanda folosit este unul productiv, iar procesarea se face strict pentru ulei esential, mai ales ca acesta este foarte cautat la export. Un litru se vinde si cu 150 de euro.

Productia de floare verde de lavanda a lui Ioan Iakob s-a ridicat in ultimi ani la o cantitate de circa 6 tone pe hectar.

„Am cumparat o distilerie mobila din Franta, pentru a face ulei de lavanda. Anul trecut am facut pentru prima data si am avut o productie de 8 litri. Am vandut la pretul de 500 lei litrul. Pentru 1 litru de ulei avem nevoie de circa 120 kg de floare uscata”, mai spune cultivatorul.

Despre lavanda

Lavanda se recoltează în iunie – iulie, pentru a evita ploile. Producţia la hectar poate fi între 5 și 6 tone, mai ales că plantele înfloresc și toamna, dacă sunt tăiate.

Lavanda este o plantă rezistentă la boli, dar și la secetă, spre deosebire de culturi tradiţionale, precum cea de porumb. Lavanda este un gen de plantă din familia Lamiaceae, care crește în special în regiunea mediteraneană, dar și în Africa tropicală și în regiunile sud-estice ale Indiei.

Sunt cunoscute aproximativ 30 de specii de lavandă, cu peste 400 de varietăţi. Poate avea un rol ornamental, dar din anumite specii pot fi extrase uleiuri esenţiale folosite în aromaterapie și cosmetică.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine