AcasăProduse traditionaleLaptele de oaie: compozitie si proprietati

Laptele de oaie: compozitie si proprietati

Laptele de oaie se deosebeste prin compozitia si proprietatile sale de laptele de vaca, continand aproape toti componentii intr-un procent mai ridicat.

Caracteristic laptelui de oaie este si modificarea intr-o masura mai mare a compozitiei in cursul perioadei de lactatie.

Compozitia chimica medie a laptelui de oaie, in procente, este urmatoarea: apa 83%, substanta uscata 17%, dintre care: grasime 6,8%, substanta uscata negrasa 10,2%, proteine totale 5,7%, cazeina 4,6%, lactalbumina + lactaglobulina 1,1%, lactoza 4,5%, saruri minerale 0,85%.

Laptele de oaie are cel mai ridicat continut de substante proteice, continut care in timpul perioadei de lactatie poate creste de la 4,5 pana la 9 %.

Laptele de oaie – Cazeina

Cazeina, care reprezinta circa 80% din totalul proteinelor, variaza si ea de la 3,5 la 8,5% ceea ce face ca odata cu inaintarea perioadei de lactatie spre toamna sa creasca si randamentul la prelucarea laptelui in branzeturi.

Grasimea

Grasimea se deosebeste de cea din lapte de vaca, atat prin cantitatea mai mare, cat si prin proprietatile sale. Continutul de grasime creste in timpul perioadei de lactatie, atingand spre toamna valori maxime de 11— 12%.

Culoarea grasimii este alba, cu o nuanta slab galbuie, abia preceptibila.

Lactoza este un component aproape constant.

Laptele de oaie – Sarurile minerale

Acestea se gasesc in cantitati mai mari, iar continutul de calciu reprezinta circa 50 % din total. Astfel la inchegarea laptelui de oaie se obtine un coagul mai bun, care poate fi prelucrat usor in diferite branzeturi.

Mirosul laptelui de oaie, muls chiar cu respectarea stricta a conditiilor de igiena, este un miros specific, usor de recunoscut. Conditiile de adapost, hrana si de muls specific la oi, mai pot favoriza aparitia unui miros neplacut, specific, de stana.

Aciditatea laptelui de oaie la mulgere este mai ridicata decat la celelalte feluri de lapte, in mod normal intre 21 si 22°T (max. 24°T).

Citeste si: Laptele de vaca: ce contine si ce efect are asupra organismului

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine