Cresterea puilor de carne: dezvoltarea optima pe saptamani

1
343
Cresterea puilor de carne - principalele etape de dezvoltare
Cresterea puilor de carne - principalele etape de dezvoltare Sursa foto: Australian Chicken Meat Federation

Pentru cresterea puilor de carne cu succes este important sa se respecte o serie de etape menite sa asigure buna dezvoltare a puilor.

In acest proces de productie sunt obligatorii urmatoarele principii tehnologice:

Popularea si depopularea totala (totul plin, totul gol) trebuie sa se faca pe grupe de ferme sau grupe de hale;

Ciclul de productie pentru fiecare serie populate trebuie sa fie de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru cresteresi 3 saptamani pauza necesara pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie si odihna halelor.

Fluxul tehnologic trebuie sa cuprinda sectorul de stat, pe cel cooperatist sau alte sectoare din judet  sau zona geografica data pentru a prelua in spatii de crestere toata cantotatea de pui rezultata de la statia de incubatie si, in acelasi timp, sa sacrifice in abator toti puii produsi in spatiile de crestere.

Cresterea puilor de carne pe asternut permanent

Cresterea puilor de carne pe asternut permanent se face in conditiile aplicarii principiilor tehnologice mentionate mai sus.

Fiecare unitate de productie din judet sau zona se imparte in 11 module functionale.

Fiecare modul se populeaza si se depopuleaza dupa principiul “totul plin, totul gol”, intr-o saptamana calendaristica, intervalul intre doua populari fiind de 11 saptamani care constituie un ciclu de productie compus din 8 saptamani crestere si 3 saptamani vid sanitar.

Organizarea perioadei de vid sanitar

Vidul sanitar de 3 saptamani se va folosi dupa cum urmeaza:

In prima saptamana

  • -se livreaza puii din hala la abator;
  • -se evacueaza asternutul din hale si se executa curatenia mecanica;
  • -se spala adapostul cu jet de apa sub presiune, pentru indepartarea tuturor impuritatilor;
  • -se repara si se completeaza toate utilajele din hala;
  • -se executa dezinfectia halei si a echipamentului din hala;
  • -se executa prima fumigatie, dupa etanseizarea prealabila a halei;
  • -se executa dezinfectia incintei si a cailor de acces;
  • -se executa deratizarea s dezinsectia fermei;

In saptamana a doua

  • se trimit probe la laborator pentru controlul sanitatiei, sub raportul germenilor si a incarcaturii de fungi;
  • -in functie de rezultatele sanitatiei obtnute de la laborator, se repeat sau nu dezinsectia;

In saptamana a treia

Cu doua zile inainte de populare se deschide si se aeriseste hala, executandu-se urmatoarele operatii:

  • Se introduce asternutul in hala si se asaza in strat uniform, cu o grosime de 8-10 cm;
  • E introduce echipamentul de hala;
  • Se executa a doua fumigatie;
  • Se dezermetizeaza hala la strictul necesar;

Popularea cu pui de o zi

Cresterea puilor de carne pe asternut permanent mai imploca o etapa deosebit de importanta, popularea cu pui de o zi, care se desfasoara dupa cum urmeaza: puii de o zi vor fi transportati de la statia de incubatie imediat dupa terminarea ecloziunii, uscarii prafului si sortarii in cutii special de plastic sau de carton.

Transportul lor se face cu mijloace special existente in dotarea statiilor de incubatie , dupa o verificare prealabila a conditiilor de microclimat din hala pentru a se putea asigura o temperature a mediului ambient si o ventilatie corespunzatoare.

Densitatea la populare se va  stabili in functie de greutatea medie prevazuta a se realiza la livrare.

Cresterea puilor de carne: Demarajul puilor de carne

Demarajul se face in spatii reduse, de regula intr-un tarc echipat cu eleveuze si utilaj de hranire si adapare pentru prima perioada de viata.

Tarcul, confectionat din P.F.L, trebuie sa aiba o forma circular si se monteaza la o distanta cuprinsa intre 0,6-1 m de marginea eleveuzei.

In interiorul tarcului se asaza un strat uniform de asternut, care poate fi din: coji de floarea-soarelui, coji de orez, paie, talaj sau ciocalai tocati.

Grosimea stratului de asternut trebuie sa fie de 8-10 cm, pentru a permite o izolatie buna fata de pardoseala.

In fiecare tarc se introduce, de regula, 800-1000 pui.

Pentru fiecare 100 pui se calculeaza cate o hranitoare si o adapatoare, care se amplaseaza circular, langa marginea eleveuzei.

Temperatura sub eleveuza, la introducerea puilor, va trebui sa ajunga la 34-35 grade, iar in mediul ambient la 25-26 grade.

Apa va fi pusa cu 2-3 ore inaintea sosirii puilor.

Furajul se administreaza odata cu introducerea puilor, pentru a fi proaspat si a se preveni in felul acesta procesele de oxidare a vitaminelor si microelementelor.

Incepand cu ziua a 4-a se poate incepe largirea tarcului si deplasarea utilajului de hranire si adapare catre zona echipamentului automat.

Tot legat de cresterea puilor de carne, mentionam ca la varsta de o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate, in asa fel incat la 10-14 zile sa se poata demonta tarcurile din P.F.L si sa se scoata utilajul folosit in primele zile de viata.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here