AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la sorg

Combaterea buruienilor la sorg

Combaterea buruienilor la sorg are cateva diferente fata de lucrarile de acest gen la porumb, asta deoarece plantele de sorg au o crestere mult mai lenta, fapt pentru care sunt concurate foarte mult de buruieni in primele 3-4 saptamani.

De asemenea, fiind semanat des pe rand prasitul manual nu se poate face decat cu sapaligi incat consumul de forta umana pentru un prasit este de 3-4 ori mai mare decat la porumb.

Combaterea integrata a buruienilor din culturile de sorg are in linii generale componente similare cu ale porumbului – deosebiri esentiale fiind la sortimentul de erbicide si in structura culturilor in zonele cu soluri saraturate si nisipoase.

Folosirea unor seminte curate are pentru sorg o importanta si mai mare decat pentru porumb deoarece prin sistemul actual de producere a semintelor de porumb hibrid este imposibil sa fie prezenta vreo samanta de buruiana.

In schimb, la sorg cel mai mare pericol il constituie prezenta semintelor de Sorghum halepense care, prin recoltarea mecanizata, pot ajunge usor in semintele de sorg. De aceea este necesara interventia inainte ca acestea sa inspice si sa fructifice.

Metodele agrotehnice, cu lucrarile de baza ale solului, lucrarile de pregatire a patului germinativ, au un rol important in reducerea gradului de infestare cu buruieni. Dupa rasaritul sorgului se poate actiona in combaterea buruienilor numai prin prasile mecanice. Din pacate, acestea nu sunt suficiente, de aceea se apeleaza si la combaterea chimica.

Pe plan mondial cateva erbicide recunoscute pentru sorg sunt: Ametryn, Atrazin, Bentazon, Dicamba, Linuron, Methazole, Simazin etc.

Atrazinul in general este cel mai folosit, alaturi de propachlor deoarece nu are remanenta asupra culturilor postpremergatoare.

Strategii de combatere a buruienilor la cultura de sorg

Strategia 1

Majoritatea speciilor de buruieni care infesteaza culturile de sorg vor putea fi combatute daca se recurge la aplicarea urmatoarelor erbicide: Ramrod sau Satecid + SDMA sau ICEDI.

Erbicidul Ramrod sau Satecid se aplica cu 1-7 zile inainte de semanat si se incorporeaza la 3-5 cm adancime cu combinatorul. Dupa rasarit, cand plantele de sorg au inceput sa se infrateasca, se aplica SDMA in functie de compozitia floristica a buruienilor dominante.

Strategia 2

Aceasta strategie este indicata pe solurile cernoziomice carbonate si levigate, brun roscate de padure, unde sorgul este premergatoare pentru porumb sau alte culturi de primavara precum inul, mazarea etc.

Pitezinul singur se va aplica numai in solele de sorg premergatoare porumbului. In functie de planta premargatoare sorgului se va aplica fie toamna tarziu dupa ce aratura de baza a fost discuita si grapata, fie in primavara devreme urmand ca lucrarea de pregatire a patului germinativ sa se faca cu combinatorul cu 1-2 zile inainte de semanatul sorgului.

In situatia cand dupa sorg vor urma si alte culturi (in, mazare) se va aplica Pitezinul in doze reduse asociat cu Satecid sau Ramrod. Ambele erbicide se pot aplica cu 1-7 zile inainte de semanat si, nefiind volatile, se pot incorpora cu combinatorul la 3-5 cm adancime odata cu ultima lucrare de pregatire a patului germinativ.

In orice situatie erbicidele SDMA si Icedin forte se vor aplica in faza de infratire a plantelor de sorg, cand, de obicei, buruienile dicotiledonate anuale si perene sunt in faza de rozeta.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine