AcasăAfaceri profitabile la taraAfin Duke, soiul productiv pentru o plantatie comerciala

Afin Duke, soiul productiv pentru o plantatie comerciala

Soiul de afin Duke (Vaccinium corymbosum) poate fi utilizat cu succes in infiintarea unei plantatii de afin, avand in vedere ca dispune de o rezistenta buna si o productivitate ridicata.

Cresterea acestui soi este una viguroasa. Este originar din Statele Unite si are capacitatea sa atinga si peste doi metri inaltime, chiar in primii ani. Inflorirea se produce mai tarziu in primavara, prin luna mai, asadar nu riscam prea mult cu posibilele ingheturi tarzii care pot aparea.

Tufele formate de soiul Duke sunt mai aerisite, ceea ce face sa necesite taieri normale de formare. Acestea se pot incepe cu luna ianuarie, urmate apoi de fertilizari cu produse pe baza de cupru.

Caracteristici ale soiului de afin Duke

Fructul are o marime medie, iese in evidenta printr-un albastru deschis. Forma este de cele mai multe ori sferica si are un gust deosebit. Soiul se bucura si de o rezistenta la transport, ceea ce il face sa nu fie rapid perisabil. In plus, fructele isi pastreaza prospetimea mai mult timp decat majoritatea soiurilor.

Ofera recolte bune, cu productii de 8-10 kg, din iunie pana in august. Ciorchinele are in general 7-8 fructe frumos crescute.

Perioada de coacere este in jurul datei de 10 iulie. Are o productivitate buna, de aceea este utilizat frecvent si in plantatiile comerciale.

Se simte cel mai bine in locuri insorite si umbrite partial. Totusi, in timpul verii nu se recomanda sa ramana prea multe zile intr-un soare foarte puternic. De aceea, se recomanda si umbrirea cu plase special destinate in acest scop.

Detalii privind cultivarea

Ingrijirea unui afin este importanta deoarece sistemul radicular al acestuia are radacini fine, care patrund la o adancime de circa jumatate de metru, iar ca raza ele nu depasesc un metru.

Pentru a ajunge la fructificari mai bune, se recomanda ca in primii 2 ani sa se indeparteze mugurii de rod. Un afin va da roade bune circa 9-10 ani, bineinteles, in functie de soi si conditiile climatice.

Totodata, afinul are pretentii mari in ceea ce priveste apa, mai ales in perioada de vegetatie. Se vor evita solurile care retin apa. Zonele în care iernile sunt mai bogate în zăpadă sunt foarte favorabile culturii afinului, atât în ceea ce privește protecția contra gerurilor cât și aprovizionarea cu apă la pornirea în vegetație.

Recoltare

Atat pentru soiul de afin Duke, cat si pentru celelalte soiuri se recomanda ca recoltarea manuala sa se faca pentru fructele destinate consumului in stare proaspata. Se va face pe timp uscat si nu in orele cu insolatie puternica.

Până la valorificare, fructele se depozitează temporar în încăperi răcoroase, la temperaturi de 10-12°C, unde se pot păstra 4-5 zile.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine