AcasăCasa si gradinaAlbastrelele: beneficii, proprietati, ceaiuri si remedii

Albastrelele: beneficii, proprietati, ceaiuri si remedii

Albastrelele, sau sub demunumirea stiintifica Centaurea Cyanus, este o planta considerata buruiana din cultura, pe care o regasim adesea in lanurile de grau si secara.

Uneori mai creste si la marginea drumurilor, in special in zona rurala, cat si prin locurile uscate si pietroase. Cel mai des o regasim la campie si in zona deluroasa.

Asa cum ii spune si numele, florile sunt de culoare albastra, grupate in antodii (ciorchini mai exact), globuloase terminale, cele marginale sub forma de palnie, cele interne mici cu nuante spre violaceu.

Pot fi cultivate si intr-o gradina, acestea fiind necesar sa fie recoltate manual, cand sunt deschise, adica in zilele insorite. Pentru tratamentele medicinale vom utiliza doar florile albastre, iar cele usor albe sau roz le vom elimina.

In popor albastrelele mai sunt denumite si floarea-graului, albastrica, albastrita, vinetea, vinetica, ghioc, floarea-paiului. Tulpina la aceasta planta este una ierboasa, iar frunzle alterneaza de o parte sau alta, in general lungi si inguste. Pe acestea putem observa si niste peri foarte fini.

Albastrelele: compozitia chimica

Poliine (centaur x), poliene (centaur y); substante amare: centaurina (cnicina); un glicozid: cicorina: mucilagii, taninuri, un antocian glicozidic: cianina, antocianidine, saruri de potasiu si mangan, precum si altele.

La ce se utilizeaza

Albastrelele nu au o incarcatura farmacologica predominanta, fiind utilizate mai degraba in diverse amestecuri de ceaiuri medicinale, precum proprietatile slab diuretice, astringente si tonic amare.

Albastrelele sunt un astringent si antiinflamator in oftalmologie. Are actiune diuretica si tonic-amara. Intra in compozitia unor ceaiuri medicinale. Este un colorant vegetal lipsit de toxicitate.

De asemenea, florile de albastrele se pot utiliza in realizarea unor ceaiuri care sunt eficiente in tratarea infectiilor urinare. Substantele active din aceste flori ajuta la eliminarea toxinelor.

Mai mult decat atat, se pot realiza si bai cu albastrele, lucru care ajuta la tratarea iritatiilor pielii precum eczemele sau diverse intepaturi ale insectelor.

Cum preparam si administram

Cel mai frecvent mod de utilizare a florilor de albastrele sunt sub forma de infuzie. Pentru spalaturi oculare se prepara o infuzie din o lingura flori la o cana cu apa.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume preparate cu albastrele, cat nici persoanele care sufera de reactii alergice la polen.

O infuzie de albastrele sau un ceai de albastele nu ar trebui sa fie inlocuitorul unui medicament. Luati legatura cu medicul dumneavoastra daca aveti o afectiune la nivelul ochilor.

Sursa informatii: Ghidul Plantelor medicila ei aromatice, Ovidiu Bujor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine