AcasăFără categorieCooperativă de mături la Clejani sau cum inovaţia poate salva tradiţia

Cooperativă de mături la Clejani sau cum inovaţia poate salva tradiţia

Mătura, banalul obiect gospodăresc, împins tot mai mult spre uitare de tehnologia modernă, dar și de diluarea vechilor tradiţii, a mai primit o șansă într-o mică localitate din Giurgiu, la fel ca și romii de aici.

Muncă de migală pentru mătură „șucară”

Atelierul de Mături de la Clejani, deschis în luna august 2013 de către Asociaţia „Romano ButiQ” – înfiinţată cu scopul promovării nondiscriminării prin desfășurarea unor activităţi culturale și educative – a readus în atenţie practicarea unui vechi meșteșug. Au ales să se înscrie în această cooperativă 13 membri ai comunităţii rome din localitate.

Chiar dacă pare floare la ureche la prima vedere, confecţionarea măturilor e treabă serioasă. Sorgul, sau mălaiul turcesc după cum i se mai spune, se seamănă în lan compact, apoi se prășește de două ori.

După recoltare, firele uscate se iau, unul câte unul, și se curăţă de frunze și seminţe, apoi se sortează după grosime. Abia de aici începe, propriuzis, operaţiunea de confecţionare a măturii. Toată munca e manuală.

Pentru legarea fiecărei mături se muncește în jur de 15 minute, ba chiar o jumătate de oră, dacă-i vreo mătură mai șucară. Apoi, produsul poate pleca spre vânzare.

Mături de Clejani cu design suedez

Deocamdată, măturile confecţionate în atelierul de la Clejani se vând prin pieţe sau prin magazinele sătești și de cartier, ba chiar și online. Pentru viitor , însă, ambiţiile sunt mai mari.

Recent, doi designeri de la studioul suedez „Glimpt” au venit în judeţul Giurgiu și și-au prezentat unele idei de prototipuri, pe care meșterii de aici să le poată dezvolta. Deocamdată, reprezentanţii Asociaţiei „Romani ButiQ” lucrează cu aceștia, dar și cu o echipă de consultanţi din Austria.

Odată ce vor fi gata schiţele, va începe partea de prototipuri. „Planul este să venim cu modele noi de mături care să se adreseze oamenilor moderni din zonele urbane. Practic, vrem să înlocuim mătura de plastic din fiecare casă”, spune Andrei Georgescu, responsabil cu meșteșugurile și economia socială la Romani ButiQ.

Romii sunt receptivi la aceste iniţiative. Ei își doresc să menţină viu în comunitate meșteșugul tradiţional. Din păcate, ar dori ca rezultatele să fie imediate. Balanţa este echilibrată, însă, la Clejani, chiar de către administratorul cooperativei, fiu de meșteri măturari din comunitate, care știe să le menţină interesul și să le explice de ce întreg procesul poate părea uneori că se derulează prea greu pentru nerăbdarea lor.

Proiectul de la Clejani, care a beneficiat de sprijinul unei companii din domeniul petrolier, s-a încheiat în luna iunie 2014, dar activitatea atelierului continuă. Cultura de sorg, de pe o suprafaţă de aproape 17.000 mp, este aproape de recoltare. Pentru viitor, se intenţionează dublarea culturii de sorg și dezvoltarea unor noi modele de mături.

Idei de „10”, cu și pentru romi

Cele 30 de cooperative înfiinţate de Asociaţia Romano ButiQ în întreaga ţară, având 500 de meșteșugari romi membri cooperatori, s-au dovedit a fi o iniţiativă de succes. Oferind șansa unei dezvoltări reale celor care doresc să valorifice și să pună în valoare meșteșugurile tradiţionale, acest demers le-a dat meșteșugarilor posibilitatea de a avea o viaţă mai stabilă.

Îmbinând tradiţia cu modernul, produsele obţinute în aceste cooperative pot fi comercializate nu numai direct sau prin intermediul târgurilor și festivalurilor, ci și prin intermediul platformei online „Meșteshukar ButiQ”. Platforma se găsește la adresa www.mbq.ro, urmând să fie înlocuită cu un magazin online nou, care acum se află în teste.

Pentru acest proiect, „Romano ButiQ” a câștigat, în anul 2013, Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială. Totodată, Comisia Europeană a desemnat reţeaua de cooperative Romano ButiQ drept una dintre primele 10 idei de inovare socială la nivel european, desemnând-o printre finaliștii „EU Social Innovation Competition”. Performanţa este deosebită, având în vedere că juriul a trebuit să aleagă cele mai bune 10 idei din 600 primite, la nivel european.

Tot în sprijinul reînvierii tradiţiilor și, implicit, în sprijinul comunităţilor de romi, Asociaţia „Romano ButiQ” lucrează la un proiect privind „Legea meșteșugarilor”, care urmează să reglementeze practicarea meșteșugurilor în România și să le dea posibilitatea meșteșugarilor să-și promoveze propriile interese prin asocierea cu alţi parteneri, conform revistei Romania Rurala.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine