AcasăCombaterea daunatorilorDe ce cad prunele inainte de coacere? Top 5 motive

De ce cad prunele inainte de coacere? Top 5 motive

De ce cad prunele inainte de coacere? Cu siguranta, unii pomicultori au observat ca la inceput de august tot mai multe fructe sunt cazute din pomi, in special la prun. Motivele pot fi numeroase, insa cea mai des intalnita problema sunt daunatorii.

1. Viespea prunelor (Eurytoma Schreineri)

Este responsabila in proportie mare pentru caderea prunelor. Aceasta insecta de culoare neagra, putin alungita, apare la prun cand primele petale se desprind din florile pomului. De la sfarsitul lunii iulie sau inceput de august prunele incep sa cada tot mai mult.

Ce solutie avem: Fireste, putem sa o combatem chimic, in livezile mari, intensive. Insa in gradinile mici si mijlocii putem folosi metode bio, de exemplu sa atarnam saculeti de naftalina in pomii nostri.

Cea de-a doua metoda ar fi sa dam foc la bucati mici de cauciuc la baza pomului, fumul atingand coroana copacului, potrivit canalului YouTube Tibi Tips.

larva in interiorul prunelor - de ce cad prunele inainte de coacere
Larva in interiorul prunelor – de ce cad prunele inainte de coacere

Cum puteti sa verificati ca atacul este din cauza viespii prunelor? Luati de pe jos mai multe prune cazute, sectionati-le samburele, iar daca in peste jumatate din ele gasiti o larva inauntru, atunci caderea fructelor s-a produs din cauza acestui dauantor.

2. De ce cad prunele inainte de coacere? Carente de microelemente

Prunul poate „arunca” o serie de fructe, daca pomul are anumite carente de microelemente. Mentionam ca prunul are nevoie de fier, mangan, zinc, calciu etc.

Daca analizam fructele cazute si le descoperim mici, stafidite sau cu putin clei, putem sa ne dam seama ca exista si alte cauze.

3. Viermele prunelor

Si acest daunator poate provoca o cadere brusca a fructelor. Viermele prunelor,larva mai exact, patrunde in fruct si roade pulpa, precum si samburele. Are doua generatii pe an (I – mai iunie, II – inceput de iulie), ultima fiind cea mai distructiva. Scurgerile de clei pot indica atacul acestui daunator.

Citeste si: De ce florile de tomate avorteaza: cele mai frecvente cauze

Fructele cazute pe sol trebuie culese cat mai rapid, deoarece pot infesta solul.

O combatere bio a viermelui prunelor sunt acele capcane cu feromoni. Iar din punct de vedere chimic se poate utiliza Coragen 0,01%, Decis 25WG 0,003%, Fastac 10 EC 0,02%.

4. Monilioza samburoaselor

Este poate cea mai des intalnita boala in pomicultura, afectand speciile de samburoase de la prune pana la cires, visin, cais, piersic etc. Atacul se poate remarca fie pe frunze, pe tulpini cat si pe fructe in sine, asemanator cu cel prezentat in poza de mai jos.

Monilioza samburoaselor
Monilioza samburoaselor

Din cauza atacului, frunzele se ofilesc, iar fructele nu se mai tin de pom, se zbarcesc, ducand si in acest caz la o cantitate mare de prune cazute pe pamant. Infectia acestei ciuperci trebuie combatuta doar prin mijloace chimice.

5. Afidele

Inca o cauza des intalnita de boli la prun sunt, bineinteles, si afidele. Pentru prun se recomanda realizarea a 1-2 tratamente la un interval de 7-10 zile intre ele. Se poate utiliza in acest caz un insecticid precum Antario 100 g, in doza de 10 grame la 10 litri de apa. Se pot folosi si niste capcane adezive pe care le puteti gasi in comert (doar ca acest tip de tratament ar trebui facut / are eficienta doar in faza incipienta a atacului).

Alte motive

Cauzele care pot provoca caderea prunele inainte de coacere pot fi numeroase. Mai putem enumara si omizile, cotarulverde, paducheletestos, paianjenul brun al pomilor.

Deasemenea daca este seceta si pomul este incarcat cu prune ele vor cadea treptat inainte sa se coaca pentru ca sa supravetuiasca.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine