Va prezentam in acest articol rase de gaini de oua pe care le puteti utiliza cu succes in dezvoltarea unei afaceri avicole.
Ca si in cazul producerii carnii de pasare, ouale pentru consum fac obiectul unui program national cu caracter prioritar, in care se urmareste intergrarea atat pe verticala, prin existenta tuturor fazelor de producere a oualor (linii pure, bunici, parinti, hibrizi ouatori, sortare, prelucrare), cat si pe orizontala, prin organizarea producerii oualor in toate judetele tarii, pentru satisfacerea nevoilor proprii de consum.
Rase de gaini de oua
In randurile urmatoare voi prezenta pe scurt caracteristicile catorva dintre cele mai productive rase de gaini de oua.
Rasa Rhode Island
Rasa Rhode Island sau rasa mixta deoarece a fost creata atat pentru productia de carne, cat si pentru cea de oua. Rasa a fost crescuta pentru prima data in Adamsville, un sat din Little Compton, Rhode Island, de unde apoi s-a raspandit si a ajuns in anul 1903 si in Marea Britanie.
Caracterele fizice distinctive ale acestei rase sunt penele, mai putin lucioase la femele decat la masculi. Uneori cocosii pot avea pene negre in coada sau pe aripi, iar gainile in jurul gatului. Picioarele gainilor care apartin acestei rase sunt galbene.
O gaina Rhode Island poate produce circa 200 oua/an, daca este bine hranita. Masculul acestei rase poate cantari 3,9 kg, iar femela 2,9, insa cea mai buna carne se obtine de la pasarile tinere.
Rasa Leghorn alb
Rasa Leghorn alb a fost crescuta pentru prima data in portul Livorno din Italia. Reprezentantele acestei rase se prezinta intr-o paleta mai larga de culori: alba, bruna, neagra, albastra, pestrita, aurie, galbena, argintie, insa cea mai raspandita si cea mai productiva este cea alba.
Reprezentantele acestei rase se disting prin lobul urechii de culoare alba, picioare lungi de culoare galbena si ochi in diferite varietati de rosu.
Gainile acestei rase produc circa 200 oua anual, de culoare alba si cu o greutate cuprinsa in intre 55-67 grame. Consumul specific mediu de nutret concentrat (graunte) pentru producerea unui ou este de 170-180 grame. Fecunditatea reprezinta 80-90%, iar procentul de ecloziune este de 80-87%.
Citeste si: Cresterea puilor de carne: dezvoltarea optima pe saptamani
Greutatea corporala a masculilor este de 2,5 – 2,7 kg, iar a femelelor de 1,7 – 2 kg.
Gaini de oua: rasa Australorp
Aceasta este o rasa deosebit de productiva, originea ei datand inca din 1920. Detine un record in ceea ce priveste numarul de oua, mai exact 364 de oua in 365 de zile. Exista trei varietati ale rasei Australorp, si anume alba, neagra si albastra.
Ca si dimensiuni, rasa de gaini de oua Australorp este mai mica decat Oprington, insa are o cantitate destul de buna si de carne. Cocosul ajunge in general la o greutate de 4,4 – 4,6 kg, in timp ce gaina la un 3,5 kg.
Exemplarele din aceasta rasa sunt active, au o crestere accelerata, se preteaza inclusiv la cresterea in adapost, iar ouatul il incepe de la 5 luni. Are o rezistenta destul de buna.
Gaini de oua: rasa Plymouth Rock
Rasa mixta de gaini de oua Plymouth Rock – aceasta rasa de gaini povine din SUA, localitatea Plymouth. Se remarca prin productia de 200 oua/anual si o carne foarte buna la gust si cu randament bun.
Gainile acestei rase nu sunt agresive si se remarca prin spatele lung si lat, pieptul mare si prin culoarea galbena a pielii si picioarelor.
Gaini de oua: Rasa Araucana
Ouale rasei Araucana sunt considerate aproape cele mai sanatoase din lume, datorita unui continut mai ridicat de acizi grasi mononesaturati din galbenus, precum si de prezenta acizilor Omega 3.
Exemplarele din aceasta rasa se remarca prin smocul de pene in partile latarele ale ciocului. Cocosul Araucana ajunge la o greutate de circa 2 kilograme, in timp ce o gaina circa 1,5 kg. Productia anuala de oua este de circa 180.
Cele mai ouatoare gaini: Rasa Lohmann
Rasa de gaini de oua Lohmann este cea mai raspandita din lume, intalnindu-se frecvent si in Romania.
Are o greutate de circa doua kilograme si produce in medie aproximativ 320 de oua pe an. Are un consum relativ redus de furaje, in jur de 120 grame pe zi.
Rasa Hamburg
Rasa de gaini de oua Hamburg – provine din Marea Britanie si a aparut in urma incrucisarii raselor Andaluza, Minorca, Sumatra si Sebright Bantam.
Pasarile acestei rase se remarca printr-o constitutie fina si o tinuta mandra. Productia de oua ajunge pe la 150-170/an, greutatea unui ou avand undeva intre 50-55 grame.
Rasa de gaini de oua Marans
Originara din Franta, rasa Marans este apreciata pentru ouale sale destul de mari, de circa 60 de grame. Exemplarele, cocosul mai exact, ajunge la o greutate de circa 3,5 kilograme, in timp ce gaina la 2,3-2,5 kilograme.
Productia anuala este de circa 200 de oua la aceasta rasa.
Gaina comuna autohtona
La capitolul rase de gaini de oua merita sa o aducem aminte si pe gaine autohtona, care, in cele mai multr cazuri ofera productii bune. Acesta gaini sunt mai mult sub forma de metisi. In stare curata, gaina comuna prezinta mai multe varietati de culoare, dintre care mai des intalnine sunt varietatile: potirnichie, porumbaca si neagra.
In conditii de crestere rationala, productia de oua este buna, ajungand la 120 – 150 bucati anual, cu o greutate de 50-55 g oul. Precocitatea ouatului este buna, primul ou fiind produs la varsta de 6-7 luni.
Greutatea corporala a gainilor autohtone este de 1,5 – 2 kg la gaini si 2 – 2,5 kg la cocosi.
Selectia raselor de gaini de oua
Pentru productia de oua dispunem de mai multe linii pure genitoare de hibrizi producatori de oua cu coaja alba sau bruna.
Liniile formatoare de hibrizi Albo-67 si Albo-70 apartin rasei Leghorn alb.
Hibridul Roso-70 este realizat pe baza rasei Rhode-Island rosu.
Hibridul Roso SL (sexabil dupa culoarea pufului la varsta de o zi) provine din masculi paterni Rhode-Island rosu (hemozigoti pentru gena golden ss) si female Rhode-Island alb (homozygote pentru gena silver S).
Hibrizii de oua pentru consum trebuie sa aiba aptitudini pentru: productie ridicata, calitate superioara a oului, maturitate sexuala timpurie, conversie superioara a furajelor, viabilitate crescuta. Pentru sectoarele de reproductive se adauga fertilitatea si eclozionabilitatea inalta, cu procent cat mai mare de oua incubabile.
In ameliorarea gainilor de oua succesul este asigurat de sporul genetic si de heterozis, ambele contribuind la performantele hibridului commercial.
Performantele liniilor pure, obtinute prin selectie indelungata, reprezinta baza la care se adauga heterozisul.
Lucrarile in pionieratul selectiei s-au efectuat pentru numarul de oua ca criteriu unic, cu realizari deosebite la acest caracter. Treptat s-au introdus criteria noi (numarul de oua a ramas principalul criteriu de selectie), astfel incat astazi se efectueaza selectia simultana si combinata pentru caractere multiple.
Prin aplicarea selectiei simultane, efectul selectiei pentru un character anume s-a diminuat, dar valoarea generala a pasarii a crescut lent si continuu.
Caracterele de heritabilitate crescuta (de exemplu productia de oua) sunt selectionate pe baza performantelor familiale, acordandu-se o atentie mai mica performantelor individuale (proprii).
Caracterele cu h2 mare (de exemplu greutatea oului) se selectiondeaza in principal dupa peformantele proprii.
Efectul selectiei este direct proportional cu gradul de corelare pozitiva a caracterelor. Pentru caracterele correlate genetic negative, selectia se face diferentiat in fucntie de importanta fiecaruia.
Analizand insa acelasi caracter (de exemplu productia de oua totala si partial), pe baza corelatiilor cunoscute se stabileste o tehnologie de selectie care permite obtinerea intr-un timp mai scurt a rezultatelor dorite, cu un volum de munca si costuri materiale reduse. Astfel, determinarea productiei totale de oua a fost inlocuita cu controlul productiei partiale (20-40 saptamani), cu precizie buna si cu reducerea substantiala a intervalului dintre generatii.
Controlul productiei de oua intre 30-40 saptamani confera aceeasi precizie ca si el cuprins intre 20 si 40 saptamani.
Corelatia dintre greutatea oului la anumte varste si greutatea medie pe ciclu a permis selectionarea pentru greutateou pe baza a doua determinari (la 28 si 34 saptamani).
Metoda de selectie aplicata difera in functie de sex:
- La masculi-selectia pe colaterale, dupa performantele surorilor si semisurorilor la 40 saptamani;
- La femele-selectia dupa performante proprii si de familie la varsta de 40 saptamani;
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Va recomandam si acest articol, daca sunteti interesat de cele mai productive rase de gaini. […]
Subiecte foarte bune in creșterea păsărilor de curte.
Subiecte foarte interesante in creșterea păsărilor de curte.
Bună ziua, as dori un numar de telefon sa fac o comandă de puice Leghorn