Pentru mar exista o gama variata de portaltoi, ce satisface, in aproape toate conditiile, cultura marului. Pentru a alege mai usor portaltoiul necesar livezii dumneavoastra, va prezentam in acest articol principalele caracteristice ale portaaltoilor admisi la inmultire in Romania.
Portaltoii marului folositi in cultura sunt: marul paduret, marul franc, tipurile paradis si dusen, hibrizii dintre aceste doua tipuri cu anumite soiuri de mar, precum si selectiile vegetative obtinute prin hibridarile libere sau dirijate intra si interspecifice.
In ultimul timp s-au obtinut rezultate bune in obtinerea portaltoilor vegetativi. Cea mai renumita statiune de cercetare este East Malling din Anglia, unde s-a obtinut portaltoi rezistenti la paduchele lanos.
Marul paduret (Malus silvestris L. Mill)
A fost portaltoiul cel mai utilizat in perioada de inceput a pomiculturii. Se gaseste raspandit in paduri in toate zonele ecologice din tara. Creste viguros pe o gama larga de soluri, infloreste relativ tarziu, concomitent cu infrunzirea.
Fructele, in general mici (50-60 buc la kg), difera de la un ecotip la altul; ajung la maturitate in lunile septembrie – octombrie. Fiind adaptat la conditiile pedoclimatice, a fost folosit in pepiniere ca portaltoi pentru formarea pomilor cu trunchi inalt sau semitrunchi.
Pomii altoiti pe marul paduret au o durata de viata (60-100 ani), sunt mai rezistenti la ger si boli decat pe alti portaltoi. Deoarece are o intrare pe rod intarziata si un polimorfism accentuat, el a fost exclus de la inmultire in majoritatea tarilor cu pomicultura avansata.
Marul franc
Reprezinta peste 20% din portaltoii utilizati in prezent pe plan mondial, pentru inmultirea soiurilor de mar. Acesti portaltoi, desi de vigoare relativ mare, sunt superiori portaltoilor proveniti din mar paduret atat in pepiniere, cat si in livada.
Au o rezistenta sporita la ger si boli, adaptandu-se bine la o gama variata de soiuri si avand o ancorare buna in sol.
Portaltoii mar: Malus domestica P.I. Patul
Este raspandit in toate centrle pomicole subcolinare ale Romaniei, cu o frecventa mai mare in Transilvania.
Pomul are o vigoare mare, longevitate si rezistenta la boli, rodire abudenta si constanta. Are afinitate perfecta cu toate soiurile de mar, formand atat in pepiniera cat si in livada un sistem radicular ramnificat si uniform repartizat.
Intrarea pe rod a soiurilor de mar altoite cu acest portaltoi este asigurata din anul al 4-lea pentru soiurile de mar de tip spur si din anul al 5-lea pentru soiurile standard, indiferent de sistemul de cultura adoptat.
Malus domestica P.I. Cretesc
Raspandit mai ales in zona subcarpatica meridionala. Pomul se caracterizeaza printr-o vigoare in crestere foarte mare, longevitate si rezistenta deosebita la ger, productivitate buna in perioada de tinerete si intermitenta in cea de a doua perioada de varsta.
In cultura da rezultate bune cu toate soiurile de mar, insa este indicat mai ales pentru cele de vigoare redusa; prefera solurile argilo-nisipoase, revene si fertile.
Malus domestica P.I. Masanshi
Este un soi de origine germanica, se gaseste cultivat in tarile din nordul Europei, iar la noi este in nordul Transilvaniei, Banat si Moldova.
Pomul reprezinta o crestere moderata, este longeviv, rezistent la ger, reusind in conditii de clima mai putin propice culturii marului.
M 27 – sinonim 3431
Este considerat un portaltoi extraramnificat si se utilizeaza in plantatiile superintensive de mare densitate., pentru a controla cresterea soiurilor prea viguroase.
Imprima soiurilor altoite o vigoare de crestere cu aproximativ 30-35% mai redusa decat portaltoiul M 9 si o intrare foarte rapida pe rod.
M 8 – paradisul francez sin. paradis cu frunza ingusta
Se caracterizeaza printr-o crestere rasfirata sub forma de arbust, atingand inaltimea maxima de 1,2 – 1,5 m.
Imprima soiurilor altoite o vigoare redusa de crestere si o productivitate pronuntata. Este sensibil la seceta si la atacul paduchelui lanos.
M 9 – paradisul galben Metz sau paradisul cu frunza mare
Este de origine franceza. Produce lastari puternici, are o vigoare mica, imprima soiului altoit dimensiuni reduse (port pitic) si o longevitate pana la 20 ani.
Soiurile altoite pe M9 intra foarte repede pe rod, dau fructe mari si colorate. Cere soluri fertile, profunde, bine drenate si argilo-silicoase.
Este sensibil la ger, seceta, cancer su paduche lanos. Are afinitate buna cu majoritatea soiurilor de cultura, mai putin cu soiurile Gravenstein si Starking delicios.
Este indicat pentru livezile superintensive de mare densitate (pana la 5.000 de pomi la hectar) sau pentru gradinile de langa casa.
Ottawa 3
Daca tot discutam de portaltoi mar putem aduce in discutie si Ottawa 3, acesta fiind mai viguros decat portaltoiul M 9, dar mai pitic decat M 26.
Are o rezistenta buna la ger si la putrezirea coletului si sensibil la bacteriaze si la atacul paduchelui lanos.
M 26
Vigoarea de crestere este intermediara intre M9 si M7. Are afinitate buna cu toate soiurile de cultura.
Imprima soiului altoit o crestere buna, viguroase si rapida in primul an, ceea ce permite formarea rapida a pomului.
Are ancorare in sol mai buna decat la M9 si drajoneaza foarte putin. Se comporta bine pe solurile cu fertilitate medie. Este sensibil la virusul ce produce inmuierea coletului si asfixia radiculara.
M 4
Este un portaltoi de vigoare mijlocie, avand un port strans piramidal cu lastari de culoare galben – verde. Imprima soiurilor altoite o intrare rapida pe rod, are cea mai ridicata productivitate dintre toti portaltoii si o vigoare mijlocie.
Poseda radacini fibroase si tansante, adesea se dezradacinaeaza usor atat in pepiniera cat si in livada, ceea ce il face sensibil la vanturi si seceta. Este atacat de paduchele lanos, este foarte pretentios fara de sol.
M 7
Portaltoi de vigoare mijlocie cu ramuri subtiri de culoare brun inchis. Are radacini bine dezvoltate, ancoraj satisfacator in sol, drajoneaza puternic atat in pepiniera, cat si in livada.
Este sensibil la afide si rapan.
MM 106
Are vigoare mijlocie sau usor superioara lui M7, nu drajoneaza si are o inradacinare aproape trasanta.
Are o afinitate buna cu toate soiurile de cultura, imprima acestora o intrare rapida pe rod si mentine o productivitate ridicata si constanta.
Este insa destul de sensibil la fainare.
Portaltoi mar MM 111
Este un portaltoi de vigoare mijlocie spre mare, formeaza tufe destul de rare, cu lastari drepti si grosi.
Are afinitate foarte buna cu soiurile cultivate. Este insa sensibil la asfixia radiculara si fainare, dar este foarte rezistent la seceta.
M 1 – paradisul englez cu frunza lata
Este un portaltoi viguros, care se inmulteste usor in pepiniera si are un sistem radicular semitrasant, care ii asigura o ancoraremijlocie.
Nu drajoneaza, imprima soiurilor intrare pe rod mai rapida decat la portaltoiul franc.
Citeste si: Taieri la mar: cum realizam coroanele pentru o fructificare bogata
Creste foarte bine in solurile lutoase si luto-argiloase, cu o umiditate pana la limita acceptabila a speciei, foarte sensibil la seceta.
Datorita calitatilor sale, se recomanda pentru soiurile de tip spur, mai ales pe terenurile grele. Cere sa fie altoit devreme, la inceputul perioadei de inflorire.
Buna ziua.
Aș dori să achiziționez 10 buc de portaltoii mar: Malus domestica P.I. Patul sau Malus domestica P.I. Cretesc.
Vreau să salvez câțiva meri foarte bătrâni din curtea mea. Menționez că sunt persoană fizică.