AcasăCulturi profitabileRosia pom: planta perena care poate produce zeci de kg

Rosia pom: planta perena care poate produce zeci de kg

Rosia pom este un soi de origine italiana indragit tot mai mult de legumicultorii romani, in principal datorita productiei sale, precum si a gustului deosebit.

Pentru a afla mai multe informatii despre cum putem cultiva rosia-pom am discutat cu Razvan Pahontu, un mic fermier din Comuna Leresti (Arges), care isi dedica o buna parte din timpul sau liber cultivarii soiurilor traditionale romanesti, cat si celor din strainatate.

„Este un soi care dateaza tocmai din 1937, din Italia. Este o planta perena la baza. Eu nu am cultivat-o insa ca planta perena, deoarece trebuie sa-i asiguri conditii destul de bune pe perioada rece, adica sa aiba cam 17-19 grade Celsius iarna. Rosia pom are capacitatea sa reziste pana la 7 ani. Varful ei de productie este in anul 4, atunci cand poate oferi zeci de kilograme pe fir. Eu o cultiv de doi an. Am vrut sa vad cum se cumporta. Se cultiva bine si afara, insa pentru un randament maxim ar trebui sa fie in sera”, ne-a povestit Razvan Pahontu.

Ca si greutate, rosiile pot avea si 600 grame spre un kilogram, in conditii optime de dezvoltare. Merita precizat ca in cultura legumicultorului din Arges toate plantele sunt crescute in regim ecologic.

Rosia pom: ingrijire si spatiul necesar

Avand in vedere ca vorbim de un soi de tomata cu o capacitatea foarte mare de a-si raspandi firele, aceasta are nevoie, fara indoiala, si de un spatiu mai generos.

„Are nevoie de un spatiu mai mare decat celelalte tomate. Eu rosiile obisnuite le cultiv la 50 cm distanta intre ele si 70 cm intre randuri. Rosia pom o cultiv la 80 cm si 100 cm intre randuri”, spune legumicultorul.

Cei care cauta subiectul rosii pom sunt fara indoiala interesati si de modul de ingrijire a acestei plante. „Se copileste normal, ca orice tomata. Are nevoie insa de mai multa sustinere, pe masura ce se dezvolta. Pe langa palisare, daotita fructelor care sunt mari, am preferat ca anumite ramuri cu fructe sa le leg separat, cu sustinere separata, pentru ca altfel planta nu ar fi facut fata”, precizeaza Razvan Pahontu.

Rosia pom - detalii despre productie
Rosia pom – detalii despre productie

Productiile pe care le putem obtine

„Anul trecut am scos undeva intre 4 – 5,5 kg pe fir, in conditiile in care am limitat-o la 5 etaje, desi am un solar destul de inalt de 2,2 metri. Ca si planta anuala, daca e lasata la 6-7 etaje, cu siguranta creste productivitatea cu cel putin 1 kg pe fir, in conditii de fertilizare naturala”, explica legumicultorul.

„Anul trecut am lasat-o pe o singura tulpina, celelalte le-am lasat pe 2 tulpini. Se vede diferenta de productivitate. Fructele sunt usor mai mici, dar se compenseaza ca si greutate. Se bifurca destul de devreme in 2 tulpini daca e lasata. Destul de devreme, chiar de la primul etaj floral”, ne-a mai precizat Razvan Pahontu.

Rosia pom: cum le ingirjim

Este un soi cu o rezistenta buna, mai ales daca se fac tratamente preventive. Fireste, datorita dezvoltarii sale, rosia-pom are nevoie de o sustinere adecvata.

Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR

„Nu am avut probleme in cultura. A fost anul trecut cultivata in conditii de solar, insa de anul acesta am pus si afara. Vreau sa testez in ambele variante. Eu cultiv ecologic, nu folosesc produse chimice. Fac tratamente, am un complex de ceaiuri, cu pelin, coada calului, ustoroi, ardei iute, macerat de urzica, de anul acesta merg si cu macerat de gainat de pasare cu drojdie. Tratamentele le fac foarte consecvent. Tratamentul de preventie pentru mana. Cand plantele cresc mai mari si riscul de imbolnavire creste, incep si cu acele solutii de ceaiuri. Le fac foarte consecvent. Nu stropesc daca exista umiditate mare in aer. Acest soi, rosia pom, are o rezistenta peste medie la boli. De exemplu in comparatie cu inima de bou, care e foarte fragil”, ne-a mai spus Razvan Pahontu.

Cei interesati de seminte de rosia pom, precum si de alte soiuri de tomate, pot lua legatura cu Razvan Pahontu, un legumicultor pasionat de semintele romanesti traditionale.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine