AcasăCiuperciCultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci: sfaturi esentiale

Cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci: sfaturi esentiale

Cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci se poate dovedi o alternativa inspirata si profitabila. Iata cum puteti dezvolta o ciupercarie.

Ciupercile Pleurotus pot creste pe urmatoarele specii lemnoase: plop, mesteacan, salcie, tei, mar.

Cresterea miceliului si fructificarea incepe din primul an si se prelungeste 2-3 ani, asigurand un randament de 15-20% ciuperci, in raport cu greutatea materialului lemnos inoculat. Astfel, daca un gospodar va inocula 100 kg material lemnos va putea realiza circa 20 kg ciuperci, iar dupa aceea materialul lemnos va putea fi refolosit drept combustibil.

Spre deosebire de speciile lemnoase mentionate, la esentele mai dure precum frasin, artar, fag si stejar, cresterea miceliului si fructificarea este ceva mai intarziata, productia desfasurandu-se in 4-5 ani, iar productia totala de ciuperci obtinuta pe aceste esente lemnoase va fi 15-30 % din greutatea lemnului folosit.

Lemnul de rasinoase (brad, molid) nu este favorabil pentru cultura de ciuperci Pleurotus.

Taierea copacilor sau crengilor pentru cultura se face de regula la sfarsitul iernii. Se folosesc lemne cu diametrul de 5-7 cm. Lemnul taiat in aceasta perioada contine suficienta umiditate pentru a asigura patrunderea miceliului.

Nu este recomandata folosirea de craci cu diametrul mai redus de 5 cm intrucat vor produce ciuperci de talie mica.

Cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci – pregatirea sansturilor pentru inoculare si incubare

Pentru asigurarea conditiilor de temperatura si umiditate a materialului lemnos care se va inocula se executa santuri (acoperite si ferite de inundatii), cu adancimea de 60-100 cm; lungimea si latimea santurilor va fi in functie de materialul lemnos care se va insamanta.

Daca in sant se va strange apa se va produce o mucegaire in masa a materialului lemnos – crengilor si butucilor – si pentru aceasta va trebui sa se faca drenaje atat imprejurul cat si pe fundul santului.

Acoperisul santului va putea fi executat din orice material care sa nu permita infiltrarea apei, peste care se va pune pamant, pentru a se asigura o buna izolare. Peretii laterali si pardoseala vor fi pe cat posibil fara spatii libere.

Inocularea materialului lemnos – butucilor

Cantitatea de miceliu folosita pentru inoculare, pentru cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci, va fi de 1 – 1,5 % din greutatea materialului lemnos.

Pentru inoculare se sectioneaza longitudinal crengile si butucii si se pune miceliul, iar apoi portiunile sectionate se ataseaza prin legarea bucatilor sectionate.

Legarea poate fi facuta cu sarma sau cu sfoara. Crengile si butucii astfel insamantati se vor pune unii langa altii, in pozitie orizontala sau oblica si intre bucatile de lemn se va plasa suplimentar miceliul de bureti.

Inocularea materialului lemnos se executa in doua etape: intai o inoculare in interiorul lemnului si apoi o inoculare la suprafata lemnului.

Dupa terminarea inocularii lemnelor, santul va fi acoperit si se va asigura si izolarea hidrotermica, prin plasarea unui strat de 15 – 20 cm pamant pe acoperis.

Alta metoda de cultura a ciupercii Pleurotus la exterior, pe lemn, consta din folosirea in special a lemnului de plop, care are o textura mai moale si care opune o mai mica rezistenta la impanzirea sa cu miceliu.

Pentru insamantare, din butucii de lemn de 30 – 40 cm lungime, pentru usurarea manipularilor, se taie bucati circulare cu grosimea de 3-4 cm, sau triunghiulare, sub care se pune miceliul granulat. Ulterior, rondeaua taiata se fixeaza prin baterea cu un cui.

 Rezultate bune in cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci le da lemnul cu diametrul de 10 – 15 cm, proaspat taiat, la pornirea in vegetatie, de preferinta in luna martie.

Incubarea in santuri, cu adancimea mai mai mare cu 10 cm decat cea a lemnelor, respectiv de 40 – 50 cm. Astfel, pentru circa 12-15 lemne cu diametrul de 15 cm va fi necesar un sant cu latimea de 65-75 cm si lungimea de 80 – 100 cm.

Pentru accelerarea impanzirii se va pune miceliu granulat si intre bucatile de lemn.

Cand santul va fi umplut, se va acoperi cu ramuri, tulpini de porumb, trestie, peste care se va pune un strat de pamant cu grosimea de 15-20 cm, pentru a evita patrunderea caldurii din timpul verii.

Insamantarea lemnelor si dispunerea lor in sant va trebui facuta in luna aprilie.

In timpul verii se vor aplica udari deasupra pamantului, care acopera santul, pentru a contribui la mentinerea unei atmosfere umede, favorabile impanzirii miceliului.

In luna septembrie se vor scoate butucii din sant si vor fi plasati in gradina intr-un loc umbors, ferit de vand.

Butucii se vor aseza in careu, cat mai apropiati, in pozitie verticala si ingropati circa 10 cm in pamant.

Citeste si: Cultivarea ciupercilor in gospodarie: sfaturi practice

Daca nu se dispune de un loc umbros, se vor folosi rogojini sau parapete din paie. Pamantul din jurul butucilor se va uda periodic, saptamanal.

Recolta va incepe la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie si se va prelungi pana la primele geruri. Pe lemnul de plop, recolta va dura 2-3 ani se se va obtine mai putina productie primavara si mai multa toamna.

Perioada incubarii materialului lemnos

In privinta acestui subiect, legat de cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci, mai trebuie sa precizam cateva aspecte.

In perioada de incubare, 15 martie – 15 septembrie, miceliul de Pleurotus, va incuba materialul lemnos cu care a venit in contact.

In aceasta faza, butucii au fost impanziti cu miceliu de Pleurotus si au pierdut 20 – 30 % din greutatea initiala.

Cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci – intretinerea culturii

Dupa 5-6 luni, adica la inceputul lui septembrie, se va descoperi santul si se va executa o stropire abundenta a materialului lemnos in curs de impanzire cu miceliul ciupercii.

In cursul primului an, intretinerea culturii consta in:

Asezarea trunchiurilor, crengilor, butucilor in spatii ferite de ploi sau de alte intemperii;

Nu se vor mai aplica stropiri;

Se va mentine o umiditate relativa ridicata prin santuri paralele.

In urma acestor masuri, butucii vor fi in totalitate impanziti cu miceliu, faza care ne aduce mai aproape de recoltarea ciupercilor.

Recoltarea

Recoltarea ciupercilor aparute in jurul butucilor se face prin detasarea sau eventual taierea cu un cutit.

Ciupercile recoltate se pot pastra la temperatura scazuta de 2- 4 grade Celsius, timp de 8 zile.

Inainte si dupa recoltare se va aplica o pulverizare fina cu apa, cu scopul atat al usurarii conditiilor de recoltare cat si de diminuare a suspensiei de spori din aer.

Speram ca v-au fost utile aceste sfaturi despre cultivarea ciupercilor Pleurotus pe butuci.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine