AcasăCasa si gradinaCum se executa taierile la pomii batrani, in vederea prelungirii vietii si...

Cum se executa taierile la pomii batrani, in vederea prelungirii vietii si rodirii lor?

In unele gradini se intalnesc pomi din soiuri valoroase, dar care insa fiind batrani (in declin) rodesc an de an tot mai slab. Vom arata in cele ce urmeaza cum trebuie taiati acesti pomi pentru ca viata si rodirea lor sa fie prelungite cat mai multi ani.

Pentru a inviora cresterea si rodirea lor trebuie sa se faca o taiere speciala care se numeste taiere de reintinerire sau de regenerare.

O astfel de taiere consta in scurtarea foarte puternica a ramurilor de schelet (sarpante, subsarpante), astfel incat o treime sau jumatate din lungimea lor sa se taie. Aceste taieri dau rezultate foarte bune mai ales la mar si par.

Si acum 2 reguli care trebuie respectate la executarea taierilor de regenerare:

Prima regula: punctul in care se face scurtarea ramurilor trebuie astfel ales incat sa asigure cresterea ramurii respective si deci refacerea coroanei. Acest punct trebuie sa se afle deasupra unui lastar lacom sa a unei ramuri laterale.

A doua regula: In locul unde se face taierea, ramura nu trebuie sa fie mai groasa de 8-10 cm. Daca ramura este mai groasa in punctul respectiv, cicatrizarea ranilor se face mai greu.

Intinderea radacinilor

O masura care da rezultate foarte bune la pomii batrani carora li s-au aplicat taieri de regenerare este si intinderea radacinilor. Aceasta lucrare se face fie in toamna premergatoare regenerarii, fie primavara inainte de intrarea pomilor in vegetatie si consta in saparea unui sant circular, in dreptul proiectiei coroanei de sol (e vorba de coroana inainte de taiere), adanc de 60-80 cm si lat de 60 cm.

Toate radacinile intalnite se taie cu ferastraul de pomi si se scot afara. Ranile radacinilor taiate se netezesc cu un cutit taios pentru a se cicatriza repede si pentru a favoriza formarea de noi radicele.

La urma santul se astupa, folosindu-se pamant amestecat cu ingrasaminte. Dupa udat, santul se umple definitiv cu pamant. Radacinile intinerite in acest fel formeaza chiar in cursul primului an perisori absorbanti, care extrag din pamantul fertil cantitati mari de substante nutritive, ajutand in acest fel la cresterea coroanei.

Citeste si: De ce nu se prind pomii? Cum ar trebui sa plantam corect

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine