Categorii
Apicultura

Mierea de mana: producerea si folosirea ei in hrana albinelor

Mierea de mana este un produs apicol din ce in ce mai cautat, fiind comercializat la un pret mai mare decat celelalte sortimente de miere. Acest lucru se intampla pentru ca producerea ei se face mai dificil si sezonier.

Mai exact, mierea de mana se obtine datorita afidelor. Aceste insecte se hranesc cu sucul plantelor. Albinele intervin si culeg aceste produse avand capacitatea sa le transforme ulterior in miere.

Producerea mierei de mana

Unii consumatori spun ca aceasta nu s-ar bucura de aceleasi propritati sau de aceeasi valoare nutritiva precum mierea din flori. Cu toate acestea, specialistii spun ca este mai degraba o problema de gust.

Mierea de mana este mai inchisa la culoare si contine o cantitate mare de saruri minerale. De exemplu, acest sortiment de miere este foarte apreciat in Germania. Mai exact, aceasta miere are o valoare terapeutica superioara fata de mierea obisnuita, potrivit Const. L. Hristea.

Merita precizat ca pentru albine acest cules este mult mai dificil si le uzeaza mult mai repede decat in cazul culesurilor obisnuite.

Nu se recomanda mierea de mana in hranirea albinelor iarna

Apicultorii nu recomanda sa folosim aceasta miere in hrana albinelor, in special pentru consumul de iarna, deoarece sunt sanse ridicate sa provoace intoxicatii albinelor.

Cu toate acestea, se poate utiliza vara spre exemplu si hranirea cu miere de mana.

Exceptie face parte mierea de mana din conifere, care contine procente insemnate de zaharuri digestibile cum sunt glucoza si fructuoza, deci care se apropie mult mai mult de mierea din flori.

Consumul uman

Pentru consumul uman aceasta miere nu contine anumite contraindicatii. Deoarece contine un nivel inalt de dextrine si un procent redus de glucoza, mierea de mana ramane lichida ani de zile.

Citeste si: Cum deosebim mierea naturala de cea falsificata

Un pret mediu pentru acest sortiment de miere este de circa 30-35 lei pentru un borcan de 500 de grame.

Extragerea mierii de mana

Cateodata mierea din acest sortiment poate avea un nivel ridicat de vascozitate ceea ce face dificila extragerea ei din celule. Va prezentam doua metode prin care o puteti extrage.

Prima metoda presupune ca fagurii sa fie pusi in tavi, pe gratare. Apoi, tavile se vor introduce in cuptorul de paine unde fagurii se topesc. Ceara se separa de mierea de mana, care este incalzita.

Ceara poate fi din nou topita pentru a putea crea faguri artificiali.

O a doua metoda se refera ca fagurii cu miere de mana sa fie inmuiati in apa calda apoi sa fie folositi intercalat intrei ceilalti faguri goi gata claditi.

Sursa: ABC Apicol, vol 2, Constantin I. Hristea si L.S. Padurean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *